Naar hoofdinhoud

23 juni 2021

Blog | Armand Pinkaarts over de schaarste op de arbeidsmarkt (1/3)

Onlangs publiceerde het CBS nieuwe cijfers, waaruit bleek dat de werkloosheid in Nederland is afgenomen tot 316.000, wat neerkomt op 3,4 procent van de beroepsbevolking. Hiervan is ongeveer een kwart langdurig (meer dan een jaar) werkeloos en driekwart korter dan een jaar. Het record van het eerste kwartaal van 2020 komt in zicht.

spanningsindicator

Krapte op de arbeidsmarkt

Schaarste op de arbeidsmarkt is de verhouding tussen vraag en aanbod van arbeid. Deze wordt door het UWV geanalyseerd en weergegeven in een spanningsindicator, die de verhouding weergeeft tussen het aantal openstaande vacatures en kortdurend werkzoekenden.

In de kaart (bron: UWV) is te zien dat de arbeidsmarkt voor technische beroepen in bijna heel Nederland krap is. Helaas loopt deze spanningsindicator een half jaar achter. Zouden de laatste cijfers meegenomen worden dan zou de kaart voor een groot deel donkerrood gekleurd zijn.

BIM Modelleurs

Een belangrijke oorzaak van de krapte is de mismatch tussen vraag en aanbod. Binnen de techniek wordt er meer dan in andere sectoren zware eisen gesteld aan kennis en vaardigheden van de nieuwe medewerker. Het is nu eenmaal lastiger om een goede metselaar of CNC-programmeur te vinden dan een administratief medewerker of een ober. En dat geldt ook voor BIM-modelleurs en technisch tekenaars/ontwerpers.

Gekwalificeerd personeel

Als je het mij vraagt, dan wordt het vinden en binden van gekwalificeerd personeel een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Hoe kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken om hun orderportefeuille te kunnen verwerken en/of te kunnen groeien?

Focus op recruitment

In mijn carrière van ruim 25 jaar heb ik daar een regel in ontdekt, die in alle gevallen opgaat, en ik ga die wijsheid hier met u delen, zodat u er gebruik van kunt maken. De onwrikbare, altijd geldende regel over de kwantiteit van het personeelsbestand, gaat als volgt:

"Het aantal medewerkers van een bedrijf kan alleen maar groeien als er meer nieuwe medewerkers worden aangenomen dan er vertrekken."

Het lijkt vanzelfsprekend maar er zijn volop bedrijven, die dit principe uit het oog hebben verloren. Je kunt wel focussen op het recruitmentproces, maar als aan de achterkant net zoveel medewerkers opzeggen, dan schiet je er helemaal niks mee op. Sterker nog: doordat de nieuwe medewerkers ingewerkt moeten worden en de ervaren mensen vertrekken, ga je er netto op achteruit.

Behouden van medewerkers

Het behouden van uw beste medewerkers, dit wordt retentie genoemd, is dus de eerste prioriteit. In deel 2 van dit blog ga ik verder in op retentiemanagement en recruitment, en in deel 3 op een andere benadering om tegen de arbeidsmarktproblematiek aan te kijken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Cadac group of heeft u vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op


organisatie armand pinkaarts
Cadac Group

Armand Pinkaarts

Business Unit Manager Cadac Creators

Kies een locatie

Europa

Wereld