Naar hoofdinhoud

12 april 2019

Blik op ontwerp en productie

Nog niet zo lang geleden waren klassieke productontwikkelingsprocessen de norm. Deze processen maken gebruik van een ‘watervalmethode’ waarbij projectfases opeenvolgende stappen zijn en ontwerp en productie ver van elkaar staan: eerst ontwerp, vervolgens werkvoorbereiding, dan inkoop en tenslotte productie en ingebruikneming. Op zich niets mis mee…

blik op ontwerp en productie

Als we echter naar de huidige markt kijken zien we enkele significante veranderingen. Ten eerste zijn producten veel ‘vluchtiger’ geworden. Dit houdt in dat hun levenscyclus verkort is. Vernieuwde producten met meer en betere functies of producten met een mooier design vervangen snel hun voorgangers. Ten tweede hebben klanten steeds specifiekere wensen. Zo moeten producten lichter, configureerbaar, modulair en goedkoper zijn. Het moge duidelijk zijn dat deze veranderingen een organisatie behoorlijk onder druk zetten. Het roept vragen op zoals ‘hoe blijf ik deze ontwikkelingen bij?’ en ‘hoe kan ik dit aan met de huidige ontwerp- en productieprocessen?’. Bovendien blijft het vinden van goed gekwalificeerd personeel een uitdaging.

Gelukkig biedt de huidige techniek een aantal zeer interessante ontwikkelingen op het gebied van CAD en CAM die hierbij kunnen helpen. Deze innovatieve technieken maken het mogelijk om snel op nieuwe ideeën en producten in te spelen en de markt bij te blijven door ontwerp en productie te convergeren. Denk bijvoorbeeld aan generative design, additive manufacturing (3D-printen in de volksmond), robotica en augmented reality. De vakpers staat er vol mee!

Maar hoe zet u die CAD- en CAM-technieken in binnen uw huidige organisatie processen? Zijn deze alleen van toepassing op uw ontwerpomgeving of ook op uw productieproces? Kan het een zonder het ander? We kunnen stellen dat er een duidelijke trend te erkennen is, waarbij ontwerp en productie meer naar elkaar toe groeien. Neem als voorbeeld generative design software, die reeds rekening houdt met de productiemogelijkheden die men ter beschikking heeft.

De maakindustrie zit met nog vele vragen: kan ik door gebruik te maken van additive manufacturing wellicht anders (lees: beter) ontwerpen? Kan augmented reality of robotica van toepassing zijn binnen mijn organisatie? En zo ja, hoe?

Om onze relaties te ondersteunen bij deze vraagstukken heeft Cadac reeds twee jaar geleden het Cadac Lab geopend. Deze hightech ‘speeltuin’ biedt de mogelijkheid om, onder begeleiding van ervaren experts, te experimenteren met moderne ontwikkelingen op het gebied van ontwerp en productie. Op deze manier krijgt u inzichten over hoe deze CAD- en CAM-ontwikkelingen mogelijk in te zetten zijn binnen uw eigen organisatie.

Wilt u graag kennismaken met de praktische mogelijkheden van deze ontwikkelingen voor uw bedrijf? We gaan graag met u in gesprek!

 

Kies een locatie

Europa

Wereld