BIM standaardisatie en werkprocessen: de worsteling met uniformiteit
Als directeur of manager in de installatietechniek herken je het vast: je BIM-teams werken hard, maar de beloofde efficiency blijft achter. In plaats van de verwachte stroomlijning en voorspelbaarheid worstelen afdelingen met hun eigen werkwijzen. Het resultaat? Kostbare uren die verdwijnen in extra coördinatie en herstelwerk. Uit eigen ervaring weten wij dat installatiebedrijven tot wel 20% van hun modelleertijd verliezen door inconsistente werkmethoden. Daarbovenop komen de verborgen kosten van kennisoverdracht, onboardingtrajecten en het bijsturen van projecten. Het resultaat is pijnlijk duidelijk: gebrek aan standaardisatie kost de sector miljoenen euro’s.
Wildgroei in modelleertechnieken en de invloed van Vendor Lock-in
De afwezigheid van gestandaardiseerde werkmethoden zorgt voor wildgroei in modelleertechnieken. Elk project lijkt opnieuw het wiel uit te vinden qua templates, documentatie, tagging en annotaties. Dit verlaagt niet alleen de modelkwaliteit, maar bemoeilijkt ook de overdracht tussen projectfases. Een andere uitdaging die de situatie verergert, is vendor lock-in. Verschillende softwarepakketten zoals StabiCAD gebruiken versleutelde formaten voor content, wat échte 'Open BIM' in de weg staat. In plaats van te focussen op innovatie en efficiëntie, besteden je teams kostbare tijd aan het oplossen van compatibiliteitsproblemen tussen systemen.
De voordelen van BIM standaardisatie
Gelukkig is er goed nieuws: bedrijven die BIM standaardisatie gestructureerd aanpakken, merken al snel de voordelen. Koplopers die investeren in uniforme werkprocessen boeken indrukwekkende resultaten. Uit onderzoek van BuildingSMART International blijkt dat het aantal clashes in MEP-systemen met 15-20% afneemt, wat coördinatiefouten vermindert. Daarnaast toont TU Delft aan dat de modelleertijd met 12-15% kan worden verkort. TNO heeft bovendien vastgesteld dat kennisoverdracht 30% effectiever verloopt, waardoor nieuwe medewerkers sneller zijn ingewerkt..
Naast deze directe voordelen ontstaan er nog tal van indirecte voordelen die de Return on Investment (ROI) in BIM standaardisatie verder verhogen. Zo leidt het gebruik van BIM standaardisatie tot een kortere projectlevenscyclus, omdat projecten sneller kunnen worden afgerond, wat ruimte creëert voor meer opdrachten. Er is ook een verhoogde projectcapaciteit: door efficiënter te werken, kunnen er meer projecten tegelijkertijd worden uitgevoerd, wat het omzetpotentieel vergroot. Bovendien levert BIM standaardisatie een efficiëntere werkvoorbereiding en calculatie op, wat resulteert in besparingen op tijd en middelen. Ook in de uitvoeringsfase wordt tijd bespaard doordat er meer wordt geïnvesteerd in de ontwerpfase. Ten slotte zorgt de toepassing van BIM standaardisatie voor aanzienlijke besparingen op gebruikte materialen tijdens het bouwproces.
BIM standaardisatie: slimme processen als sleutel tot succes
De oplossing ligt niet in het kopen van meer software of het aannemen van extra mensen, maar in slimmere processen. Door een duidelijke visie op de horizon te zetten, wordt BIM standaardisatie eenvoudiger. Je zult merken dat standaardisatie hand in hand gaat met optimalisatie. Ook is het veel eenvoudiger om vervolgens automatisering mogelijk te maken. Hierdoor kunnen repetitieve, tijdrovende taken geautomatiseerd worden, zodat je team zich kan richten op de taken die er echt toe doen.
Hoe standaardiseren
Succesvolle standaardisatie begint met het in kaart brengen van je huidige werkprocessen en het identificeren van verbeterkansen. Vervolgens wordt stap voor stap toegewerkt naar geoptimaliseerde workflows die aansluiten bij je organisatie, te beginnen met het optimaliseren en automatiseren van je ontwerpmethodiek. Ontwikkel een bibliotheek van gestandaardiseerde componenten of creëer gestandaardiseerde extractiemethoden voor hoeveelheden en automatiseer calculatieprocessen. Je kunt je BIM-model koppelen aan planning- of inkoopsoftware en uit het model de productie van werkplannen automatiseren. Zorg voor kwaliteitscontrole door modelchecks te implementeren op basis van standaardregels en automatiseer kwaliteitscontrole met verificatietools.
Door BIM standaardisatie strategisch aan te pakken, met een duidelijke gefaseerde implementatie en meetbare KPI's, transformeer je inefficiënte workflows naar voorspelbare, schaalbare processen. De vraag is niet óf je moet standaardiseren, maar wanneer je start. In een markt waar margeverbetering en personeelstekort de grootste uitdagingen zijn, is gestructureerd BIM management geen luxe meer - het is een noodzaak voor toekomstbestendig ondernemen.
Lees hier de whitepaper over BIM proces standaardisatie
Maak vandaag de eerste stap
Wacht niet tot je concurrentie je voorbijstreeft. Begin vandaag met het ontwikkelen van jouw BIM strategie. Want één ding is zeker: de installatiebranche van morgen draait op voorspelbare, schaalbare BIM processen.
Wil je meer weten over dit thema? Luister dan naar onze podcast! In deze aflevering van Enabling Digital Podcast bespreken we met experts hoe standaardisatie en de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) helpen om samenwerking te verbeteren en processen efficiënter te maken.
Als je meer wil weten over welke eerste stap je kunt nemen om je eigen BIM strategie vorm te geven, helpen we graag om strategische oplossingsrichtingen zoals het implementeren van uniforme templates en workflows, te concretiseren.
Neem contact op