Bent u al Modular Minded?

23 september 2016 in industrie Machine- & Apparatenbouw

Neem contact op

Na mijn bezoek aan Legoland in Denemarken en het Ikea museum in Zweden deze vakantie, vroeg ik me af hoe die Scandinaviërs zo ‘Modular Minded’ zijn geworden? Is dit een typisch Scandinavisch verschijnsel?

Veel literatuur op het gebied van methodisch product ontwerpen is afkomstig van Deense of Zweedse universiteiten. Het bekenste werk is wellicht van Gunar Erixon en heet ‘Modular Function Deployment’ ofwel ‘het inzetten van modulaire functies’. Hierin wordt op praktische wijze beschreven hoe je tot een modulair ontwerp kunt komen rekening houdend met 12 bedrijfs-specifieke factoren.

Strategisch ontwerpen

Met een dergelijke insteek is het mogelijk om een product te optimaliseren voor verschillende afdelingen binnen het bedrijf, en ook voor de markt! Zo kan er strategisch ontworpen worden op beste prijs, beste product, beste oplossing of alle drie!

Minder onderdelen en tooling

Het bekenste voorbeeld hiervan is wel het ‘Cabin Range’ ontwerp van Scania, een Zweeds vrachtwagen fabrikant. Bij het maken van dit ontwerp is de methodiek toegepast waarbij het aantal onderdelen (en daarmee ook de tooling!) is afgenomen met meer dan 60 procent!

Aan de slag met configuration

Dat de rest van de wereld de Scandinaviërs snel volgt getuigt de toenemende aantal aanbieders op het gebied van Sales en Product Configuratie. Autodesk heeft met C360 een mooie en laagdrempelige instap om Inventor modellen via het web te laten configureren en offertes te generen.

Bekijk ons voorbeeld en probeer ‘m uit!

Lees meer over Configure to Order

Hoe de Scandinaviërs zo ‘Modular Minded’ zijn geworden daar ben ik nog niet achter, echter de methodieken spreken ons (Cadac Group) al langere tijd erg aan. We zien hierin ook een groot aandeel om succesvol tot een Configure to Order manier van denken en werken te komen. Laat ons weten wat uw ervaringen zijn op dit gebied en wellicht kunnen we van elkaar leren!

Alex Huijser Consultant - Machine- en apparatenbouw
Alex Huijser

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

  • Autodesk komt met nieuwe trade-in actie voor verouderde softwarelicenties

  • Cadac zoekt weer 25 senior consultants en operations managers

  • Wie gaat het nieuwe digitale platform van Cadac leiden?

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap