Naar hoofdinhoud

19 februari 2021

Blog | BIM 360 Next Gen vs. Construction Cloud

Per 9 februari 2021 is het nieuwe platform Autodesk Construction Cloud gelanceerd. Accountmanager Bob van Zeist heeft zich verdiept in deze productontwikkeling en vertelt deze week meer over de verhouding tussen de bestaande BIM 360 Next Gen-producten en de nieuwe Autodesk Construction Cloud-producten.

1280_connectingcities_paars

Vorige week heb ik meer verteld over de ontwikkeling van dit nieuwe platform. Toch merkte ik dat veel lezers vragen hadden over de impact van de Construction Cloud op de bestaande Autodesk producten. Om te beginnen bij het begin, wil ik starten met een afbeelding die eenvoudig de transitie van het huidige BIM 360-platform naar de Autodesk Construction Cloud visualiseert.

 

AEC Collection

Zoals de afbeelding laat zien, krijg je via de AEC Collection toegang tot Autodesk Docs. Hiemee kunnen nieuwe projecten gestart worden op de Autodesk Construction Cloud. Een licentie voor een Autodesk Construction Cloud product geeft ook toegang tot het BIM 360 alternatief: BIM 360 Docs. Autodesk Docs licenties kunnen alleen verkregen worden als onderdeel van de AEC Collection of door een Autodesk BIM Collaborate, Autodesk BIM Collaborate Pro of Autodesk Build licentie aan te schaffen. Let op: momenteel is alleen de US server beschikbaar voor de Autodesk Docs projecten. De EU server wordt later dit jaar verwacht.

Autodesk BIM 360 Docs

Als BIM 360 Docs-gebruiker krijg je niet automatisch toegang tot de Autodesk Docs-projecten op de Autodesk Construction Cloud. Maar als Autodesk Construction Cloud-gebruiker krijg je wel toegang tot jouw BIM 360-projecten. Een BIM 360-Docs licentie kan niet omgezet worden naar een Autodesk Docs licentie. Ik adviseer dan ook om lopende projecten verder af te maken in BIM 360 Docs. Later dit jaar komt er een mogelijkheid voor een upgrade, zodra hier meer over bekend zullen wij bij Cadac al onze BIM 360 Docs-klanten informeren. Maak je gebruik van Issue Management? Dan adviseer ik zeker om in BIM 360 Docs verder werken. Deze functionalitet is nog niet in de Autodesk Construction Cloud beschikbaar.

Autodesk BIM 360 Coordinate

Het product BIM 360 Coordinate wordt hernoemd naar Autodesk BIM Collaborate. Het is sinds deze week ook niet meer mogelijk om nieuwe BIM 360 Coordinate-licenties aan te schaffen. Werk je op dit moment met een bestaande BIM 360 Coordinate-licentie? Daar kun je gewoon gebruik van blijven maken. Op het moment van verlenging kun je overstappen naar BIM Collaborate. De BIM Collaborate licentie geeft toegang tot zowel projecten op Autodesk Docs als op BIM 360 Docs en BIM 360 Coordinate. Zo werk je probleemloos door aan bestaande BIM 360-projecten.

Autodesk BIM 360 Design

Sinds 9 februari 2021 is BIM 360 Design omgezet naar Autodesk BIM Collaborate Pro. Dit is terug te vinden in je Autodesk Account. Met deze ontwikkeling heb je naast de bestaande functionaliteiten van BIM 360 Design, ook toegang tot Model Coordination en Insights op het nieuwe platform. Met een Collaborate Pro-licentie blijft je toegang houden tot bestaande BIM 360 Design-projecten. Per project kun je dan kiezen van welk platform je gebruik wilt maken. Let op: projecten die nu gestart worden op de Autodesk Construction Cloud zullen gehost worden op de US-server. Wilt je de data van al je projecten in dezelfde omgeving (EU-server) bewaren? Dan adviseer ik voorlopig gebruik te blijven maken van de toegang tot het BIM 360-platform binnen Autodesk Collaborate Pro. 

Autodesk BIM 360 Build

Bestaande BIM 360 Build-gebruikers krijgen niet automatisch toegang tot Autodesk Build. Bij de verlenging van je BIM 360 Build-contract wordt dit omgezet naar Autodesk Build. Het is wel mogelijk om nu al je BIM 360 Build-licentie om te zetten naar een Autodesk Build-licentie. Autodesk Build bevat momenteel nog niet automatisch alle functionaliteiten van BIM 360 Build, maar biedt wel de functionaliteiten van Plangrid en Cost Management aan. Wil je volledig gebruik blijven maken van BIM 360 Build? Geef dit dan even aan ons door bij het verlengen van je licentie, dan zorgen wij ervoor dat de functionaliteiten van BIM 360 Build behouden blijven. 

Wil je weten wat deze wijzigingen voor jouw situatie betekenen, of heb je behoefte aan concreet advies over welk product het beste aansluit op jouw projecten? Ik ga graag in gesprek!  

Contact opnemen


bobvanzeist
Cadac Group

Bob van Zeist

Consultative Sales

Kies een locatie

Europa

Wereld