Naar hoofdinhoud

19 juni 2020

Hoe bevordert een 3D-productconfigurator conversies voor B2B?

Denk je bij de term ‘3D’ meteen aan een gammele kartonnen bril met één rode en één blauwe lens? Dan is het tijd om dit beeld van 3D te herzien!

cpq configure price quote

Steeds meer B2B-bedrijven integreren namelijk 3D-productconfigurators in hun website en nemen vervolgens een behoorlijke stijging van het conversiepercentage waar. 3D lijkt in de B2B-e-commerce dus eindelijk zijn ideale partner te hebben gevonden.

Wat is een 3D-productconfigurator?

Een 3D-productconfigurator is een krachtig stuk software waarmee op virtuele wijze producten kunnen worden gebouwd (geconfigureerd) door binnen een interactieve 3D-interface verschillende opties te kiezen. Zo’n 3D-productconfigurator is overal, via elk apparaat, toegankelijk en kan worden gebruikt voor het dynamisch, visueel bijwerken van bijna elke producteigenschap. Je kunt daarbij denken aan het toevoegen of verwijderen van onderdelen, het aanpassen van afmetingen en kleuren en het verbeteren van eigenschappen – de mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt. Door een rules engine goed in te bouwen in de backend van de 3D-software zorg je ervoor dat configuraties van gebruikers in zowel technisch als commercieel opzicht altijd realiseerbaar zijn.

10 voordelen van 3D-productconfigurators:

 1. Geef klanten een helder beeld van wat ze kopen (geen onaangename verrassingen). Kopers nemen de volledige verantwoordelijkheid voor hun configuraties, kennen elke beschikbare optie en voelen zich volledig betrokken bij hun aankoopbeslissingen. Daardoor nemen conversies toe en zijn er minder retours.
 2. 3D-productconfigurators werken snel en zijn gebruiksvriendelijk – klanten kunnen op intuïtieve wijze in drie dimensies wijzen, klikken, slepen en neerzetten om snel de meest gecompliceerde producten samen te stellen.
 3. Ze bieden een volledige online winkelbeleving, waarbij het product tot leven komt en de klant op een dieper emotioneel niveau met het merk in contact wordt gebracht.
 4. Ze maken zelfbediening mogelijk, waardoor de druk op de verkoopafdeling afneemt en veel simpele, omslachtige en steeds terugkerende verkooptaken kunnen worden vermeden.
 5. Configuraties kunnen direct naar de technische afdeling worden gestuurd in een taal die zij begrijpen, waardoor het eindeloze heen- en weergepraat tussen de verkoop- en technische afdeling, dat normaal gesproken aan een deal voorafgaat, wordt beperkt.
 6. Ingebouwde product- en prijszettingsregels sluiten menselijk falen uit, verminderen nabewerkingen en terugboekingen, en verhogen de klanttevredenheid en loyaliteit.
 7. Kopers kunnen via upsells en cross-sells voorzichtig warm worden gemaakt voor configuraties die de verkoper de meeste winst opleveren.
 8. Terwijl kopers de software gebruiken, kan waardevolle informatie worden verzameld, waarmee producten en verkoopprocessen verbeterd kunnen worden.
 9. Ze vallen in de smaak bij de jongere generatie op de arbeidsmarkt, die zelfeducatie en geavanceerde technologie belangrijker vindt dan high-touch relationship selling.
 10. Ze kunnen worden betrokken bij een CPQ-oplossing voor het benutten van de krachtige extra voordelen van intelligente prijsbepaling en het automatisch genereren van prijsopgaven.

Ontdek meer over onze CPQ-oplossingen


Wat is B2B-e-commerce?

B2B-e-commerce is het business-to-business verkopen van goederen en diensten via een e-commercesite. E-commerce is al niet meer weg te denken uit de B2C-wereld maar is inmiddels ook druk bezig de plaats in te nemen van traditionelere vormen van B2B-transacties.

De tien belangrijkste voordelen van B2B-e-commercie (in een notendop):

 1. Een groter mondiaal bereik.
 2. Meer efficiëntie door middel van cloud-gebaseerde procesintegratie (fulfillment, ketenbeheer enz.)
 3. Een hogere klanttevredenheid dankzij een meer gestroomlijnde winkelervaring.
 4. Een doeltreffender gebruik van upsells, cross-sells en aanbiedingen.
 5. Meer vertrouwen van nieuwe potentiële klanten dankzij recensies en feedback van klanten.
 6. Minder overheadkosten en een efficiëntere verkoop.
 7. Geavanceerde analyses.
 8. Eenvoudig catalogusbeheer.
 9. Aantrekkelijk voor jongere generatie.
 10. Een duidelijkere, uitgebreide presentatie van complexe producten.


Hoe kan een 3D-productconfigurator conversiepercentages binnen de B2B-e-commerce verhogen?

De beste klantervaringen zijn visueel

Wat betreft het verwerken en onthouden van informatie toont onderzoek duidelijk aan dat “het zicht alle andere zintuigen verslaat". 90% van alle informatie die naar de hersenen wordt gestuurd is visueel, en visuele informatie wordt 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Onderzoek op het gebied van neuromarketing (soms ook neuro-economie genoemd) toont aan dat een klant door het introduceren van nieuwe zintuiglijke ervaringen in het koopproces meer geld voor een product wil betalen.

De wetenschap is onbetwistbaar: als je kopers voor je wilt winnen, moet je dat doen op een indrukwekkende visuele manier, en overtuigender dan 3D krijg je het niet! Als je daar AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Reality) aan toevoegt, wordt het koopproces nog vele malen aantrekkelijker.

Met een 3D-productconfigurator kun je een zeer realistische, showroomachtige ervaring aanbieden aan een mondiaal publiek van kopers die niet meer op het vliegtuig hoeven te stappen om bij jou langs te komen. Ze kunnen gewoon comfortabel achter hun bureau blijven zitten. Je biedt een oplossing voor de wens van je kopers om een product vóór de aankoop echt te zien, en je biedt maatoplossingen.

De zakelijke koper is veranderd. Jij ook?

De zakelijke koper is veranderd. Bedrijven zoals bol.com, Zalando, Amazon en Coolblue domineren het B2C-e-commerce-leven van kopers, die nu dezelfde gepersonaliseerde koopervaring verwachten wanneer zij zakelijke producten aanschaffen. Dat is precies de ervaring die een 3D-productconfigurator kan bieden. Het inbouwen van een 3D-productconfigurator in je B2B-e-commercesite legt de macht terug bij de klant. Kopers kunnen op hun gemak experimenteren met configuraties zonder dat een verkoopvertegenwoordiger over hun schouder meekijkt.

Hoe kun je een vertrouwenscrisis bij je B2B-kopers oplossen?

In de B2C-wereld zullen consumenten veel minder gauw online gaan voor het doen van grote aankopen zoals meubels, dan voor goedkopere, alledaagse producten. De risico's lijken groter. Naar een winkel gaan voelt veiliger – de klant kan het product aanraken en voelen (“Zal ik spijt krijgen van deze aankoop?”), en tegelijkertijd de verkoper peilen (“Ziet deze winkel er verdacht uit?”)

Hetzelfde doet zich voor in de wereld van B2B, waar het aantal transacties veel hoger is dan in de wereld van B2C. Maken B2B-kopers dezelfde vertrouwenscrisis door als ze grote aankoopbeslissingen moeten nemen? Waarschijnlijk wel, maar interactie met producten in een 3D-omgeving kan deze aankoopstress verzachten, waardoor conversiepercentages omhoogschieten.

Verkopers kunnen deze ruis vermijden met een 3D-productconfigurator. De technologie heeft een onderscheidend vermogen dat in de smaak valt bij mensen die visueel leren (65% van de bevolking) en alle andere kopers die maar wat graag verlost worden van het eindeloze technisch jargon dat door het merendeel van B2B-bedrijven wordt gespuid.

Ontdek meer over onze CPQ-oplossingen


kbmax_logo
Partner Content

KBMax

Kevin Jackson - VP Sales at KBMax

Kies een locatie

Europa

Wereld