WIBON & INSPIRE

Met NedGraphics sorteert u voor

Achtergrond

Op 1 januari 2018 verandert de WION. WION wordt WIBON: Wet Informatieuitwisseling bovengrondse én ondergrondse netten.

Er loopt al een aantal jaren een traject dat moet leiden tot verbeteringen die inspelen op Europese richtlijnen (INSPIRE) en de informatiebehoeften van grondroerders, zoals direct toegang tot Kabels en Leidingeninformatie in het veld.

De graafsector heeft het initiatief genomen voor het programma: KLIC WIN. Dit programma onderzoekt wat er nodig is om systemen en processen beter aan te laten sluiten op de informatiebehoeften en INSPIRE. Op deze manier breiden de graafsector en het Kadaster zicht voor op de toekomst. 

Lees meer

NedGraphics volgt alle ontwikkelingen en besluitvorming op de voet. Wij informeren u de komende tijd over de formalisering van alle afspraken, standaarden en besluiten die voor u relevant kunnen zijn in de aanloop naar KLIC WIN.

Wil van de Berg Adviseur - NedGraphics Wil van de Berg
WION2.jpg

van KLIC (WION) naar KLIC WIN

NedGraphics volgt de ontwikkelingen rondom WIBON op de voet. Zo namen we wij deel aan werkgroepoverleg met betrekking tot de vernieuwingen die nu vorm gekregen hebben en leverden wij input voor IMKL 2015. Het informatiemodel is echter slechts één van de veranderingen die op stapel staan. De inrichting van een centrale Kabels en Leidingen database bij het Kadaster is een andere verandering. Al die veranderingen samen leiden ertoe dat KLIC (WION) opgevolgd wordt door KLIC WIN. 

De wijze waarop NedWibon en ook andere WION-systemen hun werk doen, gaat daardoor ingrijpend veranderen: in plaats van een passief systeem dat op afroep PNG-plaatjes aanmaakt moeten netbeheerders overstappen op een systeem dat voortdurend actief een centrale Kabels en Leidingen database actualiseert naar aanleiding van mutaties in uw eigen Kabels en Leidingen registratie. 

U kunt al voorsorteren

De werking van KLIC WIN sluit aan bij de wijze waarop ook de BGT werkt: hier sturen BGT-systemen van bronhouders mutaties actief door naar een centrale omgeving. Het onderliggende principe is dus allesbehalve nieuw: u kunt vandaag uw Kabels en Leidingen informatie al centraal opslaan in NedGraphics' NGdW. Op die manier benut u nu al de voordelen van actuele brongegevens. En ons NedWibon zal van een passief aanleversysteem veranderen in een systeem dat pro-actief mutaties aanlevert. 

U kunt dus nu al voorsorteren op de veranderingen die komen gaan: sla uw Kabels en Leidingen informatie op in NGdW en laat graafmeldingen afhandelen door NedWibon. Met een upgrade naar de nieuwe versie van NedWibon zet u straks dan heel eenvoudig de laatste stap. 

Meer over NGdW
WION1.png
NedWion2.JPG

Hoe beginnen?

In de huidige planning wordt voor de WION vanaf 1 januari 2017 data geleverd in IMKL2015. Op die datum moet dus ook het centrale kabels- en leidingenmagazijn gevuld zijn. De overgang van KLIC (WION) naar KLIC WIN voor de WION begint in juli 2016. De overgang van KLIC (WION) naar KLIC WIN is ingrijpend en raakt zowel uw organisatie als uw informatiehuishouding als uw ICT-voorzieningen.

Zo’n overgang vraagt om een helder en overzichtelijk transitieplan waarin alle door te voeren veranderingen zijn benoemd en uitgewerkt. Met zo’n plan kunt u direct aan de slag: het helpt u bij het aanvragen van budget, bij het plannen van capaciteit en tijd, bij het afwegen van de ICT-scenario’s en het zet de kwaliteit van uw data af tegen de eisen die IMKL2015 eraan stelt. Het transitieplan bevat natuurlijk ook een risicoanalyse. Gelet op het boeteregime van INSPIRE is dat laatste is geen overbodige luxe. Wij helpen u graag met het opstellen van uw transitieplan. 

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

  • Aan de slag met het ‘Dashboard Energie Transitie’ op het ROmagazine Seminar 1 februari 2018

  • De Omgevingswet als tabula rasa, de omgevingsvisie en het omgevingsplan zeker niet!

  • Opdrachtgevers en Opdrachtnemers kiezen voor NedInfra Tekenen Plus

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's gerelateerd aan WION en Inspire

  • Succesvol Verbinden in de infra

  • Wat is een Klic-melding?

Downloads

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?