Ruimtelijke Ordening

Alle ogen gericht op de nieuwe Omgevingswet

Wet ruimtelijke ordening

Bij de invoering van de Wro (Wet ruimtelijke ordening) op 1 juli 2008 lagen een aantal vernieuwingen nog voor ons. Denk aan het opstellen van structuurvisies, door zowel het Rijk, provincies als gemeenten en de aanpassing van de lange bestemmingsplan procedures. Daarnaast is er natuurlijk de belangrijke verandering van analoge naar digitale ruimtelijke instrumenten.

Hierdoor is niet alleen het proces veranderd, maar ook de (digitale) registratie van de ruimtelijke instrumenten. De ontwikkeling van de RO Standaarden speelde daarbij een belangrijke rol. Na de eerste wettelijke versie uit 2008 werken we nu met RO Standaarden 2012. Belangrijke wijzigingen zijn o.a. de dossierstatus, de analoge verbeelding, de omgevingsvergunning en de gerechtelijke uitspraak.  

Lees meer

NedGraphics biedt uitgebreide ondersteuning binnen het taakveld Ruimtelijke Ordening met de NedPlan Suite. 

Jasper Arends Accountmanager - Overheid - NedGraphics Jasper Arends

Waarom een Omgevingswet?

De omgevingswet

Het ministerie van I&M is momenteel bezig met een zeer grote vernieuwing in het Omgevingsrecht. In de Omgevingswet komen de Waterwet, Wro en Wabo bij elkaar. Deze mega-operatie, waarbij ook meer dan 100 AMvB’s en nog meer ministeriële besluiten betrokken zijn, raakt dus ook indringend de Ruimtelijke Ordening.

Een belangrijk component is het publiceren van al deze besluiten. Gezien de ervaringen met ruimtelijkeplannen.nl is door het Ministerie besloten hiervan gebruik te maken. In samenwerking met Geonovum zullen de RO Standaarden de komende jaren worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe eisen van de Omgevingswet.

NedPlan Suite

Met de NedPlan Suite ondersteund NedGraphics het maken, beheren en beschikbaar stellen van digitale ruimtelijke plannen. Hierbij worden de laatste ontwikkelingen op basis van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) op de voet gevolgd. Het administratieve en juridische proces van ruimtelijke plannen beheer is daarbij niet altijd eenvoudig. NedPlan neemt hierin de gebruiker bij de hand met NedPlan Procesbeheer.

Met het beschikbaar komen van NedPlan Tekst en later ook van NedPlan Welstand wordt voorzien in de ondersteuning van ruimtelijke planteksten en digitale welstandsnota’s. De nieuwe Omgevinswet wordt op de voet gevolgd. Toch heeft dat thans nog niet geleid tot eenduidige specificaties vanuit de Wetgever en daarmee tot  programmeerbare functionaliteit. Zodra dit het geval is zal NedGraphics daar uiteraard op inspelen.

Meer over onze NedPlan Suite

Succesvol Verbinden in de ruimtelijke ordening

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

  • NedGraphics sluit zich aan bij de boodschap van GeoBusiness Nederland en Geo-Informatie Nederland

  • Webinar – Launch AutoTURN 11

  • Actuele ontwikkelingen NedOmgeving

Meer nieuws

Gerelateerde video's

Bekijk de video's over RO

  • Succesvol Verbinden in de ruimtelijke ordening

  • Waarom een Omgevingswet?

  • De winst van de Omgevingswet voor de burger

  • Betekenis van de Omgevingswet voor de gemeenteambtenaar

  • Betekenis van de Omgevingswet voor de bestuurder

  • Betekenis van de Omgevingswet voor de initiatiefnemer

Gerelateerde cases

Bekijk een selectie van onze projecten rondom het thema Ruimte Ordening

Meer cases

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde thema's

Meer thema's

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap