De energietransitie in beeld

Het Energie Transitie Dashboard helpt u de energietransitie vorm te geven binnen de ruimtelijke kaders

Vraag een demo aan Contact me

Wat betekent de energietransitie voor ons?

De (lokale) overheid staat voor de opgave om de komende jaren de transitie naar een duurzame energievoorziening te vertalen naar concreet energiebeleid met een bijbehorend programma. We moeten de transitie van een centrale fossiele energievoorziening naar een duurzame decentrale energievoorziening maken. Het probleem hierbij is niet de technische uitdaging, want technisch is het allang mogelijk. Het is een financieel en ruimtelijke uitdaging. Financieel omdat de productie van groene stroom (op korte termijn) duurder is dan de productie van grijze stroom. En ruimtelijk omdat we heel veel duurzame energiebronnen nodig hebben om onze totale energiebehoefte te dekken.

Het Rijk heeft een opgave gesteld om tot 2023 tussen de 3000 en 3500 windmolens op land en zee te realiseren. Dit dekt dan slechts 5% van onze energiebehoefte. Naast windmolens zullen er ook zonnepanelen op daken, zonnepanelen op de grond, biomassavergisters, biomassakachels, warmte-koude installaties en waterkracht installaties moeten komen. Allemaal decentrale duurzame installaties met een impact op de ruimte, die al onder druk staat van allerlei andere ontwikkelingen. Duurzame energieopwekking is straks overal te zien!

Lees meer

Een workshop met de inzet van het Energie Transitie Dashboard maakt ruimtelijke keuzes inzichtelijk en brengt een levendige discussie op gang over waar, welke duurzame energie vormen toegepast moeten worden. 

Jasper Arends Accountmanager - Overheid - NedGraphics Jasper Arends
energie_duurzaam_cb-560x314.jpg

Het Energie Transitie Dashboard

De omvang en de impact van deze opgave is groot en vaak nog niet goed in kaart gebracht. Hiervoor heeft NedGraphics samen met Antea Group en Imagem een interactief Energie Transitie Dashboard ontwikkeld. Het Dashboard helpt u inzichtelijk te maken welke duurzame energiebronnen u waar wilt plaatsen. In één oogopslag wordt voor u duidelijk wanneer u uw doelstelling ‘energie neutraal’ behaalt en worden de bijdrages van verschillende maatregelen als energieopwekking en –besparing, overzichtelijk in een digitale kaart weergegeven.

Door gebruik te maken van de bij uw organisatie beschikbare data en diverse open data bronnen wordt inzicht verkregen in de ruimtelijke consequenties van voorgenomen maatregelen. De gebruikte Smart M.Apps technologie ondersteunt hierbij bij het inzichtelijk maken van verschillende transitie scenario’s. Op basis van deze scenario’s kan dan een kader stellende discussie en besluitvorming plaatsvinden. 

De werking van het Dashboard

Het Dashboard is een tool waarbij energiebesparing en het plaatsen van ruimtelijke objecten zoals windmolens en zonnevelden gevisualiseerd en berekend wordt. Door middel van het plaatsen van verduurzamingsmaatregelen in de kaart en het instellen van percentages van energiebesparing, kunnen ambities op het gebied van duurzaamheid gevisualiseerd worden.

Naast de mogelijkheid van het plaatsen van objecten in de kaart, kenmerkt het Dashboard zich door de interactieve widgets.

Deze widgets geven informatie weer over de achterliggende data en werken interactief met de geplaatste objecten. Het Dashboard is flexibel en modulair. NedGraphics richt samen met Antea Group de tool per opgave in, zodat deze aansluit op lokale ambities, discussies en bij uw planfase.

ETD.jpeg
bundelen-krachten.jpg

De krachten gebundeld

NedGraphics, Antea Group en Imagem hebben de krachten gebundeld in het Energie Transitie Dashboard. NedGraphics brengt hierbij haar jarenlange kennis en ervaring in, rond het leveren van taakspecifieke applicaties. Antea Group voorziet de samenwerking van haar diepgaande kennis van energietransitie en van de bijbehorende bestuurlijke processen. De Smart M.Apps technologie van Imagem maakt van het Energie Transitie Dashboard ook daadwerkelijk een slim en interactief dashboard.

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

  • NLCS wordt ‘verplicht’ voor (semi) overheden

  • Succesvolle deelname Civil Infra Academy

  • Organisaties hebben inzicht conditie CAD-omgeving door uitgevoerde CAD Health Check

Meer nieuws

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie?

Stel een vraag

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap