De wereld verandert

Op weg naar een 'smart' toekomst

12 november 2016 in industrie Overheid

Op 29 september vond de Cadac Summit plaats. Het énige multidisciplinaire congres in Nederland over het creëren, beheren en delen van digitale ontwerp- en gebiedsinformatie. Richard Goossens opende traditie getrouw het jaarlijkse event. Hij begon zijn presentatie met een stelling, namelijk: ‘Dat de wereld nu zo snel verandert, dat we nu niet meer leven in een tijdperk van grote veranderingen, maar veranderen van tijdperk. Een tijdperk, met nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen, maar ook met nieuwe spelregels.’ Een tijdperk waarbij steeds meer mensen, diensten en dingen met elkaar verbonden raken door het ‘Internet of Things and Services’ en met elkaar gaan samenwerken.

cadac-summit-036-1920.jpg

De wereld verandert
Het bedenken, ontwerpen en produceren van nieuwe innovatieve producten, en het bestemmen, inrichten en beheren van de wereld om ons heen, vragen een multidisciplinaire aanpak. Waarbij klanten of burgers centraal staan en aspecten als kostenbeheersing en duurzaamheid alsmaar belangrijker worden.

Goossens stelt dat nieuwe technologieën belangrijke aanjagers zijn van economische groei, omdat zij de deur open zetten naar nieuwe innovaties, nieuwe producten en nieuwe diensten. En nu? Nu zijn we allemaal getuigen van de digitalisering van de wereld. Hierdoor verandert de wereld ingrijpender dan ooit. Steeds meer fysieke producten en diensten worden vervangen door digitale varianten.
Deze digitalisering heeft grote consequenties voor de producenten van deze producten, maar is geweldig goed nieuws voor de rest van ons, omdat we steeds minder grondstoffen en energie nodig hebben. En dat, is weer goed voor het milieu en voor onze portemonnee.

Smart toekomst
We hebben het dan over het huwelijk dat ontstaat tussen Information Technology, Operational Technology en het ‘Internet of Things and Services’. Waarbij steeds meer machines, gebouwen en infrastructuur worden voorzien van steeds goedkopere elektronische sensoren, die hen helpen steeds meer te zien, te horen en te voelen. En dit levert heel veel gegevens op.
Intelligente analyse tools gaan deze Big Data onderzoeken en ons helpen deze machines, gebouwen en infrastructuur te optimaliseren. Vervolgens gaan we deze efficiënte machines, gebouwen en infrastructuur ook nog eens voorzien van kunstmatige intelligentie, computer chips, waardoor zij steeds vaker zelfstandig beslissingen zullen gaan nemen.
En al deze smart machines, gebouwen en infrastructuur gaan we vervolgens ook nog eens met elkaar, en ook met ons mensen, via het Internet verbinden. Zodat we met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. De toekomstige machines en uiteindelijk ook onze toekomstige organisaties, worden niet alleen maar intelligent, maar briljant.

4e Industriële Revolutie
Goossens: “De afgelopen 200 jaar heeft de wereld drie grote innovatiegolven gekend. De eerste twee gaven ons heel veel extra spierkracht. En ons leven was hierna nooit meer hetzelfde. De derde innovatiegolf, gaf ons heel veel extra denkkracht. En ook hierna was ons leven nooit meer hetzelfde.”
“En nu ... nu staan we mogelijk aan de vooravond van de 4de Industriële Revolutie, waar producten slimmer worden en alles en iedereen met elkaar verbonden wordt en met elkaar gaat samenwerken.”
“We hebben van het verleden geleerd, dat grote innovatie golven nogal ontwrichtend kunnen zijn, maar ook geweldige kansen bieden. De vraag is nu: “Wat gaan wij doen?”

Wat gaan wij doen?
“Gaan wij door op de ingeslagen weg van het digitaliseren, standaardiseren en integreren van onze producten en diensten. En gaan we nu ook bruggen slaan tussen de sectoren, zodat de overheid kan beschikken over de BIM-modellen en de bouw kan beschikken over de digitale content van de fabrikanten en vice versa?”

“En gaan wij er verder ook voor zorgen, dat onze machines, gebouwen en infrastructuur en uiteindelijk ook complete steden steeds slimmer worden, door ze te voorzien van zintuigen in de vorm van elektronische sensoren en te voorzien van hersenen in de vorm van computerchips?”

“Als we dat doen, dan ben ik er van overtuigd, dat ook Nederland – ondanks de huidige krimpende arbeidsmarkt –zijn welvaartsniveau niet alleen zal weten te behouden, maar fors zal zien toenemen. En dat, dan ook nog eens duurzamer dan ooit.”

‘De wereld verandert nu zo snel, dat we nu niet meer leven in een tijdperk van grote veranderingen, maar veranderen van tijdperk'

Richard Goossens Algemeen Directeur - NedGraphics
Richard Goossens

Deel nieuwsbericht

Gerelateerd nieuws

  • Meer voorbereidingstijd invoering Omgevingswet

  • NedGraphics sluit zich aan bij de boodschap van GeoBusiness Nederland en Geo-Informatie Nederland

  • Webinar – Launch AutoTURN 11

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap