Werken in de cloud

Dronten ontzorgd

Neem contact op

De NedGraphics Cloudservices

Gemeentelijke organisaties hebben diverse uitdagingen en doelen. Het beheren van een ICT-infrastructuur behoort echter niet tot de kerntaken. Door van cloud-diensten gebruik te maken, kan de organisatie zich richten op haar eigen werkprocessen.

Het technisch applicatiebeheer en het onderhouden van software en hardware wordt dan automatisch geregeld. Diensten worden geleverd volgens een vastgesteld ‘service level agreement’ (SLA), en bovendien beschikt de organisatie over een schaalbare en gestandaardiseerde ICT-omgeving waarmee tijdig is te anticiperen op veranderingen van de gebruikersvraag of van wet- en regelgeving. De NedGraphics Cloudservices worden gefaciliteerd door KPN, waarbij de gegevens op een afzonderlijke locatie extra worden bewaard voor herstel, indien nodig.

Lees meer

Op termijn wil de gemeente Dronten de hele ICT-omgeving buiten de deur plaatsen. ‘Ontzorgen’ in plaats van ‘zelf doen’. ‘Geo’ is een onderdeel van die beweging.

Peter Keijzer

Coördinator vastgoed en geo-informatie - Gemeente Dronten
Silhouet

ICT transitie Gemeente Dronten

Gemeente Dronten

In Dronten draait momenteel een proefomgeving in de cloud met drie databases: NGdW (muteer-omgeving), NedPlan (bestemmingsplannendatabase) en NedGeomagazijn (de raadpleegdatabase/geoviewer). De BOR staat al in de cloud bij Antea Group en deze is ook gekoppeld met NGdW. Voor de duidelijkheid: wanneer een gemeente besluit om haar interne werkomgeving in de cloud te plaatsen, staat dit los van de landelijke voorziening, feitelijk ook een soort cloud waar gebruikers hun gevalideerde geodata vandaan (moeten) halen.

Peter Keijzer, coördinator vastgoed en geo-informatie (GIS) legt uit wat de achtergrond is voor het werken in de cloud: “Onze gemeente heeft een bepaalde visie. Het uitgangspunt is: waar je kúnt ontzorgen, daar láát je ontzorgen. Dat heeft niets te maken met beveiliging of met kosten, het heeft te maken met kwaliteit. Als je iemand kan vinden die het beter kan dan jijzelf, dan moet je daarvoor gaan. Wij zijn van mening dat een leverancier die een cloud-oplossing aanbiedt, sowieso de drive heeft om datgene wat hij aanbiedt zo goed mogelijk te doen. Uiteindelijk is het resultaat ook beter dan wanneer je het zelf zou doen.”

Applicatieperikelen

Keijzer onderkent dat gemeentelijk ICT-beheer geen gemakkelijke zaak is. “Ook in Dronten hebben we veel technische applicatieperikelen meegemaakt. Dat is geen verwijt. Problemen werden niet zozeer veroorzaakt door de leveranciers of door de ICT-beheerders. De geografische wereld is gewoon enorm in ontwikkeling. Om die ontwikkelingen bij te kunnen houden, moet je ook applicatie-technisch ontwikkelen.

Dat vraagt heel veel van je interne ICT-omgeving. De afgelopen jaren is keer op keer bewezen: dat kunnen we gewoon niet zo goed. Er is in het verleden al van alles besproken en besloten. Onze afdeling is bijvoorbeeld op een hoger autorisatieniveau gebracht dan een ‘normale’ gebruiker. Op zich is dat prachtig, maar eigenlijk zou je geen verschil moeten aanbrengen tussen gebruikers. Je krijgt daar al snel uitzonderingen op -achterdeurtjes- en er ontstaan allerlei nieuwe eilandjes en dus nieuwe problemen. Ook de leveranciers willen een stabiele omgeving om hun producten te kunnen neerzetten.”

dronten.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap