Provincie Limburg: tijdwinst met dè beheeroplossing

NGdW-regels voor IMGeo 2.0

Neem contact op

Informatie-Model Geo 2.0

De Provincie Limburg is een van de eerste bronhouders die heeft gekozen voor de BGT-oplossing van NedGraphics. Dat is niet verwonderlijk. Limburg begon ook al vroeg met de eerste werkzaamheden rond het objectgericht maken van de reeds aanwezige CAD-bestanden.

De Provincie Limburg zocht naar een oplossing voor het vervaardigen van gestructureerde, geoptimaliseerde en objectgerichte beheerkaarten conform het Informatie-Model Geo 2.0 (IMGeo 2.0). Het gaat om de beheerkaarten van de provinciale wegen die onder andere gebruikt worden voor het wegbeheer. De oplossing moest passen binnen de huidige werkwijze van de Provincie Limburg. De uitwisseling met de ketenpartners geschiedt volgens het BGT-model en moet aansluiten op de landelijke voorziening BGT (LV-BGT).

 

Lees meer

 “Als we straks alles in NGdW hebben staan, is er toch ook weer tijdwinst te halen bij het actualiseren en het uitvoeren van controles. Tegen die tijd komt dat voordeel dus weer terug.”

Clemence Verjans

Medewerker geodesie - Provincie Limburg
Silhouet
imgeo.png

Van 1.0 naar 2.0

Op dit moment is de objectvorming van de CAD-kaarten gereed op basis van IMGeo 1.0. Wanneer op enig moment versie 2.0 definitief is vastgesteld, is het tijd om de database definitief te vullen.

Een aantal zaken zal geautomatiseerd kunnen worden omgezet, maar in andere gevallen zal handmatig moeten worden vastgesteld hoe de IMGeo 2.0-objecten precies moeten worden ingevuld. Ruud Claassens, coördinator sector landmeten: “Als je volledig AutoCAD-gebaseerd werkt, kom je al gauw uit bij NedGraphics.”

Toetsing

NedGraphics heeft haar oplossing in een tweetal demosessies getoond. De uitgangspunten voor deze demosessies waren: het proces met betrekking tot het opwerken van de beheerkaarten moest versnellen door de inzet van NGdW, en aantonen dat NGdW ‘dè BGTbeheeroplossing’ is voor Provincie Limburg.

Deze demosessies zijn uitgevoerd op basis van bestanden zoals deze door de Provincie Limburg zijn aangeleverd. Tijdens de evaluatie van de demonstraties is geconcludeerd dat de inzet van NGdW in het opwerktraject van de beheerkaarten tijdwinst oplevert (op de gebruikte bestanden wel tot vijftig procent). De implementatie van de oplossing voor het ‘BGT gereedmaken’ van de beheerkaarten wordt op dit moment middels een pilot getoetst. De demosessies hebben de Provincie ervan overtuigd dat NGdW een goede oplossing is voor het beheren van de BGT-gegevens, die tevens goed past binnen de architectuur van de Provincie Limburg.

Meer over NGdW
nedobjectenbeheer-suite.jpg
limburgs-landschap.jpg

Tijdwinst

Terugkijkend ziet Claassens dat er niet altijd optimaal is gewerkt aan de voorbereiding van de BGT: “We zijn al in 2009 en 2010 aan de slag gegaan met de transitie van onze CAD lijn- en puntbestanden naar objectgerichte bestanden. Hiervoor hebben we de Map-functionaliteit van AutoCAD ingezet. Achteraf gezien is dit een geweldig leerproces voor ons geweest.

We gingen er van uit dat IMGeo 2.0 begin 2011 in de lucht zou zijn. Hadden we dat vanaf het begin met NGdW gedaan, dan hadden we enkele slimmere tools tot onze beschikking gehad.” Clemence Verjans, medewerker geodesie, vult aan: “Als we straks alles in NGdW hebben staan, is er toch ook weer tijdwinst te halen bij het actualiseren en het uitvoeren van controles. Tegen die tijd komt dat voordeel dus weer terug.”

‘Strenge’ regels in NGdW

Hoewel de Provincie alle beheerkaarten reeds heeft gestructureerd, komen er bij het inlezen in NGdW toch nog foutmeldingen. De regelgeving van NGdW lijkt aldus redelijk ‘streng’ te zijn. Dit is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat automatische objectvorming voor de BGT en IMGeo op een correcte manier kan plaatsvinden. 

De geoinformatie wordt getoetst aan de voor de BGT (en IMGeo) vastgestelde kwaliteitsnormen en -eisen met bijbehorende regelgeving (business rules) zodat alle informatie kan worden opgeslagen in de database. Claassens merkt op dat er een paar vraagstukken zijn die nog moeten worden opgelost: “Wij willen, binnen ons systeem van kaartbladen van 500m, de objecten die over de meerdere bladen heenlopen, als één object vastleggen. We komen dus ook de oude bladgrenzen tegen.” Deze ‘dubbele’ bladgrenslijnen moeten er nog uit. Clemence Verjans: “We werken op dit moment nog ‘vanuit de tekening’, en blijven voorlopig ook nog bladgericht werken.”

limburgs-landschap-2.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In uw industrie bent u continu op zoek naar efficiëntie. Zeker binnen de complexe ontwerpprocessen in uw werkveld. Dan wilt u kunnen vertrouwen op experts met kennis van uw markt. U kunt vertrouwen op meer dan 30 jaar relevante ervaring in het creëren, beheren en delen van uw digitale ontwerpinformatie. Met onze oplossingen verbinden we uw ontwerpsoftware aan de technologie van het beheren van het proces en het delen van documenten. Hiermee verloopt uw ontwerpproces niet alleen sneller, maar ook beter.

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap