Naar hoofdinhoud
icon-nedgraphics-nedplan-suite

NedArchiveren

Overheden werken steeds meer digitaal. Daardoor ontstaat een grote hoeveelheid informatie die snel onleesbaar kan raken. Bijvoorbeeld door software veroudering of opslaan in het verkeerde formaat. Ook raakt de informatie verspreid over veel verschillende organisaties en systemen. De overheid werkt daarom aan manieren om digitale overheidsinformatie goed vindbaar en leesbaar te houden, door informatie eerder te archiveren bij een organisatie die daar ervaring mee heeft. Digitale archiefstukken die voor blijvende bewaring in aanmerking komen, moeten nu (nog) na 20 jaar overgebracht worden naar een archiefbewaarplaats. Het Rijk wil deze overbrengingstermijn aanpassen naar 10 jaar.

Met de komst van de Omgevingswet verwachten wij dat steeds meer IMRO plannen digitaal gearchiveerd moeten gaan worden. Ruimtelijke plannen laten zich lastiger digitaal archiveren dan andere bestanden. Dit komt doordat een Ruimtelijk plan bestaat uit een verzameling van bestanden in verschillende formaten, zoals XML en GML, die alleen in onderlinge samenhang geraadpleegd mogen worden.

Ruimtelijke plannen
Het dossier waarin het ruimtelijk plan wordt opgeslagen bestaat altijd uit de daadwerkelijke informatie zelf en de bijbehorende metadata. Metadata zijn gegevens die de context, inhoud en structuur van archiefbescheiden (records) beschrijven, evenals het beheer van die records door de tijd heen.
Metadata is onmisbaar om de terugvindbaarheid, bruikbaarheid, authenticiteit, integriteit en betrouwbaarheid van de records te garanderen. Metadata maakt ook het beheer op lange termijn mogelijk en is van essentieel belang voor uitwisseling.

 

NedArchiveren
NedGraphics heeft de module NedArchiveren ontwikkeld waarmee ruimtelijke plannen eenvoudig volgens de specificaties van de zogenaamde TMLO-handreiking kunnen worden aangeboden aan een E-depot.
In NedArchiveren selecteert u eenvoudig de te archiveren plannen. In vier stappen worden de plannen klaargemaakt voor archivering in het e-depot. Verzamelen - Metadata - Toevoegen -Rapporteren Metadata - Wegschrijven.

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie over deze oplossing?

Neem contact op

Persoonlijke uitleg over NedArchiveren?

We kijken samen naar de beste oplossing.

Bel +31 88 9322 333

Kies een locatie

Europa

Wereld