Elk jaar brengt Autodesk het State of Design & Make-rapport uit. Dit jaar is het uitgebreider dan voorheen: 5.594 leiders, futuristen en experts werden geïnterviewd en het onderzoek bestrijkt drie wereldregio’s (APAC, EMEA en AMER). Deze jaarlijkse studie van Autodesk werpt een blik op de grootste uitdagingen, kansen en trends die organisaties ervaren binnen een snel veranderende wereld. In een tijdperk van technologische vooruitgang, economische druk en toenemende onzekerheid, blijft de vraag hoe bedrijven zich aanpassen en voorbereiden op de toekomst.
Download hier het gehele rapport. De belangrijkste bevindingen voor de Nederlandse markt hebben we hieronder voor je samengevat.
In Nederland zien leiders in 2025 zowel uitdagingen als kansen. De drie grootste uitdagingen zijn het aantrekken, trainen en behouden van talent, technologische vooruitgangen, waaronder AI, en kostenbeheersing. Bijna de helft van de leiders (48%) geeft aan dat het gebrek aan vaardig personeel de groei belemmert, wat een stuk lager is dan het wereldwijde gemiddelde van 58%.
Sentiment rondom AI wordt realistischer
In Nederland is het sentiment rondom AI gemengd. 65% van de bedrijfsleiders gelooft dat AI hun sector zal verbeteren, maar 47% maakt zich zorgen dat AI de industrie zou kunnen destabiliseren. Er is ook een groeiende nadruk op het aannemen van personeel met AI-vaardigheden, wat de toenemende rol van AI in de toekomst onderstreept.
Kortom, hoewel er veel vertrouwen is in de voordelen van AI, zoals het verbeteren van de creativiteit en productiviteit in de industrie, blijft er bezorgdheid over de destabiliserende effecten die AI kan hebben. Bedrijven in Nederland blijven investeren in AI, maar met een zekere voorzichtigheid en aandacht voor de mogelijke risico’s die gepaard gaan met de technologie.
Wereldwijde situatie is onzekerder geworden
De geopolitieke situatie wordt in Nederland als steeds onzekerder ervaren. Volgens het rapport geeft 61% van de bedrijfsleiders aan dat de wereldsituatie nu meer onzeker is dan drie jaar geleden. Deze onzekerheid heeft invloed op de bereidheid van bedrijven om zich voor te bereiden op onverwachte obstakels; slechts 51% voelt zich goed voorbereid, een opvallende daling ten opzichte van 77% in 2024. Geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat 41% van de bedrijven hun supply chain als kwetsbaar beschouwen, wat hen aanzet tot het diversifiëren van hun toeleveringsketens.
Duurzaamheid zit in de lift
94% van de leiders zegt dat hun organisatie stappen onderneemt om duurzamer te worden. 33% van de Nederlandse respondenten zet AI in om duurzamer te werken, vergeleken met 38% in EMEA en 39% wereldwijd.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op of download het volledige rapport voor gedetailleerde inzichten en praktische adviezen.