Waar gaat dit whitepaper over?
Projecten in de bouwsector kenmerken zich vaak door lange en onvoorspelbare doorlooptijden. U als toeleverancier van klantspecifieke oplossingen (bijvoorbeeld kozijnen, wanden, vloeren…) moet in staat zijn om snel en efficiënt te leveren om hierop in te kunnen spelen. Daarbij wordt een grote mate van flexibiliteit van u verlangt. De mate hiervan voor zowel uw organisatie als uw producten is tweeledig:
Aan de ene kant moet u snel en foutloos offertes kunnen maken en aanpassen die voldoen aan de eisen en specificaties van uw klanten. Niet zelden gevolgd door diverse aanpassingen vanwege de vaak veranderende eisen en specificaties tijdens het bouwproces van de hoofdaannemer.
Aan de andere kant de mate van flexibiliteit van uw product of project. In hoeverre bent u in staat op een zo standaard mogelijke wijze flexibel te zijn met uw engineering, productie, supply-chain en uw toeleveranciers om aan de steeds veranderende eisen en specificaties te blijven voldoen, tot het moment van levering?
Oude rollen gaan over in nieuwe
Aangezien Configure to Order (CtO) niet stopt bij één afdeling, maar juist inzet op samenwerking tussen processen en dus afdelingen, is het wenselijk de bijbehorende domein specifieke applicaties met elkaar te verbinden. Zo kunnen ze onderling communiceren en efficiënt correcte gegevens uitwisselen. Bijvoorbeeld, een artikel op een uitgaande offerte bestaat ook bij engineering, ook bij de werkvoorbereiding en ook in de ERP-applicatie. Dit laatste duidt aan dat er behoefte is –noodzaak zelfs- om gegevens snel en correct uit te wisselen.
De behoefte bestaat al langer, maar er was tot recent geen passende integrale oplossing voor de maakindustrie en bouw. Gegevens werden al uitgewisseld, maar dit gebeurde op basis van gedeelde exportbestanden of dure maatwerk-connecties (die slechts 2 systemen verbindt). Voor de 3D CAD-omgevingen ontbrak de kennis en tools om modelgegevens effectief uit te wisselen. Het resultaat is dat gegevensoverdracht vaak nog gewoon manueel gebeurt. Deze situatie leidt tot verouderde, verloren of gewoonweg foutieve gegevens, met alle gevolgen voor de supply chain en betrokken medewerkers.
Dat hierbij training, begeleiding en nieuwe beheersystemen voor nodig zijn zult u wellicht begrijpen. In deze whitepaper zetten wij uiteen wat deze transitie naar CtO met zich meebrengt. Wat moet u allemaal organiseren? Hoe zit het met de dagelijkse operationele zaken die voortgang moeten blijven houden? Welke gereedschappen heeft u hierbij nodig? Wat verandert er precies aan uw processen en de manier hoe u uw producten ontwerpt en ontwikkeld?