Naar hoofdinhoud

WSM Engineering

Autodesk Revit in gebruik

"Dankzij het 3D bouwmodel in Revit kunnen we in overleg met alle partijen snel inzichtelijk maken waar knelpunten zitten."

WSM Engineering is sinds 1979 gespecialiseerd in het geven van advies over en engineering van bouwconstructies en systeemvloeren. WSM beschikt over zo’n 32 man constructief én bouwkundig hoog gekwalificeerd personeel met ruime praktijkervaring in de meest uiteenlopende projecten.

Dit in combinatie met een afdeling die is gespecialiseerd in de technische uitwerking van systeemvloeren, holle wanden, balkbodems en massieve prefab, maakt dat WSM een totaaloplossing kan aanbieden die uniek is in Nederland en daarbuiten.

wsm-engineering-1-1280

Investeren in 3D modelleren met Autodesk Revit

Om zich nog meer te profileren als totaalpartner is WSM in 2010 gestart met 3D modelleren in Autodesk Revit Structure aangevuld met TheModus, een praktische werkomgeving en Revit bibliotheek ontwikkeld door Cadac Group. Pieter Hoogland, Adjunct Directeur, en constructeur/reviteer Frank Terstappen, vertellen over de overstap van traditioneel 2D tekenen naar modelleren in 3D.

Pieter Hoogland: “Ondanks de teruggang in werk wegens de economische recessie in 2010, wilde wij investeren in de opbouw van kennis en ervaring met 3D modelleren in Revit. Wij besloten om deel te nemen aan De Wijk van Morgen in Heerlen. Dit is een innovatieve demonstratieomgeving voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening voor de gebouwde omgeving, waarbij diverse partijen aan meewerken en samenwerken.”

Meer over Autodesk Revit

Naast deze voordelen merk ik ook in gesprekken met klanten dat zij de 3D visualisaties uit Revit Structure erg waarderen.

Pieter Hoogland

Plaatsvervangend directeur - WSM Engineering

wsm engineering stadskantoor venlo

Samenwerking essentieel bij BIM

Cadac Group faciliteerde de BIM-omgeving bij De Wijk van Morgen door het beschikbaar stellen van software en trainingen in het gebruik van bijvoorbeeld Revit. Daarnaast zorgde Cadac Group voor de begeleiding tijdens het gehele BIM-proces en samenwerking tussen partners. Pieter vervolgt: “Dankzij dit project konden wij meteen ervaren wat de voordelen en knelpunten zijn van Bimmen en 3D modelleren met Revit. Samenwerking en informatiemanagement is natuurlijk essentieel bij BIM. Dit bleek ook tijdens de pilot bij Cadac Group.

Een vergaande samenwerking waarbij met diverse partijen aan één model gewerkt kan worden moet berusten op een vertrouwensrelatie tussen de partners. Tijdens de sessies waarbij we op het hoofdkantoor van Cadac Group in Heerlen in een ruimte tegelijk konden samenwerken aan het model, stuitten we op diverse vragen. Hoe om te gaan met de waarde van het model? Wie is verantwoordelijk voor fouten? Hoeveel informatie wil je met elkaar delen?”

Meer over BIM

wsm-engineering-stadskantoor-venlo-2-1280

Angst voor vergaande samenwerking

“Dit merken wij in de praktijk nog veel bij onze klanten”, aan het woord is Mike van der Veur, Senior Account Manager bij Cadac Group. “Er is nog een bepaalde angst aanwezig bij het aangaan van dit soort samenwerkingsverbanden.

Er moet veel vastgelegd worden i.v.m. rechten en veiligheid van, vaak kostbare, informatie. In de praktijk is het wel wenselijk dat je bijvoorbeeld aan een bepaald stuk van een model kunt verder werken, terwijl dit normaal door een collega gedaan wordt. Het gaat er bij Bimmen juist om dat er meer communicatie en informatiedeling plaatsvindt tussen de bouwpartners.”

autodesk revit

Werken in Revit valt 100% mee

Na De Wijk van Morgen ging constructeur/tekenaar bij WSM, Frank Terstappen, vaker aan de slag met Revit. Eerst kleine eenvoudige projecten en nu, een jaar na aanschaf van Revit Structure en TheModus, al een gecompliceerd project in Venlo.

Frank Terstappen: “Voordat ik aan de slag ging met Revit was ik best huiverig. Omdat projecten toch altijd onder flinke tijdsdruk staan, wil je eigenlijk niet ook nog je weg moeten vinden in een nieuwe software en neig je eerder naar het vertrouwde AutoCAD. Toch is het werken in Revit Structure mij 100% meegevallen."

" In Revit ben je ook echt aan het modelleren wat veel prettiger werkt. Daarnaast zijn er ook diverse voordelen dankzij de parametrische intelligentie. "

Al bij mijn eerste Revit project, een relatief eenvoudige stalen hal, was ik niet meer tijd kwijt dan werken in AutoCAD. In Revit ben je ook echt aan het modelleren wat veel prettiger werkt. Daarnaast zijn er ook diverse voordelen dankzij de parametrische intelligentie.

Doorsneden hoeven bijvoorbeeld niet telkens opnieuw handmatig getekend te worden bij kleine en zelfs grote wijzigingen. Dit levert echt ongelofelijk veel tijdwinst op!”

 

Youtube thumbnail

De voordelen van modelleren in 3D

Momenteel gebruikt WSM Engineering Revit Structure bij een complex project in Venlo. Samen met architect Kraaijvanger Urbis in Rotterdam wordt gewerkt aan het nieuwe stadskantoor dat medio 2014 opgeleverd wordt.

Frank: “Dankzij het 3D bouwmodel in Revit kunnen we in overleg met alle partijen snel inzichtelijk maken waar knelpunten zitten, waar het mis gaat of waar nog optimalisatie te behalen is.” Pieter Hoogland: “Naast deze voordelen merk ik ook in gesprekken met klanten dat zij de 3D visualisaties uit Revit Structure erg waarderen.”

Meer over Revit

wsm-engineering-stadskantoor-venlo-1-1280

Overstappen naar Revit

Collega’s bij WSM Engineering kijken af en toe met Frank mee bij zijn werkzaamheden in Revit en zijn daardoor op de hoogte van de mogelijkheden en voordelen. In de toekomst zullen dan ook meer werknemers de overstap gaan maken van tekenen in AutoCAD naar modeleren in Revit.

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld