Naar hoofdinhoud

Winel

Van handschets tot luxe jacht

“Met Inventor zijn we in staat de werking vooraf te simuleren en kunnen we controleren op vastlopers."

Winel ontwerpt en produceert afsluitmiddelen voor de scheepvaart. Voor een belangrijk deel voor de jachtbouw, vaak gaat het dan om jachten die tientallen miljoenen kosten. Daar wordt bijvoorbeeld een uitklapbaar balkon gemaakt, een deur waarachter een kleinere boot kan liggen en die uitgeklapt wordt, of een deur om toegang te geven aan een helikopter op het jacht. Maar het is niet alleen luxe jachtbouw, ook commerciële scheepvaart, zowel binnenvaart als zeevaart maakt gebruik van de afsluitmiddelen: de deuren, ontluchters en meer van het in Assen gevestigde bedrijf.

Bij Winel werken wisselend tussen de tachtig en negentig mensen, nu en dan wordt er tijdelijk extra personeel ingehuurd. Reezigt:“Op de tekenkamer werken op het moment vier ontwerpers en ook drie mensen van de werkvoorbereiding gebruiken Inventor, in totaal zijn er negen licenties. De overhead wordt bewust beperkt gehouden tot circa een vijfde van het totale aantal personeelsleden.”

winel-5-1280

Luxe jachten

Voor luxe jachten vanaf 60 meter lengte worden in eigen tekenkamer naar wens van de klant sluitmiddelen ontworpen. Reezigt:“Dat kan een platform zijn om met een jetski het water in te gaan, een deur waarachter een kleinere boot zit waar de eigenaar een korte trip mee kan maken. Die boot wordt met een steunbalk en kraantje door de open deur in het water gelegd.

Alles wordt ‘turn key’ afgeleverd en ter plekke, op de jachtwerf, ingelast en de bedrading aangesloten door eigen personeel. Het bedrijf houdt voor de specials een range aan van duizend kilometer vanuit Assen. Wanneer de eigen mensen op pad moeten, wil het bedrijf graag dat ze op één dag heen en weer kunnen. Dat betekent dat er voornamelijk geleverd wordt aan jachtbouwers in Duitsland en Nederland. Voor de andere producten is die range wereldwijd.

Met Inventor zijn we in staat de werking vooraf te simuleren en kunnen we controleren op vastlopers. Voorheen ontdekten we wel eens vastlopers bij montage op locatie maar dat is nu verleden tijd.

Gerard Reezigt

Hoofd Tekenkamer - Winel

winel-3-1280

In 3 jaar van schets tot product

Reezigt: “Het bouwen van een jacht duurt meestal een jaar of drie, wij komen als snel in beeld. Bij nieuwbouw is er voor ons vaak een jaar doorlooptijd. De klant praat met de bouwer over wat zijn wensen zijn, dan maken wij een schetsontwerp en dat bespreekt de bouwer weer met de klant. Daar gaat vaak aardig wat tijd overheen, het kan gerust een maand duren voordat je de wijzigingen doorkrijgt voor een tekening.

De basis is een handschets, soms aangevuld met foto’s van eerder gemaakte en vergelijkbare producten, die aan de klant getoond worden voor overleg. Die schets wordt dan in Inventor gezet, aangevuld, en op basis daarvan wordt eerst een fysiek model gemaakt met schaven, extruderen en intruderen. Als er goedkeuring is, wordt de uiteindelijke deur in plaatwerk gemaakt.” De materialen die toegepast worden zijn staal, RVS, aluminium en kogelwerend kevlar dat evenals gebruikte composieten uitbesteed wordt.

inventor-1280

Inventor

Winel werkte voorheen al in 3D met een aantal stations HiCAD. De eisen die Winel stelde aan het simuleren, visualiseren en communiceren van de ontwerpen deed hun besluiten de markt voor 3D-software opnieuw te verkennen.

Er is toen gekozen voor Autodesk Inventor, omdat veel externe bureaus waar Winel mee samenwerkt ook werken met Inventor en dat bevordert de communicatie. Bovendien waren er via detacheringsbureaus engineers beschikbaar met Inventor-kennis en -ervaring.

Meer over Autodesk Inventor

winel-4-1280

Simulatie tijdens het ontwerpen

“Met Inventor zijn we in staat de werking vooraf te simuleren en kunnen we controleren op vastlopers. Voorheen ontdekten we wel eens vastlopers bij montage op locatie maar dat is nu verleden tijd.”

De implementatie is verzorgd door Cadac Group. “Doorgaans reserveren we de vakantieperiode voor het updaten van de software naar de laatste versie. Met een gedetacheerde consultant van Cadac is een werkwijze bepaald hoe we moeten omgaan met de aangeleverde dubbelgekromde scheepshuiden want dat is een ‘vak apart’.

Inmiddels wordt er bij Winel ook gewerkt met Autodesk Simulation CFD voor het voorspellen van de werking van ontluchters, zonder kostbare prototypes. "Deze software hebben we via Autodesk Desktop Subscription in gebruik, dus laagdrempelig in aanschaf."

Autodesk Vault voor engineering document management

Winel gebruikt op het moment de Product Design Suite Ultimate met Inventor Professional. Lange tijd is het maken van tekeningen uitbesteed, maar er wordt al een jaar of vijf in eigen huis naar tevredenheid met Inventor gewerkt.

Het documentbeheer gaat nu nog met bestandsmappen waarin PDF’s, 2D-tekeningen en 3D-modellen apart worden opgeslagen. Als dat wenselijk is, worden er nieuwe versies van PDF’s en 2D-tekeningen gemaakt, dus niet automatisch geüpdate, zodat oude versies bewaard blijven en het proces gevolgd kan worden. De honderd procent standaarddelen slaan ze op in Autodesk Vault en elektrische schema’s tekenen ze met AutoCAD.

Meer over Autodesk Vault

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld