Warsco Units

Warsco ontwerpt eigen sales configurator met Autodesk Inventor ETO (Engineering-To-Order)

Warsco Units

Warsco in Genk is sinds 1979 gespecialiseerd in verkoop, verhuur, transport en plaatsing van tijdelijke en permanente prefab units zoals huisvesting- en schoolgebouwen en bouwketen. De productie vindt plaats bij het CBZ in Zutendaal. Warsco kan tot 6 units per dag en 1200 per jaar afleveren, volledig naar wens en specificatie van de klant. Om de efficiëntie en flexibiliteit van het sales- en productieproces te verhogen gaat Warsco overstappen naar het gebruik van een sales configurator, ontworpen met Autodesk Inventor ETO.

Lees meer

Autodesk ETO genereert voor mij automatisch productietekeningen, inclusief de juiste symbolen!

Mark Brouwers

ICT Engineer - CBZ / Warsco
Silhouet

Warsco Units

Sales Configurator

Aan het woord is Mark Brouwers, ICT Engineer bij CBZ en expert op het gebied van programmeren in CAD software. “Al ruim 15 jaar maakt de verkoopafdeling gebruik van CAD software en ERP-systeem BoA. Dit is een zeer eenvoudig tekenpakket waarmee Warsco de units tekent, volledig naar wens van de klant. Vervolgens ga ik in AutoCAD met deze tekening, of beter gezegd schets, aan de slag om er een productietekening van te maken, inclusief juiste maatgeving en plaatsing van objecten zoals ramen, deuren, wc’s en inrichting. Daarna wordt tijdens een productieoverleg het eindontwerp besproken, want doordat BoA maatzekerheid mist en geen rekening houdt met bijvoorbeeld wanddiktes, kloppen er vaak zaken niet.”

Het nadeel van de huidige werkwijze is dat data bij Warsco niet gecentraliseerd is in één enkel model. Daarnaast leveren de beperkingen van BoA veel tijdverlies op doordat tekeningen opnieuw gemaakt moeten worden in AutoCAD en is er kans op productiefouten. Mark Brouwers: “Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat een aanpassing in BoA niet wordt doorgegeven aan CBZ. Mede hierdoor gingen wij op zoek naar een nieuwe oplossing in de vorm van een sales configurator, die ook automatisch een offerteprijs en productietekening kan genereren.”

De keuze voor Autodesk Inventor ETO

Na een eerste selectie van leveranciers gaf Warsco aan twee overblijvende partijen de opdracht om in drie dagen een case uit te werken. Hierdoor kon Warsco een gefundeerde keuze maken wie de beste oplossing kon bieden voor hun probleemstelling.

Solidworks zocht de oplossing in de API terwijl Cadac Group een oplossing aanbood van Autodesk Inventor ETO (voorheen Autodesk Intent) in combinatie met Inventor. Mark Brouwers: “Met API zou ik de hele configurator van A tot Z moeten ontwikkelen en programmeren. Een erg tijdrovende en dus dure klus! Daar tegenover bevat Autodesk Inventor ETO al voorgedefinieerde commando’s gericht op het maken van configuratoren, wat het voor mij een stuk eenvoudiger maakt. Omdat ik in het verleden al vaker bij Cadac Group CAD software heb aangeschaft, wist ik dat zij een gedegen gesprekspartner zouden zijn voor dit complexe project. Zij hadden ook reeds ruime ervaring in het maken van Inventor configuratoren wat ons vertrouwen bevestigde”

In april 2010 hebben we Autodesk Inventor ETO aangeschaft in combinatie met 30 dagen consultancy. De kennis en ervaring van ing. Leon Campsteijn, Operations Manager bij Cadac Group NV, was zeer belangrijk in het welslagen van dit project. Naast de geboden consultancy heeft Cadac Group ook in samenwerking met Autodesk een intensieve training van een week geregeld, gegeven door een Amerikaanse specialist op het gebied van sales- en productconfiguratoren.

warsco2.jpg

Autodesk Inventor ETO for Prefab Units Configuration

Werking van de Warsco Product Configurator

Hoewel het een flinke klus is geweest, is de sales configurator voor Warsco vrij eenvoudig in gebruik. Mark: “Wanneer een nieuw project wordt aangemaakt kan er gekozen worden voor o.a. het aantal units, afmetingen, enkelvoudige of dubbele wandisolatie en plafond- en vloerisolatie. Inventor ETO genereert met deze gegevens in enkele seconden een 3D model in Inventor, waarna per unit of onderdeel, zoals vloeren, wanden en objecten, diverse opties mogelijk zijn. Objecten zoals een toilet, raam, deur, airco, etc. staan allemaal in één bibliotheek en kunnen eenvoudig geplaatst worden, zonder kennis van tekenen in Autodesk Inventor. Deze bibliotheek is vrij uitbreidbaar met onderdelen getekend in Inventor, inclusief de juiste parameters en Inventor families.

Dankzij de geprogrammeerde intelligentie in Inventor ETO werkt het model parametrisch. Wordt er bijvoorbeeld een deur geplaatst in een aaneengekoppelde unit, dan regelt Inventor ETO meteen dat ook in de gekoppelde unit een gat gemaakt wordt met de juiste specificaties. Wordt vervolgens de deur breder gemaakt middels het aanpassen van parameters in de configurator, dan wordt ook het gat weer automatisch aangepast. Omdat wij voor de units gebruik maken van standaardonderdelen zoals de verticale schrootjes (zie tekening op de voorpagina) worden ook alle onderdelen op de juiste afstanden geplaatst. Dat scheelt ons weer een hoop werk.”

Ook bij Cadac Group is men razend enthousiast over werk dat Mark bij Warsco geleverd heeft. “Wij hebben geen enkele klant in de Benelux, die op dit niveau met configuratoren bezig is,” vertelt Robby Doumen, sales manager Manufacturing bij Cadac Group in België. “Wat Warsco heeft bereikt met Autodesk Inventor ETO is bewonderenswaardig. Warsco neemt met deze tool en sterke voorsprong op de concurrentie.”

Autodesk Inventor ETO levert veel voordelen op

De tijdwinst die de sales configurator oplevert wordt voornamelijk behaald in het traject na de sales. Mark Brouwers: “Ik hoef uiteindelijk nagenoeg geen productietekeningen meer te maken, omdat Inventor ETO deze volledig automatisch genereert. Zelfs objecten worden automatisch omgezet in symbolen voor de productietekeningen! Daarnaast worden fouten tijdens het productieproces drastisch verminderd doordat wijzigingen in de configurator on-the-fly worden gewijzigd in de productietekeningen. Dankzij de integratie met Autodesk Inventor wordt elke tekening ook schitterend gevisualiseerd. Klanten vinden dit erg prettig, omdat zij meteen kunnen zien hoe de unit er uit gaat zien, compleet met inrichting.”

Implementatie in drie fasen
Warsco is momenteel bezig met de implementatie van de sales configurator op de verkoopafdeling. Er is besloten om dit in drie fases te doen. “Afdeling verkoop gaat nu m.b.v. de gebruiksvriendelijke user interface in Autodesk Inventor prefab units samenstellen. Er hoeft dus niets meer getekend te worden! Inventor ETO exporteert stuklijsten naar het ERP systeem dat vervolgens een offerte genereert. De tekening moet dan nog handmatig worden ingelezen in AutoCAD, waardoor ik er een productietekening van kan maken. In de tweede fase zal dit laatste proces volledig geautomatiseerd zijn. Dan is het proces tussen verkoop en productie dus volledig gedigitaliseerd met alle informatie op één centrale plaats.

De derde fase, maar deze zal nog even op zich laten wachten, is een webapplicatie van de sales configurator. Dan kan de klant, direct op onze website, een unit of units volledig naar wens samenstellen.”

image003.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat ETO voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?