Naar hoofdinhoud

Visietech

De noodzaak van 3D & BIM

“3D is tegenwoordig noodzakelijk."

Visietech in Almkerk adviseert al meer dan 15 jaar installateurs, ontwikkelaars, aannemers en architecten over duurzame technische infrastructuren in gebouwen en wijken. Het klantportfolio bestaat uit zowel individuele luxe villa’s en verzorgingstehuizen als grootschalige projecten met 300 nieuwbouwwoningen. Daarnaast investeert Visietech in de ontwikkeling van nieuwe, duurzame en kostenbesparende energiesystemen.

Visietech loopt al jaren voorop met BIM. Het bedrijf is volledig ingericht op integraal ontwerpen in 3D zowel met Revit als met Autocad. Dankzij de 3D BIM aanpak kunnen installaties efficiënter en goedkoper gebouwd worden en onnodige fouten en faalkosten worden voorkomen.

visietech markthal rotterdam

Van 2D naar 3D

Al sinds de start van het bedrijf in 1997 gebruikt Visietech Nordined, dat extra functionaliteit biedt in AutoCAD en speciaal voor installateurs en installatie adviseurs is ontwikkeld. “Nordined biedt ons krachtige mogelijkheden om in AutoCAD 2D-installaties in te tekenen”, aldus Johan Koekkoek, mede eigenaar van Visietech. “Na enkele jaren zijn we Cadac Techline gaan gebruiken, waardoor we de tekeningen in AutoCAD ook in 3D konden genereren. Met de introductie van Cadac Flexline zo’n drie jaar geleden waren we pas echt in staat om direct installaties in 3D te tekenen in Revit. ”

Het partnership met Cadac Group gaat dus al ver terug. Johan: “De samenwerking gaat altijd erg prettig, de communicatie zowel directieniveau als tekenaarsniveau is erg goed. Daarnaast krijgen we altijd voldoende ondersteuning en support wanneer we vastlopen bij projecten. Ondank het feit dat we relatief een klein bureau zijn met ca. 12 medewerkers hebben we al veel voor elkaar betekent.”

3D is tegenwoordig noodzakelijk. Gebouwen worden complexer en het is steeds belangrijker om snel visueel inzicht te krijgen in de ontwerpen. De nieuwe Markthal in Rotterdam had bijvoorbeeld zonder 3D nooit gerealiseerd kunnen worden.

Johan Koekkoek

Mede-eigenaar - Visietech

visietech markthal rotterdam

De noodzaak van 3D

Omdat Visietech al zoveel jaren ervaring heeft met 3D ontwerpen, loopt het bedrijf hierin voorop. “3D is tegenwoordig noodzakelijk. Gebouwen worden complexer en het is steeds belangrijker om snel visueel inzicht te krijgen in de ontwerpen.”

Youtube thumbnail

Nieuwe Markthal Rotterdam

In Rotterdam wordt momenteel flink gebouwd aan een nieuwe Markthal. Deze enorme overdekte versmarkt met een vierlaagse ondergrondse garage biedt ook ruimte voor 228 appartementen, 4600m² winkelruimte en nog eens 1600m² voor horecadoeleinden. “Wij zijn nu bezig om hiervoor de werktekeningen te generen. De verschillende lagen, alle schachten en installatietechnische ruimten zijn ontworpen in 3D. Dit moest ook wel, want anders kon dit unieke en complexe bouwwerk met haar gebogen vormen niet eens gebouwd worden. Voor dit project hebben we zelfs extra krachtige computers laten bouwen om het voor elkaar te krijgen.

 

Geldbesparing

De architect leverde zijn 2D ontwerp aan waarna de aannemer de constructie in 3D heeft opgezet. Wij zijn met zijn model aan de slag gegaan en hebben daar vervolgens de installaties ingetekend. Deze werkwijze heeft ontzettend veel geld bespaard, omdat wij al vroegtijdig in het ontwerpproces fouten uit het model konden halen dankzij o.a. clash controle. Fouten die we overigens nooit in een traditioneel 2D ontwerp konden zien en pas op de bouwplaats zouden leiden tot gigantische problemen. Een schoolvoorbeeld BIM!”

visietech

Configureerbare nieuwbouw in Blixembosch

Nog zo’n BIM voorbeeld zijn de nieuwbouwwoningen in de Eindhovense wijk Blixembosch. “Die zijn volledig in Revit opgezet. Daarnaast hebben wij er voor gezorgd dat bijvoorbeeld de makelaar een huis real time kan opbouwen en visualiseren afhankelijk van de gekozen configuratie (b.v. met of zonder uitbouw). Automatisch worden de installaties ingeladen, stopcontacten verplaatst en de cv installatie aangepast.

 

visietech markthal rotterdam

BIM werkwijze

Voor de betrokken opdrachtgever was deze BIM werkwijze compleet nieuw waardoor het proces soms moeizaam ging. Wij geven bijvoorbeeld graag ons 3D modellen uit handen zodat een opdrachtgever de juiste informatie en tekeningen eruit kan destilleren. In dit geval werden opmerkingen teruggekoppeld in platte 2D tekeningen terug, terwijl dit eigenlijk direct in het 3D model kan. BIM leer je niet zonder vallen en opstaan.

Meer over BIM

"Je begint met Revit en de projecten komen vanzelf."

Uitwisseling van 3D modellen vindt overigens steeds meer, maar nog steeds te weinig plaats. Wij zijn niet bang om onze 3D informatie te delen met andere bouwpartners. In de praktijk wordt echter nog voor 95% in 2D gewerkt. Revit is voor vele bedrijven toch een flinke investering. Door implementatie van de software, training van de tekenaars, benodigde hardware en enige ervaring kost het ongeveer een half jaar eer je met Revit projecten kunt opleveren.

Veel installatiebedrijven wachten daarom af tot er een Revit project binnenkomt voordat er in Revit getekend wordt. Maar het moet juist andersom zijn. Je begint met Revit en de projecten komen vanzelf. Echt waar! Wij hebben het nu razend druk en hebben voor de zomer zelfs extra mankracht moeten inhuren om de werkdruk op te vangen.”

Meer over Autodesk Revit

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld