Naar hoofdinhoud

De actieve overstap van engineeringbureau Vicoma

Verandering van piping-software verloopt probleemloos

In 4 stappen de bestaande installatie aanpassen

De hoofdvestiging van Vicoma bevindt zich in Hoogvliet, Rotterdam, waar zo’n negentig technische medewerkers actief zijn met de uitvoering van de diverse projecten. Zo’n twintig van hen vormen de Piping-tak van het bedrijf en hebben in die hoedanigheid regelmatig te maken met zogenaamde brownfieldprojecten, waarbij de owner/ operator van een procestechnische installatie een aanpassing wil doorvoeren in zijn plant.

Peter de Jonge, mechanical manager bij Vicoma, vertelt hoe dit in zijn werk gaat. “Er zijn in principe vier stappen die genomen moeten worden bij de aanpassing in een bestaande installatie. Het begint met een haalbaarheidsstudie, omdat de opdrachtgever natuurlijk eerst wil weten of een investering wel rendabel is. Als de haalbaarheidsstudie een bevredigend resultaat oplevert is het tijd voor de basic-studie, waarbij we in kaart brengen wat er precies moet gebeuren en wat het tijdspad is voor het project. De volgende stap is de detailengineering, waarin de aanpassingen aan de installatie door onze engineers worden uitgewerkt. Ten slotte nemen we dan ook, indien gewenst het constructiemanagement voor onze rekening, waarbij we de aannemers aansturen en supervisie voeren over de bouw van de nieuwe onderdelen.”

Youtube thumbnail

3D-scan als referentiekader

Een veelvoorkomend brownfieldproject is de uitbreiding van een procesinstallatie met bijvoorbeeld een pomp en een vat. Nadat het werkschema is opgesteld, wordt allereerst de as-built locatie gescand met een FARO-laserscanner. Afhankelijk van de zichtlijnen en afmetingen op de locatie worden hierbij een benodigd aantal scans gemaakt die op het hoofdkantoor van Vicoma weer aan elkaar worden gekoppeld, zodat er een allesomvattende puntenwolk ontstaat die een compleet 3D-beeld geeft van de situatie.

Deze puntenwolk, die uiteraard eerst is ontdaan van onnodige punten, wordt dan door de engineers van dienst geïmporteerd in AutoCAD Plant 3D, waarna de ontwerpers de modellen van de pomp, het vat en de bijbehorende leidingen uitwerken in de CAD-software. De puntenwolk wordt hierbij niet omgezet in een CAD-model, maar dient daarbij zuiver als referentiekader voor de te modelleren onderdelen en als herkenning van de bestaande situatie tijdens een review met de klant.

Cadac Group is onze vaste leverancier van Autodesk-producten en heeft ons dan ook met raad en daad bijgestaan bij de overstap. Ook nu maken we nog gebruik van hun ondersteuning,

Peter de Jonge

Mechanical Manager - Vicoma

Youtube thumbnail

AutoCAD Plant 3D

Al met al was de overstap dan ook een intensieve en tijdrovende klus, en om de vaart erin te houden werden er dan ook al direct projecten opgestart in AutoCAD Plant 3D, nog voor de hele migratie was afgerond. “We zijn inderdaad vrij actief overgestapt”, zo zegt De Jonge.

“Onze engineers hebben bij de aanschaf van AutoCAD Plant 3D opleidingen voor de nieuwe software gevolgd bij Cadac Group zodat ze direct aan de slag konden. Cadac Group is onze vaste leverancier van Autodesk-producten en heeft ons dan ook met raad en daad bijgestaan bij de overstap. Ook nu maken we nog gebruik van hun ondersteuning, met name door af en toe specialistische trainingen te volgen. Hierbij wordt met name ingegaan op het gebruik van de software binnen onze specifieke werkzaamheden, waardoor een dergelijke training veel efficiënter is dan een algemene updatetraining.”

Lees meer over AutoCAD

vicoma-3d-model-uitgewerkt-leidingen-1280

De overstap naar AutoCAD Plant 3D

De overstap van Autoplant naar AutoCAD Plant 3D had uiteraard nog wel wat voeten in de aarde. Er moest een complete migratie plaatsvinden, waarbij de engineers van Vicoma een nieuwe onderdelenbibliotheek moesten aanmaken, de software moesten inrichten en ook bestaande data moesten overhevelen.

vicoma-3d-model-bestaande-situatie-1280

Succesvolle migratie naar AutoCAD Plant 3D

Samenvattend durft De Jonge te stellen dat de overstap van Autoplant naar AutoCAD Plant 3D naar alle tevredenheid is verlopen. De migratie heeft geen onoverkomelijke problemen opgeleverd en de software werkt naar behoren. “Onze engineers kunnen beschikken over de functies die ze nodig hebben en kunnen daarmee onze projecten prima uitvoeren."

"Bij de keuze voor het pakket kozen we bewust voor een bepaald prijs/kwaliteit-verhouding"

"Er zijn nog wel wat wensen, maar die hebben soms ook te maken met de prijsklasse van de software waar we voor gekozen hebben. Zo beschikken duurdere, high-end-pakketten bijvoorbeeld over de mogelijkheid om clash-controles uit te voeren, terwijl dat in AutoCAD Plant 3D niet kan.

Zoals gezegd hebben we bij de keuze voor het pakket bewust gekozen voor een bepaalde prijs/kwaliteit-verhouding en we wisten dat deze functie er niet in zat. De oplossing die we daarvoor gevonden hadden, was om de controles met behulp van NavisWorks uit te voeren en dat werkt ook prima. Mochten de ontwikkelaars van de software echter besluiten om functionaliteit voor clash-controles toe te voegen aan de software, dan juichen we dat natuurlijk van harte toe.”

Meer over AutoCAD

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld