De actieve overstap van engineeringbureau Vicoma

Verandering van piping-software verloopt probleemloos

Stel een vraag Aanmelden nieuwsbrief

Vicoma stapt over naar AutoCAD Plant 3D

Overstap vergt gedegen aanpak
De overstap van het ene engineeringpakket naar het andere is beslist geen sinecure. Data moeten worden overgezet, ontwerpers moeten op cursus en werkwijzen moeten worden aangepast. Engineeringbureau Vicoma voerde in 2014 een dergelijke overstap uit en kijkt inmiddels tevreden terug op de doorgevoerde verandering.

Zelfstandig engineeringbureau
Vicoma is een zelfstandig engineeringbureau dat werkzaamheden verricht in uiteenlopende branches, van de (petro-)chemie tot de voedingsmiddelenindustrie, van de elektrotechnische industrie tot de transportsector, van de optische industrie tot offshore en scheepsbouw. De onderneming is hiervoor onderverdeeld in een zestal disciplines: Machinebouw, Elektro, instrumentatie en industriële automatisering, Process engineering, Civiel, Kraanbouw en Piping. Deze afdelingen voeren gevarieerde taken uit, die uiteenlopen van het maken van een haalbaarheidsstudie tot het realiseren van complete projecten in nauwe samenwerking met de opdrachtgever.

Lees meer

De overstap naar AutoCAD Plant 3D is naar alle tevredenheid verlopen. De migratie heeft geen onoverkomelijke problemen opgeleverd en de software werkt uitstekend!

Peter de Jonge

Mechanical Manager - Vicoma
Silhouet

Vicoma Visie 2020

In 4 stappen de bestaande installatie aanpassen

De hoofdvestiging van Vicoma bevindt zich in Hoogvliet, Rotterdam, waar zo’n negentig technische medewerkers actief zijn met de uitvoering van de diverse projecten. Zo’n twintig van hen vormen de Piping-tak van het bedrijf en hebben in die hoedanigheid regelmatig te maken met zogenaamde brownfieldprojecten, waarbij de owner/ operator van een procestechnische installatie een aanpassing wil doorvoeren in zijn plant.

Peter de Jonge, mechanical manager bij Vicoma, vertelt hoe dit in zijn werk gaat. “Er zijn in principe vier stappen die genomen moeten worden bij de aanpassing in een bestaande installatie. Het begint met een haalbaarheidsstudie, omdat de opdrachtgever natuurlijk eerst wil weten of een investering wel rendabel is. Als de haalbaarheidsstudie een bevredigend resultaat oplevert is het tijd voor de basic-studie, waarbij we in kaart brengen wat er precies moet gebeuren en wat het tijdspad is voor het project. De volgende stap is de detailengineering, waarin de aanpassingen aan de installatie door onze engineers worden uitgewerkt. Ten slotte nemen we dan ook, indien gewenst het constructiemanagement voor onze rekening, waarbij we de aannemers aansturen en supervisie voeren over de bouw van de nieuwe onderdelen.”

3D scan als referentiekader

Een veelvoorkomend brownfieldproject is de uitbreiding van een procesinstallatie met bijvoorbeeld een pomp en een vat. Nadat het werkschema is opgesteld, wordt allereerst de as-built locatie gescand met een FARO-laserscanner. Afhankelijk van de zichtlijnen en afmetingen op de locatie worden hierbij een benodigd aantal scans gemaakt die op het hoofdkantoor van Vicoma weer aan elkaar worden gekoppeld, zodat er een allesomvattende puntenwolk ontstaat die een compleet 3D-beeld geeft van de situatie.

Deze puntenwolk, die uiteraard eerst is ontdaan van onnodige punten, wordt dan door de engineers van dienst geïmporteerd in AutoCAD Plant 3D, waarna de ontwerpers de modellen van de pomp, het vat en de bijbehorende leidingen uitwerken in de CAD-software. De puntenwolk wordt hierbij niet omgezet in een CAD-model, maar dient daarbij zuiver als referentiekader voor de te modelleren onderdelen en als herkenning van de bestaande situatie tijdens een review met de klant.

Bij Vicoma wordt sinds 2014 gewerkt met AutoCAD Plant 3D. “Tot die tijd werkten we met Autoplant, maar dat werd niet langer ondersteund, zodat we uit moesten kijken naar een alternatief”, legt De Jonge uit. “Bij die zoektocht hebben we gekeken naar verschillende pakketten en kwamen we tot de conclusie dat de functionaliteit van AutoCAD Plant 3D voldoende was voor ons. Er zijn weliswaar pakketten die functioneel meer mogelijkheden bieden, maar die zijn dan behoorlijk duurder, terwijl we de functies ook niet per se nodig hebben. De keuze voor de nieuwe software was dus vooral een keuze die gebaseerd was op de prijs/kwaliteit-verhouding.”

Lees meer over AutoCAD Plant 3D

Vicoma Engineering 3D laserscannen

vicoma-3d-model-uitgewerkt-leidingen.png

Direct aan de slag met AutoCAD Plant 3D

De overstap van Autoplant naar AutoCAD Plant 3D had uiteraard nog wel wat voeten in de aarde. Er moest een complete migratie plaatsvinden, waarbij de engineers van Vicoma een nieuwe onderdelenbibliotheek moesten aanmaken, de software moesten inrichten en ook bestaande data moesten overhevelen.

Al met al was de overstap dan ook een intensieve en tijdrovende klus, en om de vaart erin te houden werden er dan ook al direct projecten opgestart in AutoCAD Plant 3D, nog voor de hele migratie was afgerond. “We zijn inderdaad vrij actief overgestapt”, zo zegt De Jonge. “Onze engineers hebben bij de aanschaf van AutoCAD Plant 3D opleidingen voor de nieuwe software gevolgd bij Cadac Group zodat ze direct aan de slag konden. Cadac Group is onze vaste leverancier van Autodesk-producten en heeft ons dan ook met raad en daad bijgestaan bij de overstap. Ook nu maken we nog gebruik van hun ondersteuning, met name door af en toe specialistische trainingen te volgen. Hierbij wordt met name ingegaan op het gebruik van de software binnen onze specifieke werkzaamheden, waardoor een dergelijke training veel efficiënter is dan een algemene updatetraining.”

Meer over onze aanpak

Succesvolle migratie naar AutoCAD Plant 3D

Samenvattend durft De Jonge te stellen dat de overstap van Autoplant naar AutoCAD Plant 3D naar alle tevredenheid is verlopen. De migratie heeft geen onoverkomelijke problemen opgeleverd en de software werkt naar behoren. “Onze engineers kunnen beschikken over de functies die ze nodig hebben en kunnen daarmee onze projecten prima uitvoeren.

Er zijn nog wel wat wensen, maar die hebben soms ook te maken met de prijsklasse van de software waar we voor gekozen hebben. Zo beschikken duurdere, high-end-pakketten bijvoorbeeld over de mogelijkheid om clash-controles uit te voeren, terwijl dat in AutoCAD Plant 3D niet kan. Zoals gezegd hebben we bij de keuze voor het pakket bewust gekozen voor een bepaalde prijs/kwaliteit-verhouding en we wisten dat deze functie er niet in zat. De oplossing die we daarvoor gevonden hadden, was om de controles met behulp van NavisWorks uit te voeren en dat werkt ook prima. Mochten de ontwikkelaars van de software echter besluiten om functionaliteit voor clash-controles toe te voegen aan de software, dan juichen we dat natuurlijk van harte toe.”

Meer over AutoCAD Plant 3D
vicoma-3d-model-bestaande-situatie.png

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde cases

Meer succesvolle implementaties bij toonaangevende bedrijven

Meer cases

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?