Van der Weerd

Cadac Group, al meer dan tien jaar vaste partner, installeerde onlangs TheModus Suite Documentation als toevoeging op het BIM-modelleerprogramma Revit van Autodesk.

Neem contact op Aanmelden nieuwsbrief

Van der Weerd Installatietechniek kiest voor uitbreiding BIM-programma

Als familiebedrijf en vaste waarde in de regio hecht Van der Weerd Installatietechniek uit Franeker aan duurzame relaties. Dat geldt zowel voor klanten als toeleveranciers. Tegelijk omarmt de Friese installateur graag de nieuwste ontwerpprogramma’s om de werkprocessen minder foutgevoelig en sneller te maken. Cadac Group, al meer dan tien jaar vaste partner, installeerde onlangs TheModus Suite Documentation als toevoeging op het BIM-modelleerprogramma Revit van Autodesk.

Theodorus Bouma kan kort zijn over de nieuwste aanwinst TheModus Documentation. “We winnen er aanzienlijk tijd mee”, constateert het hoofd van de tekenkamer van der Weerd. “Met TheModus Documentation creëren we in een handomdraai van ons installatietechnische 3D-model de benodigde 2D-tekeningen die we op verschillende manieren kunnen delen met onze andere BIM-partners en onze monteurs op locatie. Ze hebben direct de werktekeningen en 3D-visualisaties op hun scherm of op papier.”

Lees meer

We zijn goed door de crisis gekomen omdat we geïnvesteerd hebben in nieuwe software en de aansluiting gemaakt hebben met BIM

Jelle van der Velde

Financieel Directeur - Van der Weerd Installatietechniek
Silhouet
_MG_19241 (FILEminimizer).jpg

TheModus Documentation

TheModus Documentation is een van de nieuwste modules in de door CADAC ontwikkelde TheModus Suite software”, legt Robert Klempau uit, consultant en trainer bij CADAC. “TheModus Suite is een toevoeging op het modelleerprogramma Revit van Autodesk waarin verschillende software modules zitten waarmee architecten, aannemers, ingenieurs en installateurs informatie creëren, delen en beheren voor hun BIM-projecten. Het ondersteunt belangrijke werkprocessen binnen de BIM-projecten.”

Theodorus Bouma: “We werken al jaren met TheModus, tot volle tevredenheid. Het zijn uitstekende tools waarmee we kunnen aanhaken bij projecten die werken volgens het principe van het digitale Bouw Informatie Model. BIM is niet meer weg te denken in de huidige bouwwereld. Ook als installateur ga je mee in de digitalisering, anders kun je niet meer meedingen naar opdrachten.”

In de kopgroep

Directeur Jelle van der Velde wil nog wel een stapje verder gaan. “We zijn goed door de crisis gekomen omdat we geïnvesteerd hebben in nieuwe software en de aansluiting gemaakt hebben met BIM. Juist daardoor hebben we een aantal grote projecten in opdracht weten te verkrijgen. We waren niet de eerste, maar zitten wel in de kopgroep. Dat merken we heel goed nu de bouw aantrekt. Ook onze aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt door de markt gewaardeerd.”

e-construction-solutions-software-dot.jpg
themodus-revit-rapportages.jpg

Bouwen met BIM

Met BIM worden veel fouten voorkomen, juist omdat informatie gedeeld wordt vóór de bouwwerkzaamheden starten. Voorbeelden zijn er te over. Stopcontacten die niet op de juiste plek zijn ingetekend, leidingen of luchtkanalen die door constructieve wanden lopen daar waar het niet kan of die botsen met onderdelen van andere disciplines in het bouwwerk. Theodorus Bouma: “Nu zien we van tevoren wanneer er clashes, botsingen, dreigen en kunnen deze tijdens het ontwerpproces tijdig worden aangepast. Zo komen we op de bouwplaats niet meer voor verrassingen te staan. Minder faalkosten dus en tijdwinst.”

De tekensystemen van Van der Weerd Installatietechniek draaien op het  Autodesk platform, aangevuld met TheModus Suite. “We willen up-to-date blijven en dat doen we al meer dan tien jaar met Cadac. De tekenkamer kan niet zonder een goede partner. Als we ondersteuning nodig hebben dan kunnen we op Cadac rekenen.”

Proces in kaart

Robert Klempau van Cadac verzorgde de implementatie van TheModus Documentation. “We hebben eerst het proces bij deze klant in kaart gebracht.  Van der Weerd voert projecten uit in zowel de utiliteit als woningbouw waarbij het bij woningbouw veelal gaat om seriematige woningbouw. Na de inventarisatie hebben we TheModus Documentation afgestemd op de specifieke behoeftes. Na de implementatie hebben we nog een korte interne training gegeven.”

themodus-model-extender-voor-ontwerp-en-engineering.png
themodus.jpg

Optimalisatie BIM-processen

“Dat was er vroeger niet bij”, haakt Theodorus Bouma aan. “Je kocht een systeem en dat was dat. Nu is de begeleiding veel beter. We hadden deze tool eigenlijk een jaar eerder moeten hebben. Toen hadden we een groot woningbouwproject waarbij we handmatig alle tekeningen moesten maken. Dat kostte ons veel tijd. Met deze tool had ons dat heel veel tijd bespaard. Nu is het proces geoptimaliseerd en kunnen we samen met de begeleiding van Cadac de volgende stap zetten naar optimalisatie van ons BIM-proces. Zo willen we de informatie in de 3D-BIM-modellen op een gestructureerde en eenduidige wijze delen met onze werkvoorbereiding waardoor we ook hun werk kunnen optimaliseren.”

Huur PC en software

Ook Van der Weerd, met ruim 75 fulltime medewerkers een van de grotere installateurs in Noord-Nederland, voelt de aantrekkende economie en loopt tegen de grenzen van de tekencapaciteit aan. “Ook daarvoor heeft Cadac een oplossing”, aldus Theodorus Bouma. “Wij hebben voor een groot project tijdelijk een extra tekenaar aangetrokken. Voor deze tijdelijke kracht is van Cadac Professional Resources tijdelijk een pc gehuurd met volledig geïnstalleerd Autodesk-pakket en TheModus. Ideaal, want normaal gesproken kun je zo’n pakket niet voor een korte periode huren.”

verhuur.jpg

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Gerelateerde cases

Meer cases

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap