Naar hoofdinhoud

Van der Sluis Technische Bedrijven

Bouwen doe je samen

Doe het werk goed, binnen de gestelde levertijd en gebruik goed materiaal.

De installatietak van L.M. van der Sluis Holding bestaat uit diverse werkmaatschappijen zoals Loodsluis, Verwarmingssluis, Electrasluis en adviesgroep BVT. Het is een totaalinstallateur die zich richt op het gehele proces vanaf advies, ontwerp, uitvoering, beheer, onderhoud en renovatie. De naam Van der Sluis staat garant voor een kwalitatief goed product, dat binnen de gestelde termijn en binnen het afgesproken budget wordt geleverd.

Op basis van deze filosofie begon L.M. van der Sluis in 1934 zijn bedrijf en deze belofte is nog altijd de basis voor alle werkzaamheden. Hoewel de oude filosofie nog altijd staat als een huis, heeft de (bouw)wereld de afgelopen tachtig jaar natuurlijk niet stil gestaan. Van der Sluis Technische Bedrijven past zich daarom voortdurend aan veranderende tijden aan. Het is in staat om snel in te spelen op de vraag uit de markt en maakt gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Daarbij kunnen de opdrachtgevers rekenen op gemotiveerd en goed geschoold personeel. Vakmensen, die samen een schat aan ervaring en deskundigheid in huis hebben, maar ook op de hoogte zijn van de nieuwste regels en richtlijnen en hier naar handelen.

Youtube thumbnail

Altijd op zoek naar verbetering

Bouwen doe je samen. Of je het nu hebt over engineers, aannemers of leveranciers: niemand zit op een eiland. Daarom vind ik ook dat al deze partijen de koppen bij elkaar moeten steken en eens goed moeten nadenken over de manier waarop ze willen samenwerken.” Aan het woord is René van der Sluis, algemeen directeur van Van der Sluis Technische Bedrijven. Hij breekt een lans voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, de invoering van BIM én de samenwerking tussen bedrijven in de installatiesector.

René van der Sluis maakt sinds 1996 deel uit van de directie van L.M. van der Sluis Holding. In die hoedanigheid denkt hij niet alleen na over de verbetering van zijn eigen bedrijfsproces, maar ook over de verbetering van de samenwerking in de hele installatietechnische sector. Altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om sneller en beter te kunnen werken, zag René van der Sluis ook de mogelijkheden die BIM bood om het bedrijfsproces te verbeteren.

Investeren in automatisering, BIM en objectbibliotheken levert echt heel veel op. We streven ernaar om elk project met nul opleverpunten af te ronden en dat lukt ook in het grootste deel van de gevallen.

René van der Sluis

Algemeen directeur - Van der Sluis Technische Bedrijven

van-der-sluis-technische-bedrijven-home-1280

Document Control is essentieel

Want een goed bedrijfsproces ligt hem zo na aan het hart dat hij buikpijn krijgt bij het idee dat het niet in orde zou zijn.

Letterlijk. “Ik werd een keer in het weekend gebeld door een van onze monteurs. Hij had enkele documenten nodig om zijn werk te kunnen doen, maar kon er niet bij en dus niet verder met zijn werk. Daar was ik werkelijk beroerd van. Net zoals ik het een naar idee vind dat bijvoorbeeld een installateur werkzaamheden verricht op basis van een verouderde of onjuiste versie van een ontwerpdocument. Want als het document control niet in orde is, dan kun je gewoon geen goed werk afleveren.”

van-der-sluis-technische-bedrijven-almere-tekening-1280

BIM biedt in alle bouwfases voordelen

Van der Sluis begreep dat BIM niet alleen voordeel zou bieden bij de normale cyclus van initiatie, ontwerp en uitvoering, maar vooral ook bij de renovatieprojecten die het bedrijf Van der Sluis uitvoert. Daar worden de goed gestructureerde ontwerpgegevens van een BIM immers nogmaals bij gebruikt.

Bovendien heeft Van der Sluis ook allerlei servicecontracten afgesloten voor de door het bedrijf opgeleverde installaties en daarbij is de as-builtinformatie natuurlijk ook onontbeerlijk.

Meer over BIM

van-der-sluis-technische-bedrijven-almere-1280

Alle partijen

Het BIM wat Van der Sluis daarbij voor ogen had, was meer dan alleen maar een gebouwmodel dat moest helpen om de faalkosten te verlagen. Het moest deel uitmaken van een compleet, integraal datamodel waarin een ontwerp inzichtelijk zou zijn voor alle betrokken partijen: de klant, de opdrachtgever, de architect, de aannemers en de eigen medewerkers die te maken hebben met de uitvoering van de plannen – van inkoop tot uitvoering.

 

Overstap naar Revit MEP

Toen Van der Sluis in 2010 overstapte op Revit MEP, kwam hij dan ook overeen met leverancier Cadac dat deze laatste zou meehelpen bij het ondersteunen van het totale proces binnen zijn bedrijf. Hij legt uit waarom de ondersteuning nodig was. “Door de verregaande automatisering bij onze installatieafdeling, was het invoeren van een nieuw CAD-systeem geen kwestie van alleen maar een nieuw softwarepakket installeren.

We hadden namelijk voor die tijd al heel erg veel in DOS geprogrammeerd, vooral om een koppeling te kunnen maken tussen de productnummers van onze leveranciers en de onderdeelnummers die we er zelf op nahielden. Die koppeling met de rest van het systeem moest wel behouden blijven bij de invoering van Revit MEP en daar heeft Cadac Group bij geholpen.”

Meer over Revit

van-der-sluis-technische-bedrijven-1280

Projectdossier

Omdat data bij Van der Sluis centraal staan, heeft het bedrijf ook Cadac Organice geïmplementeerd, het platform van Cadac Group voor het beheer van engineeringgegevens en document control op basis van Microsoft SharePoint. Daarnaast wordt er voor de opslag van de ontwerpbestanden gebruikgemaakt van Autodesk Vault. Van der Sluis wilde echter dat er per opdracht een digitaal projectdossier zou ontstaan, waarin zich alle informatie van het project bevindt. Dus niet alleen engineeringdata, maar ook bestelformulieren, contracten, e-mails en voortschrijdingrapportages.

Een volledig projectdossier was alleen mogelijk als Cadac Organice en Vault volledig met elkaar zouden worden geïntegreerd. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met Cadac Group en hiervoor samen een oplossing bedacht, waardoor we straks over alle benodigde informatie beschikken in elke fase van het bouwproject.”

Meer over Cadac Organice

van-der-sluis-technische-bedrijven-texel-tekening-1280

Bibliotheek

Hoewel Van der Sluis met de introductie van BIM en de bijbehorende aanpassingen de boel intern goed op orde had, hield het automatiseringsverhaal van het bedrijf daar niet op.

“Op het moment dat we met BIM begonnen, was er nog geen uniforme objectenbibliotheek aanwezig. We zijn daarom zelf gestart met het aanmaken van objectenbibliotheken in samenwerking met diverse grote marktpartijen. Ik heb daarbij zelf verschillende leveranciers voorgelicht en overgehaald om data beschikbaar te stellen, door ze uit te leggen dat ze er zelf ook van profiteren omdat ze hun producten zo beter afgestemd kunnen leveren.”

van-der-sluis-technische-bedrijven-installatie-1280

Beter samenwerken

Van der Sluis wist niet alleen leveranciers mee te krijgen, hij ging ook samenwerkingsverbanden aan met branchegenoten. “Die samenwerking is volgens mij een goed voorbeeld van de manier waarop het BIMmen binnen de installatiesector zou moeten plaatsvinden.

Een samenwerking die onontbeerlijk is. We zouden onmogelijk al het werk in ons eentje kunnen doen en dat geldt ook voor alle andere betrokkenen. Ik ben blij om te zien dat we partijen hebben kunnen vinden die mee willen doen en die begrijpen dat automatisering tegenwoordig niet meer stopt bij de voordeur”, aldus Van der Sluis.

"Verder kunnen we veel sneller bouwen, omdat de communicatie tussen alle betrokken partijen goed is afgestemd."

Uiteraard zijn al die investeringen in automatisering, BIM en objectbibliotheken een prachtige zaak, maar de vraag is natuurlijk: levert het ook wat op? “Ja,” zo zegt Van der Sluis stellig, “heel veel zelfs. Omdat we een gebouw nu twee keer kunnen bouwen, één keer virtueel en één keer in de echte wereld, kunnen we er in de eerste cyclus heel veel bouwfouten uit halen. Daarmee voorkomen we faalkosten.

Verder kunnen we veel sneller bouwen, omdat de communicatie tussen alle betrokken partijen goed is afgestemd. Tenslotte beschikken we over de juiste bouwdata wanneer we een renovatie moeten uitvoeren. Dat zijn allemaal zaken die het voor ons mogelijk maken om goedkoper te kunnen werken.”

van der sluis

Nul opleverpunten

Inmiddels heeft de installatietak van Van der Sluis al meer dan tweeduizend eenheden uitgevoerd in BIM en blijft René van der Sluis laaiend enthousiast over het concept. “We streven ernaar om elk project met nul opleverpunten af te ronden en dat lukt ook in het grootste deel van de gevallen. Dat zijn dus nul opleverpunten!

Ik begrijp werkelijk niet waarom er nog bedrijven zijn die niet een dergelijk systeem willen implementeren. Omdat het geld kost, zeggen ze dan. Alsof het geen geld kost als je in de ontwerpfase alle problemen voor je uitschuift en die vervolgens op de bouwplaats op moet lossen. Echt, wat dat betreft heb ik soms de neiging om de installatiesector echt even door elkaar te schudden en te zeggen: ‘Kom op jongens, doe mee, want bouwen doe je samen!’”

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld