Naar hoofdinhoud

Tolsma-Grisnich

Innovatieve en intelligente totaaloplossingen

"Vijf procent hogere productiviteit per jaar is het streven. Cadac Care maakt het mogelijk!"

Tolsma-Grisnich ontwerpt en bouwt installaties voor het bewerken, bewaren en koelen van aardappels en uien. Vanuit Emmeloord belevert het familiebedrijf klanten in de hele wereld. Tolsma staat bekend om de innovatieve bewaartechniek die klanten verzekert van het hoogste bewaarrendement. Grisnich is specialist voor klantspecifieke installaties en turnkey projecten voor ontvangst, transport, bunkeropslag, reiniging, sorteren en verpakken van agrarische producten.

Vorig jaar lanceerde het management een plan om de productiviteit op te vijzelen. Eén van de speerpunten: een efficiënter werkende ontwerpafdeling. Met behulp van Cadac Care zijn de eerste stappen gezet.

tolsma-grisnich-5-1280

Beheer van de CAD-systemen kost veel tijd

Hans Gaillard is de interimmanager operations die onder meer verantwoordelijk is voor een efficiencyslag bij de designafdeling van Grisnich. Hij constateert bij zijn aantreden halverwege 2016 begin 2017 dat het beheer van de CAD-systemen veel tijd kost, migraties en updates worden uitgesteld en ook de bijscholing van de 18 designers niet consequent gebeurt.

Niemand van ons is nog tijd kwijt aan de CAD-systemen hetgeen tijdwinst betekent. We hoeven geen cursussen of opleidingen meer in te plannen en alle knelpunten komen op die ene vaste dag per maand aan de orde.

Peter de Moel

Coördinator ontwerpafdeling - Tolsma-Grisnich

tolsma-grisnich-1-1280

De noodzaak van efficiënt werken

“Op zich geen verrassing”, zegt hij, “ik heb de nodige CAD-afdelingen gezien en niet zelden is het een beetje een chaos. De beheerders zijn vaak de beste engineers, maar een groot deel van hun tijd bezig met de software en de systemen.

Ze voegen zelf functionaliteiten en productnummers toe, kennen als enige het systeem van binnen en van buiten en creëren zo hun eigen koninkrijkje. De andere engineers worden afhankelijk en zijn steeds meer tijd kwijt met zoeken in de systemen en met onderlinge communicatie. Dat was bij Grisnich ook zo. Dat vertaalde zich uiteraard in langere ontwerptijden, langere time-to-market, hogere kosten en langere winstgevendheid.”

tolsma-grisnich-3-1280

Zeer positief

De eerste sessies zijn inmiddels achter de rug. “We zijn zeer positief”, zegt Peter de Moel, coördinator van de ontwerpafdeling van Tolsma-Grisnich. “Niemand van ons is nog tijd kwijt aan de CAD-systemen hetgeen tijdwinst betekent. We hoeven geen cursussen of opleidingen meer in te plannen en alle knelpunten komen op die ene vaste dag per maand aan de orde.

Deelname is niet verplicht, maar niemand van onze club mist de trainingssessie. Omdat we er veel leren en ook onderling ervaringen uitwisselen. Een spontane vorm van kruisbestuiving. Verder is het prettig dat telkens dezelfde consultant de sessies verzorgt. Hij wordt al als een collega gezien. Voor bepaalde specifieke onderwerpen stuurt Cadac Group andere experts. Echt prima geregeld zo.”

tolsma-grisnich-6-1280

Vijf procent

Voor het meten van concrete resultaten is het nog te vroeg, erkent Hans Gaillard. “Cadac Group heeft een nulmeting verricht en precies in kaart gebracht hoe de ontwerpafdeling functioneert en wat de output is. De eerste evaluatie vindt na een half jaar plaats. Uiteindelijke doel is om per jaar vijf procent productiviteit te winnen; in ontwerpuren gerelateerd aan de omzet. Ik heb daar alle vertrouwen in.

Het is al pure winst dat we het beheer van de CAD-systemen helemaal outsourcen naar Cadac Group. Elke ontwerper kan zich helemaal op zijn vak richten volgt als vanzelf elke bijscholing. Verder weten we nu zeker dat de systemen up-to-date zijn. Nog een winstpunt is de kennis die we op deze manier binnenhalen. De Cadac Group-consultants nemen ook ervaring en kennis mee die ze bij andere machinebouwers vergaren. Daar kunnen we alleen maar voordeel van hebben.

"Tevreden klanten, daar doen we het voor."

Gebbe Meffert neemt de complimenten met een brede glimlach in ontvangst. “Tevreden klanten, daar doen we het voor. Maar het levert ons natuurlijk ook wat op. Deze manier van werken zetten we nu breder in de markt onder de naam Cadac Care.

Het model is goed schaalbaar, voor zowel het MKB als de grotere ondernemingen. De belangstelling is groot, bij verschillende klanten zijn we zelfs al begonnen. Cadac Care past naadloos in de trend van ketenintegratie. Grisnich was in feite onze launching customer en daar zijn we heel blij mee.”

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld