Naar hoofdinhoud

Teksam Company

Teksam Company ontwikkelt en produceert in het Belgische Genk mobiele mastsystemen voor politie, brandweer, defensie en hulporganisaties wereldwijd.

"We boeken op alle fronten tijdwinst, het risico op constructiefouten is miniem en er is weer ruimte om te innoveren"

Teksam Company ontwikkelt en produceert in het Belgische Genk mobiele mastsystemen voor politie, brandweer, defensie en hulporganisaties wereldwijd. Afgelopen jaar stapte het bedrijf over op een nieuw ERP-systeem dat direct gekoppeld werd aan Autodesk Vault Professional, een Product Data Managementsysteem (PDM) van Cadac Group. “We boeken op alle fronten tijdwinst, het risico op constructiefouten is miniem en er is weer ruimte om te innoveren.”

Teksamco

De complete bedrijfsvoering op zijn kop

De gelijktijdige implementatie van een ERP- én een PDM-systeem, dat is vragen om problemen. Serge Do Ceu, financieel directeur van Teksam Company en tevens verantwoordelijk voor ICT, schiet in de lach. “Ja, we hebben de nodige brandjes geblust”, zegt hij met het nodige gevoel voor understatement. “Misschien had ik de impact ook wel een beetje onderschat. Eigenlijk zet je de complete bedrijfsvoering op zijn kop. Van engineering tot en met de administratie, productie en expeditie wordt een andere manier van werken verwacht. In één keer zijn de papieren tekeningen in de werkplaats vervangen door touchscreen beeldschermen.

De medewerkers moeten leren omgaan met de nieuwe software en veranderen is altijd moeilijk. ‘Waarom moet dat? Het heeft toch altijd prima gebold’, hoor je dan. ‘Jawel, maar tijden veranderen. U komt toch ook niet meer met paard en kar naar uw werk’, antwoord ik dan, ‘maar met de auto’. Je moet meegaan met de tijd, anders verlies je de veldslag. Uiteindelijk is iedereen meegegaan in het proces. Gelukkig, de continuïteit van Teksam Company is geborgd en we zijn nu weer klaar om verder te groeien. Met dank aan de mensen van Cadac Group die de PDM-implementatie zeer intensief begeleid hebben.”

Het is nog te vroeg om de winst in cijfers uit te drukken, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze investeringen de toekomst van dit bedrijf op langere termijn zeker hebben gesteld.

Serge Do Ceu

Financieel directeur - Teksam Company

diensten consult cadac

Ingrijpend

Vanzelfsprekend, zegt de senior accountmanager van Cadac Group. “Een Product Data Managementsysteem implementeren vergt veel van iedereen. Er moet enorm veel data ingevoerd worden, iedereen krijgt te maken met andere software. Zeker op de werkvloer is dat ingrijpend. Het is belangrijk dat iedereen overtuigd is van de noodzaak. Dat begint bij de bedrijfsleiding. Hier bij Teksam Company is dat heel goed gegaan. Serge is weliswaar financieel directeur, maar hij heeft iedereen meegenomen. We hebben regelmatig overleg gevoerd waarbij iedereen zijn knelpunten op tafel kon leggen. We zijn heel tevreden met het resultaat.”

Teksam Company is een van oorsprong Brits bedrijf dat al sinds 1974 in Genk pneumatische en telescopische mastsystemen ontwerpt en produceert. Aanvankelijk uitsluitend als basis voor mobiele antenne- en zendapparatuur, sinds de jaren tachtig ook als dragers voor verlichting. Talloze brandweer-, politie-, ziekenwagens en legervoertuigen zijn uitgerust met de uitschuifbare masten van Teksam Company. Legerbasissen en opvangkampen wereldwijd worden verlicht en bewaakt met systemen die rusten op de razendsnel op te zetten aluminium masten.

Teksamco

Brede markt

“Grofweg leveren we twee systemen”, vertelt Serge Do Ceu terwijl hij een rondleiding door de fabriek geeft. “Uitschuifbare masten die pneumatisch te bedienen zijn, al dan niet met compressor, en telescopische masten waarvan je de delen uit elkaar schuift. Daarmee bedienen we een hele brede markt, in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Sommige masten staan immers maanden op één plek, bijvoorbeeld bij een legerbasis in Afghanistan. Andere worden een uur gebruikt, bijvoorbeeld om licht te geven op de plek van een verkeersongeval.

Onze masten dienen ook als basis voor bewakingscamera’s, sensoren en meetapparatuur. Ze moeten onder alle weersomstandigheden functioneren, van de woestijnhitte tot en met de ijzige poolkoude.”

cnc

Maatwerk

Teksam Company is een puur maakbedrijf dat bijna niets uitbesteedt. Verspaning gebeurt met CNC-gestuurde machines, plaatwerk wordt met de laser gesneden. Zelfs het aluminium en plastic gietwerk wordt in huis gedaan, net als het spuit- en lakwerk. “Omdat we vooral heel veel maatwerk leveren.

Inmiddels hebben we honderden verschillende masten ontworpen en gemaakt, compleet met interne bekabeling, compressoren, bediening en uiteraard bevestigingspunten voor de radars, antennes en verlichting. Onze klanten komen telkens met nieuwe wensen. Door alles zelf te doen kunnen we daarop inspelen en concurrerend blijven.

Gelukkig, de continuïteit van Teksam Company is geborgd en we zijn nu weer klaar om verder te groeien.

Serge Do Ceu

Financieel directeur - Teksam Company

Teksamco

Databeheer

Een sterk innovatief maakbedrijf dus, met groeipotentie en ambities. “Daarbij hoort een ICT-systeem dat up-to-date is”, vervolgt Serge Do Ceu. “Vorig jaar is daarom besloten nieuwe servers aan te schaffen waarop we ook het nieuwe ERP-systeem van onze vaste partner Ridder kunnen draaien. Met Cadac, ook al jaren een partner, zijn we vervolgens in overleg gegaan over een PDM-systeem. Databeheer is voor een maakbedrijf als het onze namelijk net zo cruciaal als een goed functionerend administratief systeem. We hadden verschillende opslagsystemen, er circuleerden afwijkende ontwerpen van dezelfde masten of onderdelen. Vaak was onduidelijk welke tekening nu de meest recente was, de verkeerde kopie belandde in de productieafdeling. Met als gevolg productiefouten, vertraging, frustratie en uiteraard oplopende kosten. We zagen ook dat onze engineers veel tijd kwijt waren met ontwerpen, omdat ze data niet goed konden terugvinden. Daardoor werd veel werk dubbel gedaan.”

autodesk vault

Vault Professional

Met de installatie van Vault Professional is dat verleden tijd. “Het opbouwen van de bibliotheek was a hell of a job, maar alle data en tekeningen zijn nu direct beschikbaar voor iedereen in het bedrijf. Onze engineers vinden direct een eerder ontworpen mast of onderdeel terug en zijn daardoor beduidend minder tijd kwijt. Een ontwerpfout wordt geen tweede keer gemaakt omdat de laatste revisie snel teruggevonden kan worden, ook buiten de engineering afdeling. De communicatie met de shop floor is verbeterd, het werk kan exacter gepland worden. De operators beschikken altijd over de juiste tekening, real time. Er kunnen geen fouten meer gemaakt worden met de stuklijsten. Na goedkeuring van het definitieve ontwerp gaan de juiste gegevens over de artikelen en stuklijst naar het ERP-systeem. Vervolgens kunnen de zelf te maken onderdelen en bewerkingen worden ingepland. We hebben nu honderd procent inzicht in de voortgang van een order.”

Meer over Vault Professional

organice-vault-engineering-data-1280

Toekomst

Een half jaar na de implementatie is Vault Professional zo goed als ingeburgerd in de dagelijkse praktijk. “Het is nog te vroeg om de winst in cijfers uit te drukken, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze investeringen de toekomst van dit bedrijf op langere termijn zeker hebben gesteld. Allereerst is er nu weer meer ruimte voor innovaties. Klanten vragen om oplossingen en daarvoor hebben onze engineers weer tijd. Ook kunnen we sneller leveren. Bepalend in de concurrentiestrijd. Klanten zijn niet meer bereid acht weken te wachten op levering. Nog een voordeel: inzicht in en beïnvloeding van de kosten. Met het systeem kunnen we exact bijhouden hoeveel tijd een bewerking kost, welk materiaal het beste gebruikt kan worden. In de oude situatie werd er meer afval geproduceerd, omdat bijvoorbeeld de verkeerde buislengtemaat werd gebruikt. Nu meldt het systeem wat er nog in huis is en welk materiaal het meest efficiënt verwerkt kan worden.”

configurator-1280

Configurator

En er zit nog meer winst in het vat. “De koppeling met het ERP-systeem biedt inderdaad nog veel meer opties. Offertes liggen sneller bij de klant, we kunnen nauwkeuriger calculeren en hebben meer grip op de kosten. En in de toekomst kunnen onze verkopers gaan werken met een configurator. Onder de streep levert deze operatie ons meer capaciteit en dus groeimogelijkheden op. En dat was uiteindelijk de bedoeling van Teksam Company.”

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld