Naar hoofdinhoud

Stork Food & Dairy Systems

CAD als managementinstrument

Een wereldwijd bedrijf

Stork Food & Dairy Systems ontwikkelt, produceert en levert sinds 1930 afvul- en verpakkingsmachines voor de zuivel-, frisdrank-, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Het wereldwijd opererende bedrijf zet Autodesk Inventor in vanuit een Autodesk PDM omgeving, die gekoppeld is aan SAP en de ontwerpgegevens repliceert met de vestiging in de USA.

Stork Food & Dairy in Amsterdam kent een lange geschiedenis. Een met zeer hoge toppen, en helaas hier en daar ook een diep dal. Toen de winstgevendheid in 2007 zo laag was dat er haast draconische maatregelen nodig waren, kwam het juiste bedrijfskundige inzicht uit onverwachte hoek: standaardiseren met behulp van 3D-tekensoftware.

stork-food-dairy-header-1280

Overstap naar configure to order

Stork Food & Dairy was gewend om altijd zwarte cijfers te presenteren, voor alle vijf zijn productgroepen. Maar door de economische omstandigheden kwam er een einde aan de voorspoed, en werd Stork Food & Dairy gedwongen zich te gaan herbezinnen op zijn bedrijfsstructuur.

Men besloot om de development focus op twee in plaats van op vijf productgroepen te leggen, te weten sterilisatie- en aseptische systemen. Die versmalling en bijbehorende efficiency-slag hielden onherroepelijk ook een drastische verandering in van het bedrijfsproces. Het bedrijf ging van een ‘engineer to order’-structuur meer naar ‘configure to order’.

Meer over CPQ

Dankzij Cadac Organice Vault hoefden wij het wiel niet opnieuw uit te vinden op PDM-gebied.

stork-food-dairy-2-1280

Uitdagingen

Frank Mermans, manager Engineering bij Stork Food & Dairy vertelt over de ingrijpende operatie. “We kregen te maken met een aantal grote uitdagingen”, aldus Mermans. “En die hadden zonder uitzondering te maken met stroomlijning van de aanwezige IT-systemen, om de nieuwe ‘configure to order’-structuur meteen optimaal neer te zetten.

Stap één was om van alle aanwezige ERP-systemen terug te gaan naar één systeem. Stap twee was die stroomlijning ook door te voeren op CAD-gebied, waar we immers ook met verschillende systemen werkten. En stap 3 was logischerwijs het ERP- en CAD-systeem optimaal met elkaar te laten samenwerken.”

Meer over CPQ

Driestappenplan

Stork Food & Dairy besloot SAP het ERP-systeem te laten leveren. Op het gebied van CAD koos men ervoor toe te werken naar een Autodesk-omgeving. Mermans had ook gekeken naar high-end PLM-systemen, en naar concurrenten van Autodesk.

“Ze hebben allemaal hun voors en tegens, dat moge duidelijk zijn. Maar mede gezien de ervaring van veel van onze engineers met AutoCAD en Autodesk Inventor en de wetenschap dat we met de Autodeskpakketten toonaangevende tools op het gebied van 3D-ontwerp in huis haalden, hebben we gekozen voor hun oplossingen.

Meer over PLM

cadac organice suite

Proces

Bovendien bleek het totale beheer van het ontwerpproces met de Autodesk-tools vrij eenvoudig te regelen, hetgeen voor ons natuurlijk cruciaal is.” Mermans verwijst hiermee naar Cadac Organice Vault, ontwikkeld door Cadac Group.

Cadac Organice Vault is gestandaardiseerde PDM-functionaliteit gecombineerd met een methodiek om Autodesk PDM software snel in te richten met een van de standaardconfiguraties of ‘best practices’. Door de combinatie van best practices heeft Cadac ervoor gezorgd dat Stork het wiel niet opnieuw hoefde uit te vinden op PDM-gebied.

Meer over Cadac Organice

Youtube thumbnail

Replicatieserver voor de ‘export’

Voordat de koppeling met SAP daadwerkelijk gerealiseerd werd, heeft Stork Food & Dairy zijn nieuwe benadering ook doorgetrokken naar de Verenigde Staten. Zo heeft niet alleen de Nederlandse tak van Stork geprofiteerd van de toegenomen focus in Amsterdam, maar ook de internationale markt.

stork-food-dairy-1-1280

Ervaring

Mermans: “Stork Food & Dairy loopt al jaren voorop in zijn markt, en met name in de aseptiek durf ik te stellen dat we zeer ver vooroplopen. Dit is te danken aan onze ruim 40-jarige ervaring, maar ook aan onze zeer brede benadering. Zo hebben we bijvoorbeeld niet alleen techneuten in dienst, maar werken bij ons ook zuiveltechnologen en microbiologen, om onze producten in al hun facetten te kunnen optimaliseren.”

Replicatieserver voor samenwerking met Amerika

Bovendien zit een groot deel van de klanten van Stork Food & Dairy volgens Mermans in de Amerika’s. “De Amerika’s vormen voor met name onze in-container sterilisatie systemen een gigantisch afzetgebied. En met onze nieuwe IT-structuur hebben we daar een prima logistieke oplossing voor gevonden; in plaats van de systemen hier in Amsterdam te produceren en vervolgens te verschepen, produceren we ze dankzij de nieuwe opzet nu gewoon daar.” Stork heeft dat in feite op een heel simpele manier voor elkaar gekregen.

Het heeft de koppeling tussen ERP en CAD, nadat die in Amsterdam opgezet was, namelijk gewoon doorgetrokken naar de VS, met een replicatieserver. Mermans: “De engineeringafdeling in de VS houdt zich vooral bezig met projecten op het gebied van in-container-sterilisatie; de ingenieurs daar kunnen de ontwerpen die ’s ochtends in Amsterdam getekend zijn gewoon oppakken en verder uitwerken. Deze benadering scheelt Stork Food & Dairy behoorlijke logistieke en invoerkosten en een hoop tijdwinst.”

vault-1280

De uitdagingen en mogelijkheden

Het moge duidelijk zijn dat een bedrijf als Stork niet over een nacht ijs gaat en de mogelijkheden en vooral de onmogelijkheden goed voor ogen moet houden. Mermans realiseerde zich dat de ommezwaai van ‘engineering’ naar ‘configuring’ bij een bedrijf als het zijne staat of valt met de juiste IT. Waarbij een cruciale rol bleek weggelegd voor de ontwerpsoftware.

“Met name de overgang van twee- naar driedimensionaal is een ingrijpende, maar ook een die meteen resultaat oplevert”, aldus Mermans. De nieuwe ontwerpbenadering heeft er haast eigenhandig voor gezorgd dat er weer een stabiele organisatie staat die zwarte cijfers draait. 3D-ontwerpen zorgt dat de ontwerpsnelheid omhoog gaat, alle mogelijke informatie beschikbaar blijft en de kosten omlaag gaan, terwijl tegelijkertijd intern de nodige rust wordt gecreëerd, alleen al door het feit dat we allemaal op een lijn zitten.”

 

diensten consult cadac

Hulp van buitenaf

Stork Food & Dairy had, zoals het een organisatie van haar omvang betaamt, een flink eisenpakket voor zijn IT-beheeromgeving. Externe hulp in de vorm van consultancy van Cadac Group was dan ook geen overbodige luxe. Mermans wilde in ieder geval beschikken over een tiff-generator, meertalige toepassingen, en bepaalde PDM-features, bijvoorbeeld om handleidingen mee te kunnen sturen met de ontwerptekeningen. “Cadac Group is deze uitdaging aangegaan vanuit de best practice-benadering waar Cadac Organice Vault op gebaseerd is“, aldus Bert Assen van Cadac Group.

Meer over diensten

Youtube thumbnail

De toekomst

En dan heeft Mermans nog een aantal wensen voor de toekomst op zijn lijst staan. Zo wil hij bijvoorbeeld de ingenieursbureaus die zijn organisatie ondersteunen laten aansluiten op de omgeving die Stork Food & Dairy heeft opgezet.

plm-software-1280

Structuur

Dit biedt hen een eenvoudige manier om werk uit te besteden in bijvoorbeeld India en 24/7 de vinger aan de pols te houden. Daarna gaat Stork Food & Dairy, als alles volgens plan verloopt, verder werken naar een PLM-achtige structuur. Met als belangrijk doel de projectmapstructuur in Autodesk PDM te zetten, om de as-builts per order te beheren.

Die as-builts worden nu nog beheerd in SAP, hetgeen een zware administratieve last met zich meebrengt. Het is dan ook de bedoeling om alle CAD-gebruikers van SAP via PDM met Logistiek te laten communiceren. Enerzijds vanwege de administratieve lastenverlichting, anderzijds omdat PDM het mogelijk maakt direct vanuit de applicatie onderdelenboeken te betrekken, hetgeen Stork aanzienlijke voordelen oplevert.

Meer over PDM

Totaaloplossing voor configure to order

Vervolgens zal Stork Food & Dairy de uitwisseling tussen CAD en de ERP nog gaan uitbreiden met prijs- en voorraadinformatie. In samenwerking met Cadac Group, dat met Cadac Organice Vault een standaard heeft neergezet die het proces naar configure to order mede heeft gestroomlijnd. “Wij hebben hiermee echt een successtory”, aldus Mermans.

“We hebben nu een totaalpakket in handen waarmee we onze Food & Dairy-divisie uit de rode cijfers hebben getrokken. We hebben de projecten optimaal onder controle; doordat wij de oplossing van Cadac Group optimaal inzetten, kunnen wij onze klanten het maatwerk bieden dat ze van ons gewend zijn, echter tegen lagere kosten voor Stork Food & Dairy en met een beter totaaloverzicht binnen de projecten.”

Werkt onze aanpak ook voor u?
Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld