Naar hoofdinhoud

Selo

Engineering documentbeheer op orde dankzij Autodesk Vault

Twee engineering divisies

Selo ontwerpt en realiseert proces- en verpakkingssystemen in de zowel de voedingsmiddelen-, dierenvoeding-, farmacie- als non food-industrie. De automatiseringsprojecten worden daarbij vanaf de ontwerpfase tot en met het in bedrijfstellen van de systemen, volledig door Selo verzorgd en de in Oldenzaal gevestigde onderneming heeft dan ook de disciplines technologie, automatisering, engineering, samenbouw en nazorg geheel in eigen hand.

Binnen Selo zijn er twee engineeringdivisies die weliswaar samenwerken maar toch twee verschillende werelden vormen. Aan de ene kant is er de mechanische afdeling die verpakkings- en handlingsmachines ontwerpt en aan de andere kant is er de procesafdeling, waar complete productielijnen worden ontworpen en uitgedacht wordt hoe de processen binnen een fabriek moeten lopen. Thobias Reerink, hoofd engineering bij Selo, legt uit dat de twee ontwerpafdelingen zelden iets samen ontwerpen: "Bij de procesafdeling werken ze met P&ID's en stroomschema's in AutoCAD terwijl de ontwerpafdeling de machines opbouwt in Inventor. En waar de procesengineers werken met een ruime marge als ze iets ontwerpen, het komt niet zo precies als het stroomschema maar klopt, daar werken de machinebouwers op submillimeterniveau, aangezien de snel bewegende machineonderdelen perfect op elkaar aan moeten sluiten."

timmermans-selo2-1280

Papier

Met alle modellen en engineeringdocumenten die bij Selo worden gemaakt, is een goed beheersysteem van het grootste belang. Inmiddels worden de documenten van het bedrijf beheerd in Autodesk Vault Professional, maar Reerink kan zich nog goed heugen dat dit niet altijd zo is geweest.

"Oorspronkelijk werd hier nog met papieren documenten gewerkt. Tekeningen die in mappen zaten, waar dan weer alle documentatie was bijgevoegd. Maar dat was verre van ideaal, want soms was de map niet compleet of wist de servicemonteur niet zeker of hij wel de laatste versie had. In die gevallen klopte hij dan aan bij de engineeringafdeling met de vraag of daar een tekening kon worden uitgedraaid. Op zich verstandig, want anders zou de monteur met de verkeerde informatie naar de klant afreizen, maar wel bijzonder storend voor de engineers die zich toch vooral zouden moeten richten op het ontwerp van nieuwe systemen. Vandaar ook dat de ontwerpers uitzagen naar een digitaal systeem waarbij iedereen de voor hem relevante documenten zou kunnen inzien."

Meer over Autodesk Vault

Dankzij Cadac Organice Vault hebben we echt geleerd hoe we documentbeheer het beste kunnen opzetten.

Thobias Reerink

Hoofd Engineering - Selo

timmermans-selo4-1280

Eerste stap

In eerste instantie werd er bij de digitalisatieslag binnen Selo gewerkt met het gratis Autodesk Vault Basic, maar die bood Reerink en zijn collega´s uiteindelijk niet voldoende functionaliteit.

"De Basic-versie is een soort filebrowser voor Inventor, niets meer. Het was voor ons een eerste stap in de goede richting, maar de echte doorbraak kwam bij de implementatie van de Professional-versie. Daarmee konden we echt grip krijgen op onze documenten en bijvoorbeeld ook revisiebeheer uitvoeren. Daarnaast maken we gebruik van Cadac Organice Vault van Cadac Group waarmee we echt geleerd hebben hoe we het documentbeheer het beste kunnen opzetten."

Meer over Cadac Organice

selo-en-bert-assen-cadac-1280

Nummers

Dat ondersteuning bij het invoeren van een PDM-systeem een goede zaak is, durft Reerink wel te stellen. Want ook bij Selo moesten enkele zaken worden veranderd om het documentbeheer goed te kunnen laten verlopen.

Reerink: "Wij maakten onderdelen die op hun beurt weer waren voorzien van onderdelen. Elk onderdeel had een projectnummer, een subgroepnummer en een volgnummer. Dat lijkt op zich wel logisch, maar het probleem is dat er intelligentie in het nummer zit. Het onderdeelnummer is daarmee meer dan een nummer en betekent ook iets. Handig voor de herkenning, maar als er dan iets aan een onderdeel verandert, ontstaat er een probleem met het versiebeheer, want hoe verwerk je een wijziging in een dergelijk nummer? Ook als een onderdeel wordt hergebruikt in een ander project veroorzaakt dat problemen. Dat zou namelijk betekenen dat één en hetzelfde onderdeel, verschillende nummers krijgt en dat is weer onwenselijk in het geval van revisies. Kortom: er waren allerlei redenen om de onderdeelnummers zo 'onintelligent' mogelijk te maken en dat hebben we dan ook gedaan."

Meer over PDM

pdm-1280

Product Data Management

Wat in ieder geval blijkt uit het verhaal van Selo, is dat er voor de implementatie van een PDM-systeem goed nagedacht moet worden over de manier waarop het wordt ingericht. Alleen dan is het mogelijk om er de vruchten van te plukken. "Dat denkwerk van te voren kost wel wat tijd en moeite, maar dat is het meer dan waard," zo zegt Reerink."

Misschien is het nu nog niet overal duidelijk, maar ik denk dat we over een aantal maanden, als er bijvoorbeeld ook een koppeling is gemaakt met het ERP-systeem, heel erg blij zijn dat we het op de juiste manier hebben ingericht."Cadac Organice Vault én de PDM Awareness Training van Cadac hebben daar een waardevolle bijdrage aan geleverd!

PDM Awareness Training

De eerste stap in de gestandaardiseerde projectaanpak voor het datamanagement traject is een training waarbij wordt uitgelegd hoe de theorie en praktijk van een dergelijk systeem er uit ziet. Bij Selo werd tijdens deze PDM Awareness Training niet alleen gediscussieerd over de onderdeelnummers, maar ook op de manier waarop de koppeling van producten en tekeningen moest worden ingericht.

"De tekeningen moesten niet in alles gekoppeld zijn aan de producten. Als er een kleine wijziging plaatsvindt in een tekening, bijvoorbeeld omdat er een maat wordt toegevoegd, wil je niet dat het product automatisch ook een revisienummer krijgt. Vandaar dat we besloten hebben om dat los te koppelen," aldus Reerink.

Meer over PDM Awareness Training

Werkt onze aanpak ook voor u?
Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld