Naar hoofdinhoud

Nooteboom Trailers

2 maal sneller innoveren dankzij slimme productconfiguratie

"Onze standaard trailers zijn nu volledig CTO. Binnen 1 uur is de gehele werkvoorbereiding gedaan, tekeningen afgedrukt, handleiding gemaakt en een keuring aangevraagd!"

Koninklijke Nooteboom Group is een prachtig familiebedrijf en al sinds 1881 een toonaangevend specialist in het bouwen van transportvoertuigen. Het bedrijf ontwikkelde zich van smederij naar trendsetter in trailers en is marktleider in Europa als het gaat om opleggers en aanhangwagens voor exceptionele wegvervoer. Met meer dan 350 vakmensen staat het bedrijf garant voor baanbrekende innovaties, degelijke kwaliteit en klantgericht maatwerk.

Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. De trend zetten met nieuwe transportoplossingen voor buitengewoon transport is een continue proces. De wens van de klant staat daarbij centraal. En die klant wilt graag maatwerkoplossingen voor specifieke transport uitdagingen. Dat vraagt om slimme engineering- en productieprocessen om kwaliteit te blijven leveren in korte tijd tegen een scherpe prijs.

Youtube thumbnail

Standards en specials

Nooteboom is zeer flexibel in het samenstellen van hun trailers. Gerrit Kooij, Manager Engineering bij Nooteboom Trailers: “We hebben een aantal ‘standaard producten’ zoals onze vlakke opleggers, (semi) diepladers en aanhangwagens. Hoewel wij ze standaard noemen, is er binnen deze productgroep ontzettende veel productvariantie mogelijk. Denk aan het aantal assen, as lengte, vaste assen of hydraulisch geveerde en gestuurde assen, de lengte van de trailer, de laadhoogte, een laadvermogen van 20 tot wel 200 ton, etc., etc. Naarmate de trailer groter en zwaarder wordt, is engineering en productie complexer.

Naast onze standaard trailers hebben we ook een aantal ‘specials’ voor specifiek wegvervoer. Denk aan het vervoer van onderdelen van windmolens. De wieken hebben een lengte van maar liefst 50 meter en wegen zo’n 7 ton! Bij vervoer vereist dit zeer speciale eisen zoals het liften van de trailer over een vangrail bij het maken van een bocht.

"Onze standaard trailers zijn nu volledig CTO, binnen 1 uur is de gehele werkvoorbereiding gedaan, tekeningen afgedrukt, handleiding gemaakt en een keuring aangevraagd."

Gerrit Kooij

Manager engineering - Nooteboom Trailers

Youtube thumbnail

Enorme productvariatie

“Doordat wij veel varianten trailers bouwen werd beheersbaarheid langzamerhand een probleem. Ga je alle varianten uittekenen? En ook allemaal bijwerken wanneer er iets wijzigt? Dit neemt gigantisch veel tijd in beslag en de kans op fouten is erg groot. En hoe onthoud je welke combinaties wel en niet mogelijk? Gegevensbeheer was daarbij een issue.

Engineers werkten nog in de Windows Verkenner, dit is geen echte beheeromgeving en zonder vrijgave- en revisiebeheer weet je niet van elkaar waar je mee bezig bent. Iedereen kan namelijk tekeningen wijzigen.”

nooteboom-thumbnail-3-1280

Op zoek naar een oplossing

“Wij wilden graag efficiënter beheer van onze engineering gegevens op één centrale locatie. Revisiebeheer voor hogere betrouwbaarheid bij de overdracht van engineering gegevens van engineering naar productie. Daarnaast wilden we ons assortiment geschikt maken voor standaardisatie en modularisatie voor eenduidige productconfiguraties.

Om deze uitdagingen te overwinnen wilden we overstappen van order engineering naar goede 3D master modellen. We wisten al dat Product Data Management essentieel is, maar de echte oplossing lag volgens ons in configureerbare 3D CAD modellen.”

nooteboom-thumbnail-4-1280

Sneller productieproces en minder faalkosten

Nooteboom is ervan overtuigd dat innovatie noodzakelijk is om ook op langere termijn succesvol te blijven. Een uitgebreid productassortiment met vele productvarianten vraagt om een snel productieproces met zo min mogelijk faalkosten. Zij gingen op zoek naar een bedrijfsbrede aanpak met een integrale oplossing.

 

nooteboom-1280

Processen

“Het verhaal van Cadac Group sprak ons heel erg aan. Hun visie op engineering, gegevensbeheer, configuratie en standaardisatie sloot perfect aan op onze wens. Niet starten met maatwerk, maar werken met in de praktijk bewezen best practices.

Cadac Group organiseerde een aantal hands-on awareness sessies waarbij we met een heel team onze processen in kaart brachten en al snel de oplossing zagen: Product Data Management (PDM) en Configure to Order (CTO) ondersteunt door Autodesk Vault en Inventor. Aangevuld met de Cadac PDM- en Cadac NXTdim Configurator Best Practices, wat implementatie een stuk eenvoudiger maakt.

De Cadac PDM Best Practice is een standaard implementatie van Autodesk Vault Professional

Het is een in de praktijk bewezen werkmethodiek die is ontwikkeld op basis van talloze implementaties. Daarbij installeren we extra functionaliteit in Vault die wij zelf hebben ontwikkeld, zoals een automatische synchronisatie tussen 3D-modellen en de artikelstructuur voor geautomatiseerde ERP-koppeling met Microsoft Dynamics.

Deze best practice wordt voortdurend aangescherpt en uitgebreid. Wij hebben de behoefte aan functionaliteit om ontwerpgegevens eenduidig te kunnen classificeren voor hergebruik samen met Nooteboom gespecificeerd en toegevoegd aan onze standaard. Voor Nooteboom heeft dit als voordeel dat wij deze in de toekomst onderhouden.

Meer over PDM

nooteboom-ballasttrailer-1280

Intelligent 3D master model

“Na een succesvol Proof of Concept in 2014 hebben we twee man volledig vrijgemaakt om samen met Cadac Group één voertuig volledig configureerbaar te maken. Ook dit was een succes! Na de zomer in 2014 zijn we dan ook snel aan de slag gegaan met onze andere trailers.

Samen met Cadac Group hebben we op basis van skeleton technieken een mooi 3D master model ontwikkeld in Autodesk Inventor waar alle informatie en alle variaties van een serie inzit. Dit ‘moedermodel’ bestaat uit zeker meer dan 6.000 onderdelen. We kunnen nu opties (parameters) wijzigen via een eenvoudig keuzeformulier waarna het intelligente model automatisch wordt aangepast. Ik zeg intelligent, want het model kiest bijvoorbeeld zelf op basis van de lengte het aantal assen.”

Lees meer over Autodesk Inventor 

nooteboom-red-1280

Werkvoorbereiding in 1 uur

“Zoals gezegd hebben wij ontzettend veel productvarianten. Afhankelijk van de aantallen gebruiken we daarbij Configure to Order (CTO) en Engineering to Order (ETO) processen. Onze standaard trailers zijn nu volledig CTO, binnen 1 uur is de gehele werkvoorbereiding gedaan, tekeningen afgedrukt, handleiding gemaakt en een keuring aangevraagd. Voor de complexere specials gebruiken we ETO processen waardoor we nog slechts 20 tot 40 uur met een order bezig zijn. Let wel: deze trailer is volledig custom made.

De engineering gaat niet alleen een stuk sneller. We hebben nu een volledig beheersbare gegevensstructuur, hogere kwaliteit en minder faalkosten in de productie.

Lees het gratis whitepaper: van ETO naar CTO

nooteboom-schip-1280

Ingrediënten voor succes

Wat zijn de ingrediënten voor een succesvolle implementatie van deze visie in het bedrijfsproces? “Medewerking van directie, een duidelijk projectplan opgedeeld in behapbare stukken, collega’s vrijmaken van lopende projecten en maak het succes inzichtelijk voor de hele organisatie. Maak het je vooral niet meteen te lastig en start met een product dat al bestaat.

Wij dachten, net als veel andere bedrijven, dat wij heel speciale voertuigen maakten waarbij standaardisatie absoluut niet mogelijk was. Cadac Group liet ons inzien dat wij in de basis een staalverwerkend bedrijf zijn met een constructie-, conserverings- en montagefase. Wat ons echter uniek maakt is dat wij als geen ander weten hoe we de beste trailers ontwerpen en bouwen. Na een grondige analyse van ons assortiment (Product Structure Breakdown) bleek er toch wel structuur te zijn om varianten en afhankelijkheden eenduidig in onder te brengen!"

Herontwerp van alle trailers

Het eerste configureerbaar moedermodel is een succes. “Dit betekent echter niet dat we er al zijn. Waar we nu staan is pas het begin, we willen blijven leren en het morgen nog beter en slimmer doen dan vandaag. In de komende 3 á 4 jaar gaan we alle producten herontwerpen naar deze nieuwe aanpak.

Daarbij laten we de samenwerking met Cadac Group niet los, want dit biedt ons echt meerwaarde. Samen zijn we niet alleen bezig met slimmer gegevensbeheer en productconfiguratie, we zijn ook bezig met een volwaardige ketenintegratie met onze toeleveranciers via het TradeCloud platform.”
Met TradeCloud integreert Nooteboom haar voorkeursleveranciers in de supply chain.

Hierdoor draagt de kracht van de toeleveranciers bij aan verbetering van de concurrentiepositie van de gehele keten. De levervoorspelbaarheid wordt hierdoor optimaal. Doordat TradeCloud automatisch de juiste actuele technische tekeningen combineert met inkoopopdrachten kan de aandacht van de afdeling inkoop verschuiven van operationeel naar strategisch inkopen.

Youtube thumbnail

Integratie in de supply chain

Daarbij laten we de samenwerking met Cadac Group niet los, want dit biedt ons echt meerwaarde. Samen zijn we niet alleen bezig met slimmer gegevensbeheer en productconfiguratie, we zijn ook bezig met een volwaardige ketenintegratie met onze toeleveranciers via het TradeCloud platform.”

Met TradeCloud integreert Nooteboom haar voorkeursleveranciers in de supply chain. Hierdoor draagt de kracht van de toeleveranciers bij aan verbetering van de concurrentiepositie van de gehele keten. De levervoorspelbaarheid wordt hierdoor optimaal. Doordat TradeCloud automatisch de juiste actuele technische tekeningen combineert met inkoopopdrachten kan de aandacht van de afdeling inkoop verschuiven van operationeel naar strategisch inkopen.

Combineer technische tekeningen automatisch met inkooporders 

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld