Naar hoofdinhoud

NAV Portugal kiest voor het smartGlobe Aeronautical Charting System

NAV Portugals missie

NAV Portugal is de Portugese serviceprovider voor luchtvaartnavigatie voor de beide Portugese luchtverkeersleidingscentra: Lisboa en Santa Maria.
NAV Portugals missie is het plannen, begeleiden en reguleren van het luchtverkeer in overeenstemming met de internationale en nationale voorschriften, het toepassen van de hoogste veiligheidsstandaarden, het optimaliseren van de capaciteit en het verhogen van de efficiëntie, zonder hierbij milieuaspecten uit het oog te verliezen.

Het Transition and Migration Plan van AIS-producten naar EAD (European AIS Database), met betrekking tot NOTAM Production, Static Database (Static Data Operation), Published AIP Management System (PAMS) en AIP Production is in juli 2003 afgerond. Het was om verschillende redenen onmogelijk om de migratie van AIP Charts naar EAD in hetzelfde pakket op te nemen, zoals in eerste instantie wel was gepland. Dit had enkele extra consequenties voor de kwaliteit van de dienstverlening.

nav-portugal-1280

Een geïntegreerde workflow

In 2006 beschikte NAV Portugal eindelijk over de optimale omgeving om de kaarten te integreren in de AIS-afdeling. Het hoofddoel werd het samenvoegen van alle tools voor een efficiënte en geïntegreerde AIS-uitvoering: statisch databeheer, internationaal NOTAM-beheer, AIP- en kaartproductie en briefing voor de vlucht. Een belangrijke reden om dit doel te bereiken, was het feit dat EAD een volledig geïntegreerde workflow biedt omdat alle systemen dezelfde gegevensbron gebruiken.

We beschikken nu over een robuuste kaartproductietool die gebruikmaakt van statische gegevens uit de EAD SDO. Zo wordt altijd gegarandeerd dat voor alle kaarten en voor de AIP-tekstdelen dezelfde gegevens worden gebruikt. De software is zeer efficiënt en maakt het voor ons mogelijk om sneller kaartproducten van een betere kwaliteit te maken.

Luis Santos

Senior Advisor AIS

nav-portugal-tower-1280

Professioneel en modern kaartproductieplatform

“Het EAD-kaartproductiesysteem dat is gebaseerd op het smartGlobe Aeronautical Charting System voorziet NAV Portugal van een professioneel en modern kaartproductieplatform dat volledig is geïntegreerd in de EAD Static Data Operation”, aldus Luis Santos, Chart Team Coordinator (AIS/MAP) van de AIS-afdeling (Aeronautical Information Services) van NAV Portugal.

“De ECIT-kaartproductie is ontwikkeld als productiviteitshulpmiddel. Onze kaartenmakers hoeven geen gegevens meer in te voeren, voor te bereiden en te configureren, maar kunnen zich concentreren op het maken van de kaarten zelf”, zegt Luis. “Er zijn veel taken geautomatiseerd, zoals het maken van rasters/streepplaten, het ophalen van statische gegevens, symbolisering en annotatie. Opschoontaken worden ondersteund door speciale toolboxen. Als een kaart eenmaal is gemaakt, kan deze automatisch worden bijgewerkt door een andere ingangsdatum op de kaart toe te passen.”

aeronautical-charting-system-1280

Een open systeem

Een ander voordeel voor NAV Portugal is dat het EAD-kaartproductiesysteem een open systeem is dat het importeren en exporteren van de meeste gangbare bitmap- en vectorgegevensindelingen mogelijk maakt. Hierdoor konden de bestaande kaarten eenvoudig worden gemigreerd naar het EAD-kaartproductiesysteem.

“Als voor procedures geen SDO-gegevens beschikbaar zijn, kunnen we in smartGlobe geïntegreerde rekenhulpmiddelen gebruiken om kruisingen, routes en afstanden nauwkeurig te kunnen berekenen. Op deze manier kunnen we onze procedures interactief 'opbouwen' in de wetenschap dat ze kunnen worden vervangen door de SDO-procedures zodra deze beschikbaar zijn.”

Het EAD-kaartproductiesystem wordt bovendien geleverd met een symbolenbibliotheek en vooraf gedefinieerde kaartspecificaties die voldoen aan ICAO's Annex 4. Indien gewenst is het tevens mogelijk om uw eigen (niet-ICAO)-kaartspecificaties te definiëren.

Werkt onze aanpak ook voor u?
Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld