Naar hoofdinhoud

Mombarg Beton (Uitkijktoren Beldert Beach)

Lego voor gevorderden

Complex bouwwerk volledig in beton

Recreatieplas Beldert Beach in Zoelen biedt voor elk wat wils. Prachtig zwemwater, een lounge club en diverse activiteiten zoals Beach Volleybal, Low Ropes, WipeOut en nu ook een fantastische uitkijktoren van 20 meter hoog. Naast een uitkijkpunt biedt de toren horeca faciliteiten, drie klimwanden en de langste tokkelbaan van Nederland van maar liefst 300 meter. De nieuwe landmark is volledig uit beton vervaardigd, wat alleen mogelijk was door een ingenieuze bouwmethode met prefab betonelementen

Dankzij opzienbarende ontwerpen van drie andere uitkijktorens, waarvan één ontwerp zelfs bekroond met de Benelux Trofee, werd Ateliereen Architecten uit Eindhoven bij het project betrokken. “Het ontwerp is gebaseerd op de beleving van de bezoeker. In de basis is het eigenlijk een trap omhoog naar een uitkijkpunt, maar wij proberen er toch altijd iets bijzonders van te maken,” aldus Maud Nieraeth-van Banning, Eigenaar & Architect van Ateliereen Architecten. “Na het eerste ontwerp was de opdrachtgever, Holland Evenementen Groep, meteen laaiend enthousiast. We hebben besloten om het bouwwerk volledig in beton te maken vanwege het fraaie, robuuste karakter en de mogelijkheid om de wanden te gebruiken als klimwand.”

Youtube thumbnail

Prefab of in situatie?

Het was een flinke zoektocht naar de juiste werkwijze voor dit bouwwerk. Prefab of in situatie? Maud: “Omdat prefab ons van alle kanten werd afgeraden hebben we in eerste instantie gekozen voor in situatie. Maar de offertes vielen allemaal veel te hoog uit.

Behalve die van aannemer Van Arnhem. Zij wilden namelijk toch met prefab werken vanwege de buitengewone complexe vorm, die in situatie allerlei complicaties met zich mee zou brengen. Zij hadden al veel ervaring met prefab betonspecialist Mombarg Beton. Van hun kant kwam dan ook al snel een uitvoerbaar en haalbaar voorstel om de toren uit prefab elementen te produceren. Niet alleen kostentechnisch bleek dit een betere oplossing, maar ook esthetisch. De uitvoering kan strakker, mooier en spectaculairder dan in situatie!

Met de TheModus Center of Gravity module konden wij virtueel zeer snel het zwaartepunt bepalen van het Revit model.

Frank van der Drift

Bedrijfsleider - Mombarg Beton

mombarg-beton-uikijktoren-zoelen-2-1280

Complex ontwerp herleid tot losse elementen

Mombarg Beton heeft het architectonisch 2D ontwerp volledig opnieuw gemodelleerd in 3D in Autodesk Revit. “Samen met hun expertise van beton en onze esthetische visie zijn we uiteindelijk tot een constructie met losse elementen gekomen die naadloos aansluit op de juiste bordershoogtes en kniklijnen. Ons ontwerp is overeind gebleven terwijl zij het realiseerbaar hebben gemaakt.”

Frank van der Drift, Bedrijfsleider van Mombarg Beton, voegt daaraan toe: “Voor de engineering en productie kozen wij voor elf op elkaar gestapelde, rechthoekige prefab betonnen ringen met een vaste breedte maar wisselende lengte- en hoogtematen. Hoewel deze elementen verschillend zijn, worden ze met slechts één mal gestort die telkens wordt omgebouwd.”

mombarg-beton-uikijktoren-zoelen-1-1280

Een stabiele constructie is essentieel

Waar de architect natuurlijk de bijzondere vorm met schuine vlakken en kanten wilt handhaven, heeft de beton engineer er eigenlijk baat bij om de toren zo recht mogelijk te maken vanwege eenvoud en stabiliteit.

Frank: “Vooral dat laatste was bij het constructieve vraagstuk van dit project zeer belangrijk. De toren moest uit zichzelf blijven staan en niet de neiging hebben om te vallen vanwege zijn vorm.”

 

mombarg-beton-uikijktoren-zoelen-1280

TheModus Center of Gravity

Om aan deze eis te voldoen heeft Mombarg Beton de door Cadac Group ontwikkelde TheModus Center of Gravity module gebruikt binnen Revit. Frank: “Dankzij deze krachtige tool konden wij virtueel het zwaartepunt bepalen van de toren. In zijn geheel, de onderste of bovenste helft, maar ook de afzonderlijke elementen. Zo konden wij al tijdens de ontwerpfase precies zien of de toren in evenwicht was en stabiel stond.

Niet alleen leverde dit een kwalitatief beter bouwwerk op, maar de montage verliep ook nog eens stuk sneller en met minder problemen. Zonder deze TheModus module zouden onze constructeurs ontzettend veel werk hebben gehad met heel ingewikkelde zwaartepuntcalculaties, met daarbij ook nog eens grote kans op fouten!”

Meer over Cadac TheModus

"Waar een tekenblad opmaken gemiddeld zo’n 15-20 minuten kost per element, kost dat nu slechts vijf minuten "

Naast deze TheModus Center of Gravity module maakt Mombarg Beton ook gebruik van TheModus Documentation. Frank: “Wij modelleren normaalgesproken een bouwwerk, in dit geval dus een toren, waar we in Revit de door ons te produceren betonelementen uithalen om views en productietekeningen van te maken.

Voorheen deden we dit handmatig wat ontzettend tijdrovend was en ook bij revisies en wijzigingen altijd leidde tot veel werk. Nu kan dat gelukkig met een paar eenvoudige muisklikken. Waar een tekenblad opmaken gemiddeld zo’n 15-20 minuten kost per element, kost dat nu slechts vijf minuten waarna TheModus Documentation alle bladen vanzelf uit het Revit model haalt. Reken maar uit wat voor tijdwinst dit oplevert bij een bouwwerk met zo’n 400 elementen!”

Meer over Cadac TheModus

Werkt onze aanpak ook voor u?
Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld