Mertens Bouwbedrijf

Succesvol verbinden: van de eerste schets, tot de laatste schroef

Over Mertens

Gespecialiseerd in utiliteitsbouw
Mertens is een modern bedrijf gebouwd op ervaring en traditie. Mertens is gespecialiseerd in de Utiliteitsbouw. Onze projectenmap is dan ook goed gevuld met scholen, gezondheidscentra, bedrijven, sportaccommodaties en overheidsgebouwen. Ons bedrijf heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel en wij leveren dan ook een duurzame bijdrage aan de maatschappij. Wij laten onze bouwpartners graag kennismaken met onze kernwaarden Plezier, Openheid en Innovatie.

Nieuw adviescentrum Rabobank
In Sittard verrijst begin 2014 het nieuwe adviescentrum van Rabobank Westelijke Mijnstreek. Het nieuwe Adviescentrum wordt een gebouw dat past bij Rabobank én de omgeving. Een licht en transparant gebouw waar klanten, leden en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten in een levendige omgeving. Het nieuwe bouwwerk gaat plaats bieden aan 320 werknemers, een receptieplein, auditorium, restaurant, callcenter, flexwerkplekken, grote vergaderruimtes, concentratieruimtes en diverse kantoorruimtes.

Lees meer

BIMmen is plezierig samenwerken met de juiste instrumenten.

Leo Janssen

Hoofd bedrijfsbureau - Mertens Bouwbedrijf
Silhouet

Succesvol Verbinden in de bouw

Realisatie in slechts 1 jaar

Medewerkers van de bank hebben zelf gewerkt aan een Programma van Eisen. Mecanoo architecten heeft deze wensen vertaald naar een fantastisch ontwerp, waarna Mertens Bouwbedrijf de bouw voor haar rekening heeft genomen. De realisatie van de bouw duurt slechts één jaar. BIM maakt dat mede mogelijk!

Het ontwerp van Mecanoo architecten is open en transparant en bestaat uit een kantoorgebouw van ca. 7.000 m2 met 5 bouwlagen en een parkeergarage van ca. 4.500 m2 met 2 bouwlagen. Het hele project is ontworpen met het BIM concept in Revit, waarbij het Revit-model via een server bij Mecanoo centraal toegankelijk was voor alle betrokken partijen. Zo konden de ingenieurs en installateurs eenvoudig op afstand inloggen en door middel van een Skype verbinding overleggen over het ontwerp.

Verantwoordelijk voor bouw en beheer

Na het afronden van de aanbesteding werd het Revit model beschikbaar gesteld aan Mertens Bouwbedrijf. Deze partij is niet alleen verantwoordelijk voor de bouw, maar ook voor het beheer.

Het verenigen van deze twee verantwoordelijkheden bij één partij blijkt een succes. Het geeft namelijk extra motivatie om goed na te denken over de meest duurzame oplossing. Iets wat in het pre BIM-tijdperk in de praktijk niet altijd gebeurde.

mertens-rabobank-sittard-entree.jpg
mertens-rabobank-sittard-foyer-1.jpg

Snelle bouwtijd en weinig faalkosten door samenwerking

De bouw is begin 2013 gestart en in februari 2014 moet het nieuwe Rabobank kantoor gereed zijn. Deze korte bouwtijd van slechts één jaar is alleen mogelijk dankzij een strakke planning, goede samenwerking tussen de bouwpartners en de toegepaste (prefab) bouwmethoden.

Zo hebben partijen er alles aan gedaan om de elementen vooraf zorgvuldig op elkaar af te stemmen, zodat aanlopers voorkomen konden worden. Aanlopers op de bouwplaats kunnen namelijk funest zijn voor het behalen van de opleverdeadline. Daarnaast kan dit tot een enorme (faal)kostenpost leiden, die nu voorkomen wordt. De verschillende disciplines architect, aannemer en constructeur werkten nauw samen om het detailniveau van het Revit model te verhogen en zo alles passend te krijgen.

Geen foute in maatvoering door clash controle

Door bijvoorbeeld de staalconstructie, prefab wanden, kolommen en prefab wanden en vloeren in de productietekeningen in elkaar te schuiven en in Revit een 3D clash controle uit te voeren kon foute maatvoering tot een minimum worden beperkt. Daarnaast werden veranderingen direct ingevoerd in het Revit model. Hierdoor waren de veranderingen meteen voor alle partijen zichtbaar. De werktekeningen zijn hierdoor altijd up-to-date wat uiteindelijk veel winst oplevert door minimale faalkosten. Faalkosten die voor iedere schakel in de keten consequenties heeft, van ontwerper, tot leverancier.

Vakmanschap & betrokkenheid

Doordat Mertens Bouwbedrijf de verantwoordelijkheid heeft over het realisatie- en beheermodel, is er een grote motivatie aanwezig om het model tot op de laatste details actueel te houden.

Dankzij een deskundige ondersteuning van Cadac Group bij het implementeren van Autodesk Revit zijn de medewerkers bij Mertens Bouwbedrijf snel bekend gemaakt met het integraal samenwerken, met alle partijen, in een 3D-omgeving. Vakmanschap en betrokkenheid van zowel de medewerkers van Mertens Bouwbedrijf en Cadac Group was daarbij onontbeerlijk.

mertens-rabobank-sittard-foyer-1.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat BIM voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?