Naar hoofdinhoud

Kies een land om de inhoud te bekijken die specifiek is voor uw geografische locatie en taal

Mechanisatie Haarlemmermeer

Modulair opbouwen naar wens

"Bij ons zit grote winst in de controle op maakbaarheid en de nauwkeurigheid van gegevensuitwisseling met derden."

De machinebouw bestaat bij Mechanisatie Haarlemmermeer uit het aanpassen van bestaande machines volgens klantspecificatie, en daarnaast het ontwikkelen en bouwen van eigen producten. Die eigen producten zijn voornamelijk plant- en rooimachines ten behoeve van de bloembollenteelt. Deze machines dragen als merknaam de afkorting M.H. Speciaalmachines.

Mechanisatie Haarlemmermeer B.V. lag, als landbouwmechanisatiebedrijf, vroeger in haar ‘natuurlijke omgeving’ , maar ligt intussen aan de rand van een villawijk. Aanvankelijk als onderdeel van Cebeco Handelsraad is het bedrijf al sinds 1968 actief. In 1998 werden de activiteiten zelfstandig voortgezet, omdat Cebeco zich ontwikkelde in andere richtingen dan Mechanisatie Haarlemmermeer voor zichzelf wenselijk achtte. Die activiteiten zijn uiteenlopend, maar sterk verwant: landbouwmechanisatie, machinebouw en intern transport.

mechanisatie-haarlemmermeer-1280

Modulair opgebouwd

Walter van Haaster is hoofd engineering bij machinebouw, en één van de weinigen uit zijn familie die niet óók in het bloembollenbedrijf zit. “Als zoon van een bloembollenboer heb ik echter wél het voordeel dat ik een flinke affiniteit heb met de branche. Dat vormt met mijn technische kennis een combinatie die snel kan leiden naar een bruikbare realisatie van de wensen van de klant.”

 

Een 3D-voorstelling maakt het ontwerp al een stuk inzichtelijker en dus beter bespreekbaar. Dat is zowel een voordeel voor de klant als voor ons, want met name bij eenmalige projecten wil je dat het liefst ook in één keer goed doen.

Walter van Haaster

Hoofd Engineering - Mechanisatie Haarlemmermeer

Youtube thumbnail

Pionier op het gebied van modulair bouwen

Ten behoeve van het bouwen van de producten zijn tekeningen natuurlijk een onmisbaar hulpmiddel, en die werden bij M.H. al lange tijd op basis van AutoCAD gemaakt; eerst in combinatie met de applicatie Genius, en later met AutoCAD Mechanical.

In die tijd volstond dat prima, en werden ook de eigen producten daarmee getekend, zoals bijvoorbeeld de modulair opgebouwde plantmachines. M.H. is een pionier geweest op het gebied van die modulaire opbouw; een bouwwijze die door anderen later dankbaar is overgenomen.

"Een 3D-voorstelling maakt het ontwerp al een stuk inzichtelijker en dus beter bespreekbaar."

2D heeft geavanceerde en complexe ontwerpen niet echt in de weg gestaan, maar toch is uiteindelijk besloten om op 3D over te gaan.

Van Haaster: “Met name bij de klantspecifieke projecten, zowel voor nieuwbouw als aanpassingen, heb je dikwijls te maken met opdrachtgevers die wél veel van hun vak weten en op grond daarvan wensen hebben. Maar ze kunnen soms de 2D-tekening die we van onze oplossing laten zien maar moeilijk, of helemaal niet, interpreteren. Een 3D-voorstelling maakt het ontwerp al een stuk inzichtelijker en dus beter bespreekbaar. Dat is zowel een voordeel voor de klant als voor ons, want met name bij eenmalige projecten wil je dat het liefst ook in één keer goed doen.

Youtube thumbnail

In één keer goed dankzij Inventor

Wij zijn in 2002 begonnen met Inventor versie 5 en hebben van de overstap geen moment spijt gehad.” De vraag of er naast ‘in één keer goed’ nog meer voordelen aan 3D zitten, is natuurlijk het intrappen van een open deur: “Laat ik vooropstellen dat ik ervan overtuigd ben dat 3D niet altijd sneller is dan 2D”, vervolgt Walter. “Maar bij ons zit grote winst in de controle op maakbaarheid en de nauwkeurigheid van gegevensuitwisseling met derden.

Meer over Autodesk Inventor

 

"Het onderdeel komt kant en klaar aan.”

Neem bijvoorbeeld eens de rechthoekige buizen waaruit het frame van een rooimachine is opgebouwd. Wij besteden het snijden van die profielen uit aan een firma met een pijplasermachine. Niet alleen worden de uiteinden precies op maat en vorm gebracht, maar ook worden de locaties voor aan te lassen onderdelen op de buis gegraveerd met de laser.

Het frame dient ook als reservoir voor de hydraulische olie, en ook de gaten voor de aansluitingen van het hydraulisch systeem worden al uitgesneden. Met andere woorden; het onderdeel komt kant en klaar aan.”

Youtube thumbnail

Vooral assemblage

Rondkijkend in de werkplaatsen zie ik dat de werkzaamheden van M.H. zich vrijwel helemaal beperken tot de assemblage, inclusief lassen, van de ingekochte onderdelen. “Het komt hier inderdaad neer op het samenstellen van de puzzel die we zelf hebben ontworpen; makkelijk dus, en het past altijd!”

De productie kan op die manier uitgevoerd worden door een team van slechts zeven man. De tekenkamer is sinds kort uitgebreid naar twee man; naast Walter is een ex-stagiair in dienst getreden, die al tijdens zijn studie met Inventor heeft leren werken. De aanwezigheid van stagiairs is overigens geen toeval. M.H. stelt zich op als actief leerbedrijf dat graag de bedrijfstak landbouwmechanisatie promoot.

Autodesk Vault is cruciaal om projectmatig te werken

Hoewel Inventor 2009 alweer een tijdje uit is, werkt men bij M.H. nog even door op versie 2008; gewoon nog even geen tijd gehad om over te stappen. De overstap komt nog wel, en ze zijn ervan overtuigd die stap met weinig tot geen hulp van buitenaf te kunnen zetten, als het gaat om de functionaliteit van Inventor.

Minder tijd en animo is er om alle facetten van het installeren of upgraden van Vault te doorgronden. Dit met Inventor meegeleverde documentbeheersysteem van Autodesk is van cruciaal belang gebleken bij het projectmatig werken, zelfs met twee gebruikers. De installatie van Vault laat men bij M.H. met een gerust hart over aan huisleverancier Cadac, die deze taak in het verleden ook al diverse keren heeft uitgevoerd.

Meer over Autodesk Vault

 

 

Youtube thumbnail

De voordelen van 3D

Het invoeren van 3D heeft Mechanisatie Haarlemmermeer in staat gesteld betere gegevens beschikbaar te stellen aan de toeleveranciers die de onderdelen voor de machines leveren.

Hierdoor is ook de kwaliteit van die onderdelen beter gewaarborgd en kunnen zonder moeite of fouten de toch behoorlijk complexe machines worden samengebouwd. De klanten voor wie deze machines bestemd zijn, hebben dankzij de al in een vroeg stadium beschikbare 3D-informatie een beter beeld van het voorgestelde ontwerp, zodat sneller tot een beslissing kan worden gekomen. In een branche die seizoengebonden is, kan dat van cruciaal belang zijn.

Werkt onze aanpak ook voor u?
Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld