"Zo'n 80% van de engineering halen we nu razendsnel uit de configurator"
Mark Climate Technology richt zicht al sinds 1945 op klimaatbeheersing van grote gebouwen. Zij hebben zich ontwikkeld tot toonaangevend marktleider in Nederland en ver daarbuiten met producten zoals luchtverwarming, stralingsverwarming, ventilatie- en recirculatieapparatuur, luchtbehandeling en warmteterugwinning. Deze worden in huis geëngineerd en geproduceerd in Veendam en kenmerken zich door robuustheid en hoge mate van betrouwbaarheid.
De Mark Holding bestaat uit zes bedrijven: zes verkoop- en servicevestigingen in Nederland, Duitsland, België, Ierland, Polen en Roemenië en twee productiebedrijven: één in Nederland en één in Ierland. Ondanks dit internationale karakter bestuurt de familie Bruinsma Mark nog altijd als een familiebedrijf, waarbij het belang van de klant altijd voorop staat.

De airstream
Aan de luchtkwaliteit in gebouwen worden steeds hogere eisen gesteld. Om aan deze eisen te kunnen voldoen dient er vaak meervoudig geventileerd te worden. Door het toepassen van standaard ventilatie-apparatuur gaat er echter veel energie verloren. Enkele jaren geleden ontwikkelde Mark een nieuwe WTW-unit, de Airstream. Deze succesvolle warmteterugwinunit heeft een rendement tot maar liefst 90%!
Ik hoef nu alleen nog maar het gewenste type, de afmetingen en opties op te geven en de rest wordt automatisch uitgerekend en getekend in Inventor, inclusief productietekeningen en stuklijsten voor onze ERP.
Patrick van Duinen
Engineer - Mark Climate Technology

Succesvol product zorgde voor bottleneck bij engineering
Patrick van Duinen is Engineer bij Mark Climate Technology: "De Airstream werd in het begin op basis van enkele standaardtypes voor elk project, voor elke productie opnieuw geëngineerd. Een tijdrovende klus die ons ongeveer een week per WTW-unit kostte. Het product werd echter steeds meer verkocht en op een gegeven moment liep het zo goed dat we steeds tegen meer achterstand aanliepen op engineering. Er moest dus iets gebeuren!"

Snel aan de slag met Inventor product configurator
Jaarlijks organiseert Cadac Group bij enkele klanten Inventor gebruikersbijeenkomsten. Op een van die sessies lieten zij ons de mogelijkheden van product configuratoren in combinatie met Inventor zien. Dat zagen we meteen wel zitten voor ons bedrijf.
Na een awareness sessie waarbij we dieper ingingen op deze mogelijkheden zijn we gestart met NXTdim Configurator. Dit is een door Cadac Group ontwikkelde suite software en diensten gebaseerd op standaard best practices zoals die in de maakindustrie gelden. Op basis van Inventor, iLogic, VB en de NXTdim Configirator Tools hebben we snel onze standaard product range van de Airstream opgezet in een Inventor product configurator.

Inventor model aansturen met parameters
Een ervaren configuration consultant van Cadac Group heeft ons wegwijs gemaakt in de wereld van product configuratoren. Ik had al iets in iLogic ontwikkeld voor het aansturen van subassemblies, dus de stap naar skeleton modelling was niet meer zo heel groot.
Skeleton modelling is een Top-Down ontwerptechniek om onderdelen via een schets in Inventor aan te sturen. Het model kan dan met NXTdim stuurbaar gemaakt worden via parameters of opties in een handig invulscherm. Ik hoef nu alleen nog maar het gewenste type, de afmetingen en opties op te geven en de rest wordt automatisch uitgerekend en getekend in Inventor, inclusief productietekeningen en stuklijsten voor ERP.
Grote vooruitgang: van 20 naar 2 uur in productie
Dankzij de handige NXTdim Configurator tools en begeleiding van Cadac Group kun je ook zonder enige ervaring al snel aan de slag. En het is zeker de moeite waard, want het levert heel veel op! Met de product configurator kunnen we een Airstream unit nu al binnen een aantal uur in productie krijgen. Dit was voorheen dus een week!
Ook in onze vestiging in Ierland zijn ze heel blij met de nieuwe tooling van Cadac. Zo'n 80% van de engineering halen we nu razendsnel uit de configurator, we hoeven alleen nog maar tijd te stoppen in de zogenaamde specials. De vrijgekomen tijd gebruiken we voor R&D, innovatie, ontwikkeling van specials en het configureerbaar maken van andere producten.