Maene

Groei dankzij Autodesk Inventor en Cadac NXTdim Configurator

Over Maene

Het Brugse familiebedrijf Maene ontwerpt en produceert balustrades, trappen en trapleuningen. Omdat elk onderdeel van een constructie verschilt, is elk ontwerp een uniek project. Toch wilde Maene haar producten standaardiseren om verkoop en groei van de onderneming te stimuleren. Met behulp van Autodesk Inventor kon Maene modulaire voorontwerpen maken van haar meest succesvolle producten. Sindsdien namen de bestellingen een hoge vlucht. 

Maene hecht veel belang aan innovatie. “Wij waren een van de eerste bedrijven in onze sector die met computertekenen van start gingen”, vertelt zaakvoerder Geert Maene. “Al snel werkten we met software van Autodesk. Eerst met de tweedimensionale ontwerpsoftware AutoCAD, later met Mechanical Desktop en nu met Digital Prototyping software: Autodesk Inventor. Dankzij Inventor konden we veel beter inspelen op de vraag om bestaande balustrades kopiëren, maar met kleine aanpassingen. Meer standaardisatie dus."

Lees meer

Dankzij Autodesk beheersten we al drie dimensies. Cadac Group voegde daar nog een vierde dimensie aan toe, namelijk tijd! 

Geert Maene

Zaakvoerder - Maene
Silhouet

Forse toename van het aantal bestellingen dankzij Inventor

Dankzij de standaardisatie van ontwerpen en de ontwikkeling van commerciële brochures voor elke productreeks begonnen bestelling als een trein te lopen. De tekenkamer had moeite om te volgen. “De ontwerpers hebben met Inventor iets meer werk, maar dit komt omdat ze vroeger niet alles tekenden. De tekenaar moet nu namelijk veel meer details in zijn ontwerp stoppen.”

Was Autodesk Inventor dan wel de juiste keuze? “Absoluut! De overstap naar Inventor betekende een professionalisering van ons tekenwerk en uitbreiding van onze dienstverlening. Vroeger kon je een halve tekening de productie insturen en deed je voor het overige een beroep op de technische en geschoolde kennis van je constructeurs. Door verwarringen aan beide kanten liepen er soms zaken fout. Het tekenwerk is nu 100% juist en de productie hoeft enkel de tekening te volgen.

Maene zocht nog een oplossing om tekenwerk te versnellen. “De ontwerpfase duurde langer dan de commerciële- en fabricagefase omdat alle projecten uniek zijn. We moesten dus telkens opnieuw vanaf nul beginnen en dat stokte onze groei. We konden uiteraard een extra tekenaar aanwerven, maar de 3D-ontwikkelaars waren dun gezaaid. Dus gooiden we het over een andere boeg en gingen we op zoek naar een nieuwe 3D-partner, om het maximum te halen uit Inventor. En ik vond meteen de oplossing”, aldus Geert Maene.

Meer over Autodesk Inventor
Maene2.jpg
Maene4.jpg

Product Configurator in NXTdim Inventor versnelt het tekenproces

Cadac Group stelde voor om een productconfigurator in gebruik te nemen. Deze zit standaard in NXTdim Inventor. Met de Product Configurator is het mogelijk om standaardproducten in een handomdraai in een handig invulscherm aan te passen. Zo boeken tekenaars tot wel 80% tijdwinst. Wanneer het bedrijf een nieuwe productreeks wil standaardiseren, volstaat het om de Inventor samenstelling op te nemen in de Product Configurator in NXTdim Inventor. “In het begin kost dit enige tijd,” zegt Maene, “want je moet bepalen welke parameters mogelijk zullen wijzigen. Maar uiteindelijk besparen we er gigantisch veel tijd mee."

Ook het werk in het werkplaats verloopt dankzij het gebruik van Autodesk Inventor heel wat vlotter. “In 2D moesten we altijd met van alles rekening houden, zoals verborgen lijnen bij een bovenaanzicht. Die had je niet in 2D en moest je er altijd zelf bij tekenen, met een inherent risico op fouten. Nu past de software automatisch en perfect alle hoogtes en afmetingen aan wanneer je iets wijzigt. Wanneer je voorheen een boring in alle aanzichten moest kopiëren, gebeurt dat nu automatisch."

Meer over Cadac NXTdim Configurator

Stuklijsten worden enorm belangrijk

Dankzij de Product Configurator in NXTdim Inventor kan het bedrijf ook snel stuklijsten aanpassen. In de basistekening voorziet Maene ook een basisstuklijst die bij aanpassingen mee verandert. Daardoor hoeft de tekenaar geen deeltekeningen meer te maken, wat arbeidsintensief en tijdrovend is. De constructeur vindt alle informatie immers gewoon in de stuklijst. Net daarom is de stuklijst nu het belangrijkste aandachtspunt voor de ontwerper. Het bijwerken van de stuklijst betekende voor de tekenaars vroeger niet alleen veel werk, het hield ook een grote verantwoordelijkheid in. Fouten in de stuklijst zorgde voor fouten in de productie. Geert Maene moest hemel en aarde bewegen voordat tekenaars een stuklijst voorzagen voor hun ontwerp. Die zorg heeft de zaakvoerder vandaag niet meer.

Maene stelt, na ingebruikname van de Product Configurator in NXTdim Inventor, ook haar klanten sneller tevreden en vermijdt discussies aan het einde van de rit De klant krijgt nu voor de plaatsing een 3D-tekening voorgelegd ter goedkeuring. Dat geeft hem in vergelijking met de platte 2D-aanzichten een duidelijker beeld van het eindresultaat.

Maene3.jpg

Uitbesteden dankzij Inventor

Maene kan nu ook een deel van haar werk uitbesteden.”Soms moeten we in bepaalde buizen gaten voorzien. Omdat je in 2D niet alles in detail kon laten zien, verloren onze constructeurs wel wat tijd bij het nameten. Je moest er met je hoofd goed bij zijn, of je zat een centimeter verkeerd en dan pasten de stukken niet. Nu hoeft dat niet meer. We sturen de buizen samen met een bestandje uit Inventor op naar een partner die de gaten automatisch en geheel volgens het ontwerp uitlasert. In de werkplaats vinden ze dat perfect, want de stukken passen gegarandeerd.”

Wilt u weten wat Cadac NXTdim Configurator voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?