Machinefabriek Emmen

Succes met de ingeslagen weg

Over Machinefabriek Emmen

Infratechniek, milieutechniek en algemene machinebouw
In Emmen staat een gelijknamige machinefabriek, die drie belangrijke werkterreinen heeft. Dit zijn infratechniek, milieutechniek en algemene machinebouw. Omdat de inzet van (3D) CAD aantoonbaar heeft bijgedragen aan het succes van de onderneming, brachten wij een bezoek.

Verschillende disciplines
Laten we eens beginnen met een overzicht van de activiteiten van de verschillende disciplines bij Machine-fabriek Emmen (ME). In de algemene machinebouw worden machines vaak gebouwd aan de hand van de door de klant aangeleverde ontwerpen. Veel van de apparatuur is bestemd voor de olie- en gasindustrie. Dit brengt met zich mee dat veel werk gecertificeerd moet worden. Waar nodig vult ME de klantontwerpen aan met zowel tekenwerk als engineering. Hierover later meer.

Infratechniek is volgens mijn woordenboek de bouwkunde voor van alles en nog wat, behalve gebouwen. Bij ME betekent dit het bouwen van sluizen, stuwen en vooral bruggen. Op het gebied van milieutechniek ontwikkelt en bouwt ME apparatuur ten behoeve van afvalverwerkingsinstallaties. Zeeftrommels, transportbanden en overstorts zijn hier de belangrijkste producten.

Lees meer

Inventor helpt hier om direct tot een foutloos ontwerp te komen.

Derk Jan Weeke

Algemeen directeur - Eltomation bv
Silhouet
machine-fabriek-emmen.jpg

Opkomst van 3D CAD

Machinefabriek Emmen noemt zichzelf in haar brochure een jong en dynamisch bedrijf. Hoewel ME inderdaad pas sinds eind 2006 bestaat is er wel een veel langere historie.

Algemeen directeur Derk Jan Weeke was vanaf 1991 al in dienst bij de oorspronkelijke machinefabriek. Hij vertelt: “Ik was toen engineer en projectleider. CAD was toen nog niet in gebruik. Wel zagen wij al de mogelijkheden in van 3D CAD, maar dat was op dat moment voor ons financieel gewoonweg niet haalbaar. In 1995 werd een eerste stap gezet met de aanschaf van AutoCAD. Een keuze gebaseerd op de populariteit van het programma. Veel van onze klanten gebruikten het ook.”

Het gesprek komt nu op de meer roerige jaren van de historie van het bedrijf. Met wisselend resultaat wordt er door verschillende partijen vanaf 1998 geparticipeerd. Veel details wil Weeke hier niet over kwijt, maar hij vat de draad weer op bij eind 2006. Op dat moment is overigens ook Inventor al een paar jaar in gebruik, met name voor het ontwerpen van bruggen. Hiermee wordt aanvankelijk niet zozeer sneller ontworpen, maar konden wel fouten worden voorkomen die toch nog wel eens in ontwerpen bleken voor te komen.

Bloei na overname

Ondanks dat valt eind 2006 het doek maar Weeke heeft met een paar partners al een plan klaar voor een overname. Met 35 man wordt Machine-fabriek Emmen gestart. “Uiteraard een zeer spannende tijd. Er was nog werk onderhanden om de eerste maanden door te komen. Zelfs tussen de feestdagen werkten we door. En als dan twee maanden later het werk op is, moet er een wondertje gebeuren.”

Dat wonder gebeurde inderdaad. Een flinke opdracht kon worden binnengehaald door zowel de klant als de bank te overtuigen met een presentatie gebaseerd op 3D CAD-modellen. Eens te meer het aloude ‘een plaatje zegt meer dan duizend woorden’, en ook meer dan een stapel werktekeningen. Dit werd op een wel bijzonder cruciaal moment opnieuw kracht bijgezet. Sinds dat moment groeit ME gestaag.

Het oorspronkelijke personeelsbestand van 35 man is inmiddels toegenomen tot circa 60. Dat is bijna één werkplek per maand. Hier constateert de heer Weeke overigens een leuk verschijnsel. “De werknemers van het eerste uur waren vrijwel zonder uitzondering van de oude garde. De nieuwe werknemers zijn over het algemeen redelijk jong, maar toch al behoorlijk goede vaklieden. Daartussen zit niets. Een mooie afspiegeling voor het feit dat het met de belangstelling voor het vak weer de goede kant op gaat” Overigens is ME zelf ook een erkend leerbedrijf. 

machine-fabriek-emmen-2.jpg
machine-fabriek-emmen-1.jpg

Virtueel prototype

ME heeft 9 werkplekken met Autodesk Inventor. De gebruikers zijn, net als hoofd engineering Hans Geuzinge, tevreden en enthousiast. Toch wordt niet ieder project in 3D uitgevoerd. “Sommige van onze opdrachten betreffen herhaling van vroegere opdrachten of aanpassingen of onderhoud daaraan. Waar mogelijk hergebruiken we dan de ontwerpgegevens die we al hebben, en dat zijn vaak 2D AutoCAD tekeningen.

Gelukkig maakt AutoCAD Mechanical deel uit van het geleverde Inventor-pakket, dus zijn we ook qua AutoCAD helemaal up-to-date. Alle tekenaars kunnen dus zowel in Inventor als in AutoCAD werken.” vertelt Geuzinge. Hij vervolgt: “Voor wat betreft de bruggenbouw echter wordt wel altijd het ontwerp in Inventor uitgevoerd. Hier speelt de mogelijkheid om in het 3D-ontwerp het functioneren te controleren een doorslaggevende rol.

Kostbare fouten al vroeg zichtbaar

De kosten van een fout die pas aan het licht komt als de brug al klaar is zijn enorm.” De softwareleveranciers leggen de laatste tijd nogal de nadruk op het gebruik van hun systemen als test - omgeving voor het digitale, of virtuele, prototype. Hierdoor moet het aantal fysieke prototypen gereduceerd kunnen worden, hetgeen uiteraard een flinke besparing oplevert. Bij zoiets als een brug gaat dat eigenlijk nog even verder, want daar bouw je normaliter geen prototype. Inventor helpt hier om direct tot een foutloos ontwerp te komen.

Nog niet alles omgezet

Ook de ontwerpen op het terrein van milieutechniek zijn over het algemeen in 3D opgezet, zij het dat een aantal oudere ontwerpen nog niet zijn omgezet. De vraag is zelfs of dat ooit gaat gebeuren: “We bouwen ze al een tijdje en dat gaat ook al een hele tijd goed” redeneert Hans Geuzinge heel praktisch.

Overigens levert ME haar deel van de afvalverwerkingsinstallatie aan een partner die het grote geheel beheert. Deze heeft de volledige installatie in Tekla opgezet. De 3D-gegevensuitwisseling tussen Inventor en Tekla verloopt probleemloos. Voor wat betreft uitwisselen van 2D-informatie spreekt het eigenlijk vanzelf dat er geen problemen zijn, ook al niet omdat Inventor zelf werktekeningen in DWG-formaat kan produceren.

Al met al heeft Machinefabriek Emmen met een enthousiast team van medewerkers, zowel in de werkplaats als op de afdeling engineering, en een praktische en doelgerichte inzet van het CAD-systeem de middelen in huis om de ingeslagen weg met succes te vervolgen.

Machinefabriek Emmen - Zeeftrommel

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?