Louis Scheepers (Rabobank)

Het Nieuwe Bouwen

Over Louis Scheepers

Aannemersbedrijf Louis Scheepers in Roermond is in 1951 opgericht, maakt sinds 1981 deel uit van Bouwbedrijven Jongen en is sinds 1996 onderdeel van VolkerWessels. Het werkterrein van aannemersbedrijf Louis Scheepers is voornamelijk in Midden-Limburg en Noord-Brabant. Het bedrijf is met ca. 100 man personeel van alle bouwmarkten thuis zoals woningbouw, utiliteitsbouw, onderhoud, renovatie en is in staat om zeer grote complexe werken uit te voeren.

Lees meer

Voor vergaande ketenintegratie moet je niet meer denken in eilanden, maar in ‘wijlanden.’

Ton Smitsmans

Directeur - Louis Scheepers
Silhouet
louis-scheepers-rabobank-roermond-hal.jpg

Betere samenwerking en minder faalkosten

Aannemersbedrijf Louis Scheepers staat bekend als innovatief in ontwikkeling, creatief in oplossingen en als kwaliteitsbouwer. Om de concurrentie voor te blijven zijn ze twee jaar geleden begonnen met het implementeren van BIM. Hoewel de organisatie zelf het idee heeft hierin nog niet voorop te lopen, doet het dat absoluut wel! 

In 2010 werd gestart met een project voor een nieuw Rabobank Adviescentrum in Roermond-Echt. Deze nieuwe huisvesting moest voor Rabobank hét financiële middelpunt voor Midden-Limburg worden. Ton Smitsmans, Directeur van Aannemersbedrijf Louis Scheepers, vertelt: ”Wij waren verantwoordelijk voor het volledige proces van schetsontwerp tot en met oplevering. Dankzij de inzet van het BIM en 3D-modelleren in Revit konden we het unieke en duurzame ontwerp niet alleen beter visualiseren en de faalkosten terugdringen, maar dit ook binnen het budget realiseren.”

Van 2D-ontwerpen naar 3D-modelleren

Louis Scheepers koos er zelf voor om met een BIM-werkmethodiek op basis van Revit aan de slag te gaan. De ontwerpen werden door de architect aangeleverd in 2D en vervolgens werd er een modelleur van Cadac Group ingeschakeld ter ondersteuning bij de omzetting naar een 3D-model in Revit.

Harro Driessen: “Binnen de afdeling werkvoorbereiding werden onze medewerkers steeds enthousiaster naarmate het 3D-model in Revit groeide. Je beleeft een ontwerp en krijgt dankzij de visualisatie meer vertrouwen in de haalbaarheid ervan. Het gebouw kent complexe schuine gevels en in traditionele 2D CAD-software is dat nagenoeg niet te visualiseren.” Harro Driessen, Hoofd afdeling werkvoorbereiding, vervolgt: “Omdat nog niet alle deelnemende partijen in dit project werkten in 3D, moesten we naast het virtuele gebouwmodel nog steeds met 2D-tekeningen werken. Maar door de vele voordelen van 3D is het slechts een kwestie van tijd dat alle partners in het bouwproces volledig in 3D gaan werken.”

louis-scheepers-rabobank-roermond.jpg
louis-scheepers-rabobank-roermond-verdieping.jpg

BIM is meer dan 3D

BIMmen is echter veel meer dan de overstap van 2D-ontwerpen naar 3D-modeleren. Samenwerking tussen bouwpartners is net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker!

Harro Driessen: “Waar onze directie al meteen groot voorstander was voor BIM, is het vooral de laag eronder die sceptisch was. Om te kunnen BIMmen moeten bouwpartners hun informatie gaan delen, dus de kaarten open op tafel leggen. Ton Smitsmans: “De betere samenwerking was direct merkbaar bij het Rabobank project. De normaal gespannen bouwvergaderingen waren nu vrij ‘saai’, omdat er al in de voorbereiding veel overleg is geweest tussen de bouwpartners.” Harro Driessen: “Na het voltooien van het project Rabobank waren wij ervan overtuigd dat BIM ons in het hele proces van ontwikkeling t/m realisatie kan ondersteunen. Wij zijn dan ook meteen doorgaan met het verder ontwikkelen van onze werkmethodiek voor onze conceptwoning PlusWonen.”

De grote voordelen van BIM

BIM brengt veel voordelen met zich mee:

  • Inzichten al vóór het daadwerkelijk bouwen dankzij visualisatie & simulatie.
  • Delen van dezelfde informatie met BIM-partners.
  • Consistentie in tekeningen, binnen alle ontwerp- en bouwfases.
  • Inzicht in toegepaste materialen en hoeveelheden.
  • Betere beheersing van het proces en productie.
  • Geen verrassingen achteraf. Dingen in één keer goed doen helpen het hele ontwikkel- en realisatieproces beter te managen en daarmee faalkosten terug te dringen.
louis-scheepers-rabobank-roermond-impressie.jpg

Maak kennis met het Kenniscentrum Rabobank Roermond-Echt

Beter samenwerken dankzij TheModus

Voor betere samenwerking tussen bouwpartners gebruikt Aannemersbedrijf Louis Scheepers naast Revit sinds 2010 ook TheModus. Deze BIM-oplossing in de cloud, ontwikkeld door Cadac Group, standaardiseert en automatiseert ontwerpprocessen en biedt diverse mogelijkheden om Revit modellen te analyseren, rapportages te genereren en eenvoudig gehele projecten te delen en te beheren.

Harro Driessen: “TheModus biedt naast een uitgebreide bibliotheek de mogelijkheid om bestanden eenvoudig te beheren en te delen, waarbij ook niet Revit gebruikers eenvoudig toegang krijgen om het model te viewen en bestanden in te zien. Daarnaast is elke upload of publicatie een baseline, waardoor beheer van wijzigingen heel eenvoudig is.”

Lees meer over onze TheModus Suite

Het Nieuwe Bouwen

BIM en 3D betekent een andere manier van werken. Bij Louis Scheepers spreken ze dan ook van ‘Het Nieuwe Bouwen’. Dit zorgt o.a. voor betere samenwerking (ketenintegratie), uitwisseling van ontwerpgegevens en communicatie tussen bouwpartners. Ton Smitsmans: “Bij BIM wordt het digitale model de spil in het bouwproject, als je eenmaal doorhebt dat je niet meer aan het tekenen bent maar digitaal aan het bouwen, dan wil je niet meer terug! “

Kenniscentrum Rabobank Roermond-Echt

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?