Louis Scheepers (3D Scanning)

Woningrenovatie in één dag dankzij BIM & 3D Scanning

Automatiseren renovatieproces essentieel

Renovatie-pilot
Door toename van bouwkosten en de vraag naar een kortere doorlooptijd wordt het optimaliseren en automatiseren van het renovatieproces steeds essentiëler. Ook bij Aannemersbedrijf Louis Scheepers staat optimalisatie van dit proces hoog op de agenda. Daarom heeft het bedrijf een renovatie-pilot voor de woningbouw in samenwerking met Faro Benelux, producent van 3D-laserscanners, en Cadac Group uitgevoerd.

3D laserscanning om snel as-built situatie in beeld te brengen
In deze pilot wordt een zogenaamde Point Cloud (puntenwolk) van de bestaande situatie ingemeten met een 3D laserscanner om er vervolgens een as-built model van te modeleren in Revit. Dit model is daarna hét referentiemodel voor de engineering. De renovatie tijdens deze pilot betreft het isoleren van de schil met nieuwe prefab buitenwanden en dak. Om de overlast voor de bewoners tot een minimum te beperken is in slechts een halve dag de bestaande situatie ingescand, waarna het plaatsen van de nieuwe buitenschil in slechts één dag is voltooid.

Lees meer

De verkorting van de doorlooptijd van engineering dankzij een pointcloud is behoorlijk. In slechts  en paar uur heb je vele malen meer informatie en data ter beschikking ten opzichte van traditioneel inmeten.

Harro Driessen

BIM Implementatie Manager - Louis Scheepers
Silhouet

As-Built situatie in kaart dankzij 3D Scanning

Om zover te komen is de woning eerst volledig door Faro gescand met een highspeed 3D-laserscanner. Een laserscanner kan met behulp van een laserstraal in enkele minuten tijd miljoenen x,y,z coördinaten inmeten. Deze meetpunten hebben een nauwkeurigheid van +/- 2 mm, en bieden een fotorealistische 3D weergave, inclusief kleureninformatie, van de bestaande situatie.

Zo werd in slechts een halve dag zowel de binnen-, als de buitenzijde gescand. Deze scans zijn vervolgens in Autodesk ReCap aan elkaar geknoopt tot één grote gedetailleerde puntenwolk, compleet met kleureninformatie. Daarna is de puntenwolk in Autodesk Revit ingeladen en met Revit bouwcomponenten, zoals wanden, vloeren, daken, deuren en ramen, omgezet naar de as-built situatie.

louis-scheepers-3d-scanning-impressie.jpg

Point Cloud als Revit familie

 “Een Point Cloud in Revit gedraagt zich net als een reguliere familie in Revit. Dit betekent dat de Point Cloud zichtbaar is in alle views, zoals plattegronden, doorsnedes, section boxes en 3D views. De Point Cloud kan geselecteerd, gekopieerd, geroteerd, gespiegeld en verplaatst worden.”

Toetsen van afwijking; meten = weten

De kozijn sparingen in het werk zijn nagemeten om de maten in het Revit model te controleren. Uit deze toetsing bleek dat de afwijking tussen de maten in het Revit model en de daadwerkelijke maten slechts ca. 5 millimeter betrof. Deze afwijking is acceptabel.

Productie tekeningen genereren
De onderdelen voor de renovatie zijn in een separaat Revit assemblage model gemodelleerd en gekoppeld aan het as-built Revit referentie model. In het assemblage model zijn de prefab wanden, compleet met kozijnen en installatie onderdelen voor luchtverversing en het nieuwe dak gemodelleerd op uitvoeringsniveau. Met TheModus Documentation zijn in Revit de kozijnstaten en prefab productietekeningen automatisch gegenereerd.

louis-scheepers-3d-scanning-point-cloud.png
louis-scheepers-3d-scanning-eindresultaat.png

Plaatsing prefab elementen in één dag

Nadat alle informatie voor productie bekend was, zijn de verschillende onderdelen geproduceerd. In het Revit model zijn nog een aantal coördinatiepunten aangegeven ten behoeve van de plaatsing van de elementen. Hierna zijn de sloopwerkzaamheden op locatie begonnen en tegelijkertijd zijn de coördinatiepunten uitgezet. Ten slotte zijn de prefab elementen geleverd en in slechts één dag gemonteerd.

Succesvolle pilot
De pilot is voor zowel Louis Scheepers, als Cadac Group een groot succes. De aansluiting van de prefab elementen is perfect, de doorlooptijd van het project is minimaal, de kosten zijn aanzienlijk beperkt en de prefab elementen zijn vanuit het model direct gefabriceerd. De methodieken en aandachtspunten voor deze pilot zijn geëvalueerd en vastgelegd voor optimalisatie van volgende projecten.

Lees meer over onze TheModus Suite

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat 3D Scanning voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?