Lotec

Tijdwinst bij het 3D tekenen van technische installaties

Over Lotec

Lotec in Eindhoven begon in 1867 als loodgieter en is nu uitgegroeid tot een absolute specialist in watertechniek. Het bedrijf is gespecialiseerd in de totale engineering, aanleg en onderhoud van zwembaden, van publieke en privé zwembaden tot specialistische wellness-omgevingen. De kennis en ervaring strekt echter verder dan zwembaden alleen. Lotec ontwikkelt en installeert ook golfslagsystemen, whirlpools, attracties en apparatuur voor waterbehandeling.

Lees meer

Doorsnedes tekenen was voorheen nogal een hele klus, nu is dat een fluitje van een cent!

Stan Weckx

Hoofd Bedrijfsbureau - Lotec BV
Silhouet
lotec-3.jpg

Nieuwe 3D CAD software

Lotec is met meer dan 60 medewerkers voornamelijk actief in de openbare sector zoals gemeentelijke- en therapiebaden. Op gebied van zwembaden is het bedrijf zelfs marktleider in de Benelux. Het bedrijf ging op zoek naar nieuwe 3D CAD software die beter aansluit op het ontwerpen van de technische & sanitair installaties.

Wat 3D tekenen betreft was Lotec er al heel vroeg bij. Zo’n 15 jaar geleden werd er namelijk naast het standaard 2D tekenwerk in AutoCAD al getekend in 3D met een pakket dat oorspronkelijk bedoeld was voor de plant design industrie. “Daar was destijds voor gekozen omdat er op het gebied van 3D ontwerpen van sanitaire installaties niets verkrijgbaar was”, aldus Stan Weckx, Hoofd Bedrijfsbureau bij Lotec. 

Betrouwbare 3D software is essentieel

Stan: “Onze installaties kunnen behoorlijk complex zijn. Wij ontwerpen en ontwikkelen zelf de zwembadinstallaties, filter- en zuiveringstechniek, maar doen bijvoorbeeld ook het instortwerk, eigenlijk alles wat met piping te maken heeft.

Wij ontwikkelen ook golfslagmachines van klein tot groot. De Tongelreep (zwembad in Eindhoven) heeft bijvoorbeeld een installatie met 4 kamers, terwijl we er in Portugal eentje hebben geplaatst die bestaat uit maar liefst 10 kamers! Daarnaast maken we ook waterattracties zoals de SurfRider (een constante 2m hoge kunstmatige golf om op te surfen), de Fly Over in Duinrell en de Rocket Plunge in Center Parcs De Eemhof (een unieke glijbaan waarbij je weggeschoten wordt).”

SurfRider by Lotec

lotec-1.jpeg

Meer gebruiksgemak

Lotec nam vanaf zomer 2012 Cadac Techline in gebruik. Stan: “Wij kwamen al snel bij Cadac Group terecht. Ik ken het bedrijf al ruim 20 jaar door het volgen van diverse trainingen en aanschaf van de AutoCAD licenties. Cadac Techline biedt onze installatietechnische engineers een meer gebruiksgemak dan de voorheen gebruikte 3D software.

De software is gebaseerd op het AutoCAD platform, dus onze engineers konden er snel mee aan de slag. Niet alleen degelijke software is belangrijk, wij zochten ook betrouwbare support. Want wanneer je bijvoorbeeld uit een model niet fatsoenlijk doorsnedes kunt genereren om wat voor reden dan ook, dan is dat erg vervelend. Over de support van Cadac Group zijn wij heel erg tevreden. Support vragen worden snel opgepakt en opgelost. Dat was in het verleden wel anders!”

Tijdwinst tijdens het tekenproces

Cadac Techline biedt extra 3D ontwerpfunctionaliteit die in de standaard versie van AutoCAD ontbreekt. “Doorsnedes tekenen was voorheen een hele klus, nu is dat een fluitje van een cent. Daarnaast kunnen we ook sneller verschillende aanzichten maken en stuklijsten genereren.

Het grootse voordeel is dat we nu onze technische ruimtes direct in 3D kunnen tekenen. Ik ben veel betrokken tijdens het voortraject van projecten. Nu kunnen we in dezelfde tijd direct in 3D tekenen en niet alleen platte 2D vlakken. Niet alleen richting de klant is zo’n mooie 3D visualisatie uit Cadac Techline veel duidelijker, ook monteurs kunnen de technische installatie al in 3D bekijken wat veel fouten kan voorkomen”, aldus Stan. 

lotec-2.jpg
lotec.jpeg

Automatisch elementen genereren

Naast tijdbesparende features biedt Cadac Techline een enorme bibliotheek met installatietechnische elementen. Gerard Wittebol, Product Engineer bij Cadac Group, heeft voor Lotec extra elementen in die bibliotheek toegevoegd. Stan: “Hij heeft voor ons bijvoorbeeld een complete bibliotheek met pvc hulpstukken van onze leverancier VDL aangemaakt.

Ook zijn er diverse modules ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor warmtewisselaars of het opbouwen van grofvuilvangers die wij zelf maken. Dankzij handige invulschermen waarin aansluiting, diameter, hoogte, breedte, plaatsing van de aansluiting, etc. kan worden opgegeven, wordt het element automatisch gegeneerd. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een module voor het tussenvoegen van kunststof vlinderkleppen in standaard staal leidingwerk, waarbij automatisch flensen worden toegevoegd. In een technische ruimte met honderden kleppen levert dit enorm veel tijdwinst op!”

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?