Naar hoofdinhoud

Lincon

Liefde voor beton

"De View Generator in TheModus leverde ons bij de ontwikkeling van Tate Modern zo’n 450 uur tijdwinst op."

Lincon in Papendrecht is een ingenieursbureau, gespecialiseerd in beton en betonconstructies. Het bedrijf bestaat al ruim 15 jaar en er werken ca. 25 medewerkers. De dienstverlening is vooral gericht op aannemingsbedrijven en toeleveranciers zoals betonfabrikanten, waarbij praktijkgerichtheid en economische haalbaarheid hoog in het vaandel staan. Lincon is grensverleggend, innovatief in de huidige bouwmarkt en maakt dan ook optimaal gebruik van moderne technieken.

lincon-tate-modern-transform-1280

Betrouwbare partner

Lincon is een ingenieursbureau met een voorliefde voor beton. Het ontwerpen van betonconstructies is dan ook hun specialiteit. Het bedrijf is innovatief en continu opzoek naar efficiëntere technieken om sneller en optimaal kwaliteit te leveren, wat ze in 2011 ook de Betonprijs opleverde. Om beter in te spelen op de ontwikkelingen en marktvraag, stapte Lincon zo’n twee jaar geleden over naar Revit in combinatie met het door Cadac Group ontwikkelde TheModus.

Bij de start van Lincon in ’97 werd eerst voornamelijk getekend in AutoCAD. “De vragen en ontwerpmogelijkheden werden in de loop der tijd echter steeds complexer en wij ontdekten dat een echt partnership met je CAD dealer erg belangrijk is”, aldus Ad van der Linden, directeur van Lincon. “AutoCAD koop je eenvoudig, maar wanneer je met 3D tekensoftware zoals Revit aan de slag gaat heb je toch echt meer ondersteuning nodig. Nu zijn er natuurlijk meer CAD leveranciers, maar wanneer je twee stappen verder vraagt dan gebruikelijk houdt het al snel op. Wij hebben daarom voor Cadac Group gekozen, een betrouwbare partner met ontzettend veel kennis in huis.”

Nu zijn er natuurlijk meer CAD leveranciers, maar wanneer je twee stappen verder vraagt dan gebruikelijk houdt het al snel op. Wij hebben daarom voor Cadac Group gekozen, een betrouwbare partner met ontzettend veel kennis in huis.

Ad van der Linden

Directeur Lincon BV

lincon-tate-modern-visualisatie-1280

BIM betekent het nemen van verantwoordelijkheid

Wanneer bij Lincon een technische beslissing wordt genomen vraagt men zich altijd af of de kwaliteit erop vooruit gaat, de snelheid stijgt en de klantvraag nog beter beantwoord kan worden. “Revit voldoet aan al deze voorwaarden! Zeker in tijden als deze, verwachten onze klanten meer, sneller en goedkoper.

Daarnaast zijn de 3D visualisatiemogelijkheden in Revit een enorme aanwinst. Niet alleen voor commerciële doeleinden richting klanten. Realistisch visualiseren is ook steeds belangrijker omdat deskundigheid van schoolverlaters en opdrachtgevers afneemt, steeds meer buitenlanders werken in Nederland (taalproblemen) en de complexiteit van projecten toeneemt.”

Meer over Autodesk Revit

autodesk revit

Autodesk Revit in de bouwwereld

Het toonaangevende Revit wordt veel gebruikt in de bouwwereld, wat Lincon meer perspectieven biedt voor betere samenwerking met partners in de bouwketen. “Samenwerking, ofwel BIMmen vindt steeds meer plaats. Wanneer je je daarin verdiept ontdek je dat er veel over wordt gepraat, maar dat weinig mensen echt weten wat kan en wat niet kan. De filosofie erachter is echter heel goed, hoewel in de praktijk iedereen zijn eigen ontwerpintelligentie nog zoveel mogelijk probeert af te schermen. Men wil informatie delen, maar niet de verantwoordelijkheid nemen. Wij doen dat wel, wij stellen modellen beschikbaar en nemen dan ook onze verantwoordelijkheid. Dat is ons bestaansrecht.”

lincon-tate-modern-1-1280

Een unieke betonconstructie voor Tate Modern

Tate Modern in Londen is het nationale museum van Groot-Brittannië voor internationale moderne kunst. De komende jaren wordt het museum fors uitgebreid. Voor één van de nieuwe gebouwen heeft Lincon een buitenschil ontworpen. “Dit is een uniek en zeer complex project. Elk steentje dat in de gevel gemetseld wordt, is van te voren bedacht en ontworpen en heeft een vaste positie in de gevel. Revit toonde hier meteen zijn kracht.

Zonder de visualisatie en 3D mogelijkheden konden wij de complexiteit van de gevelconstructie nooit helder krijgen, voor zowel de opdrachtgever, maar ook richting de uitvoerder voor maatvoering en uitkisting.” Hoe komt zo’n project, waar in totaal ca. 250 mln. euro voor uit is getrokken terecht bij een Nederlands bedrijf. Ad: “De architect, het toonaangevende Herzog & de Meuron Basel, wilde de gevel vormgeven in beton. De oplossing werd eerst gezocht in een stalen constructie, bekleed met beton. Dit is natuurlijk niet handig. Maar historisch gezien denken Amerikanen en Engelsen in staalconstructies, terwijl Nederlandse ontwerpers eerder geneigd zijn om te werken met betonconstructies. Sterker nog, ik denk dat wij hierin wereldwijd voorop lopen!”

"Daarnaast speelt TheModus in op specifieke behoeften, zoals een zwaartepuntberekening (Centre of Gravity)"

Naast Revit heeft Lincon ook de door Cadac Group ontwikkelde cloudoplossing TheModus in gebruik. “Deze software is in staat om en handleiding te geven hoe je iets ontwikkelt, ontwerpt en opbouwt. Daarnaast speelt TheModus in op specifieke behoeften, zoals een zwaartepuntberekening (Centre of Gravity), die in Revit ontbreken omdat de markt voor bepaalde oplossingen te klein is volgens Autodesk.

Cadac Group is wel in staat om te luisteren naar deze specifieke wensen. Zo worden er bijeenkomsten georganiseerd waar gebruikers elkaar treffen om nieuwe features en wensen te bespreken.” Eén van de meeste gebruikte TheModus features is de View Generator. “Een model van een betonconstructie is opgebouwd uit allerlei onderdelen waaruit wij productietekeningen generen met diverse aanzichten. De View Generator creëert deze aanzichten volledig automatisch. Dit blijft ons bij elk project weer voordeel geven, bij het Tate Modern project wel zo’n 450 uur tijdwinst!

Meer over onze TheModus Suite 

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld