Howden Thomassen Compressors

Howden Thomassen Compressors

Om de onderdelen van een nieuwe complexe compressorreeks te ontwerpen ging Howden Thomassen Compressors op zoek naar 3D-ontwerpsoftware, waardoor hun ontwerpers sneller de onderdelen zouden kunnen tekenen en complexe berekeningen automatiseren. Dankzij Autodesk Inventor kunnen de designers nu in minder tijd de basisonderdelen van hun compressoren ontwerpen en elementen zoals frames, krukassen, drijfstangen, kruishoofden, cilinders en zuigers op voorhand digitaal in 3D bouwen, waardoor zodat ze later eenvoudig kunnen ingepast worden in een totaalontwerp.

Lees meer

De plannen voor onze grootste compressorreeks lagen al jaren in de kast, we konden er met Autodesk Inventor in geen tijd een 3D-model van maken en met de productie starten

Luc Schenkeveld

applicatiebeheerder ICT - Howden Thomassen Compressors
Silhouet
howden4.jpg

Voorspellen en automatische berekening

Om de duurzaamheid van de machines te testen, moesten de ontwerpers en ingenieurs vroeger heel wat berekeningen uitvoeren op basis van hun 2D-plannen. Met Autodesk Digital Prototyping verloopt dit volledig automatisch dankzij simulatie en sterkteberekeningen in het 3D model.

De ontwerpers winnen hierbij niet alleen heel wat tijd, ze werken ook accurater. Bij manuele berekeningen gebruikten ze geregeld een grote tolerantiegraad, de zogenaamde vuiligheidfactor. Hierdoor was de duurzaamheid verzekerd, maar gingen er te veel grondstoffen (vaak staal) in het ontwerp. De complexe berekeningen vragen een efficiënte samenwerking tussen ontwerpers en ingenieurs. Vroeger waren er wel eens misverstanden en mogelijke interpretatiefouten die pas laat in het ontwerpproces duidelijk werden. Dankzij de 3D-modellen kunnen ontwerpers en ingenieurs vlotter met elkaar communiceren.

Competitieve markt

Op een competitieve markt probeert Howden Thomassen Compressors zich te onderscheiden op het vlak van innovatie. “Oplossingen zoals Autodesk Inventor kunnen ons zeker helpen om snel zeer complexe en vernieuwende ontwerpen af te leveren”, zegt Luc Schenkeveld. De vrijvliegende zuiger is hier een voorbeeld van: een horizontale zuiger met luchtkussens waardoor er geen wrijving is. “Die blijft 15.000 uur continu draaien, waar sommige draagbanden al na enkele maanden moeten vervangen worden. Dat is belangrijk voor onze klanten want ze willen zo weinig mogelijk stoppen”, weet Schenkeveld. Dankzij de kennis en extra informatie die Howden Thomassen vandaag over haar 3D-onderdelen heeft, kan men beter de onderhoudsmomenten inschatten.

Bedrijven kunnen hierdoor heel wat onverwachte kosten vermijden, wat hen heel erg aanspreekt. Met Autodesk Inventor begeeft Howden Thomassen zich ook op nieuwe markten, zoals die voor centrifugale compressoren. Howden Thomassen kan de compressoren met Inventor optimaliseren door de waaier in de compressor te verbeteren. “We meten bij de klanten de schoepen van de waaier en het rendement. Op basis van deze metingen kunnen we in gespecialiseerde rekensoftware de meest optimale waaiervorm berekenen en door een koppelingin Inventor een 3D-weergave maken, waarbij de schoepen van de waaier worden automatisch getekend. Aan de hand van het digitaal prototype kunnen we optimalisatieoefeningen doen, zodat we snel met een verbeteringsvoorstel naar de klant kunnen”, zegt Schenkeveld.

howden2.JPG
howden3.jpg

3D-tekening als verkoopargument

Howden Thomassen Compressors beschikt dankzij de 3D-modellen over meer en snellere informatie over de standaardonderdelen. De 3D-ontwerpen zijn daarnaast ook een belangrijk verkoopinstrument geworden.

“We verkopen vernieuwende producten die vaak nog niet bestaan, maar die de klant wel al wil zien. Dankzij Inventor kunnen we vroeg in het verkooptraject al tonen hoe de compressoren en de verschillende onderdelen er zullen uit gaan zien”.

De voordelen van Inventor voor Howden

Complexe berekeningen worden geautomatiseerd. Ontwerpers en ingenieurs werken beter samen. Zuiniger omspringen met grondstoffen. Snelle optimalisatie van bestaande ontwerpen mogelijk. Howden Thomassen kan innoveren en nieuwe markten aanboren. Verkoopgesprekken lopen vlotter.

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat Autodesk Inventor voor uw organisatie kan betekenen?

Neem contact op Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?