Hendriks stalen bekistingtechniek

Over Hendriks stalen bekistingtechniek

Hendriks stalen bekistingtechniek in Veenendaal is een gerenommeerde leverancier van stalen wand- en tunnelbekisting. Daarnaast leveren zij een totaalpakket aan aanvullende voorzieningen en diensten op het gebied van veiligheid, advies en begeleiding van het voor- en uitvoeringstraject. Dankzij hun probleemoplossend vermogen en jarenlange expertise behoort het bedrijf al vele jaren tot dé bekistingspecialisten in Nederland met opdrachtgevers binnen en buiten Europa.

Lees meer

BIM begint met het maken van goede afspraken.

Daniël van Doorn

Hoofd Tekenkamer - Hendriks stalen bekistingtechniek
Silhouet

Innovatie is essentieel

Het toonaangevende Hendriks stalen bekistingtechniek is gespecialiseerd in tunnel- en wandbekistingen. Er wordt continu gedacht vanuit de opdrachtgever, met oog voor kwaliteit, efficiëntie en kostenbesparing. Innovatie is daarbij essentieel en om voorop te blijven lopen investeerde het bedrijf in nieuwe BIM software.

Hoewel Hendriks stalen bekistingtechniek haar bekistingen ontwerpt voor de bouwkundige markt, is de productieafdeling voornamelijk een werktuigbouwkundige aangelegenheid. Daniël van Doorn is als Hoofd Tekenkamer betrokken bij planning, ontwikkeling, controle van projecten, maar heeft ook te maken met de gebruikte CAD software. “Waar veel andere bedrijven in de bouwkundige branche werken met AutoCAD, werkten wij productietekeningen uit met Solid Edge, een werktuigbouwkundig 3D pakket. Echter gebruikten wij het 75% van de tijd voor 2D tekenwerk en daar is dit niet zo geschikt voor. Daarbij sluit het programma niet goed aan op de situatie in de bouw.”

hendriks-stalen-bekistingstechniek-1.jpg
Hendriks

Overstap naar de Building Design Suite

Omdat Revit steeds meer de voorkeur geniet bij opdrachtgevers in de bouwkolom heeft Hendriks stalen bekistingtechniek besloten om begin 2012 over te stappen naar de Autodesk Building Design Suite. Daniël: “Wij sluiten met deze software suite beter aan op het BIM-concept. AutoCAD zetten we nu nog in voor het 2D tekenwerk en Revit voor het ontwerpen van de 3D constructiemodellen. In de toekomst gaan we Inventor gebruiken om intern de productie aan te sturen en Navisworks voor clash controle,” aldus Daniël.

De overstap naar de nieuwe BIM software ging niet over één nacht ijs. Daniël: “Wij hebben halverwege 2011 bij verschillende partijen een demo aangevraagd, maar Cadac Group sloeg de spijker op de kop! Ze wisten wat we wilden en waar we mee bezig waren!” Björn Ramaekers, AEC Solution Architect bij Cadac Group, droeg als BIM specialist zorg voor de implementatie en gebruikerstrainingen.

“Bij het implementeren van BIM en software zoals Revit is training nodig, want modelleren in Revit vereist een compleet andere aanpak dan het 2D tekenwerk in AutoCAD. Onze BIM introductietraining geeft bijvoorbeeld in één dag inzicht met welke aspecten men rekening moet houden bij het introduceren van BIM in de organisatie,” aldus Björn.

Meer over Autodesk Building Design Suite

Snel betonoverzichten genereren met TheModus

Als aanvulling op Revit wordt ook TheModus ingezet. Deze door Cadac Group ontwikkelde cloud applicatie is een uniek en krachtig online platform waarop alle partners in de gehele bouwketen informatie met elkaar kunnen creëren, beheren en delen.

Daarnaast standaardiseert en automatiseert TheModus ontwerpprocessen. Daniël van Doorn: “Wij maken veel gebruik van de View Generator, waarmee wij automatisch een betonoverzicht kunnen creëren waarin staat aangegeven wat er op welke dag moet worden geproduceerd. Erg handig bij de uitvoering!” 

Lees meer over onze Cadac TheModus Suite
hendriks-stalen-bekistingstechniek-daniel-van-doorn.jpg

Betere veiligheid dankzij visualisatie

Hoewel de implementatie van de BIM software nog maar enkele maanden geleden plaatsvond, zijn de eerste projecten in Revit al opgeleverd. De tekenaars bij Hendriks stalen bekistingtechniek zijn dan ook erg tevreden met hun software keuze. Daniël: “Dankzij de krachtige visuele mogelijkheden zijn de 3D-modellen een stuk aantrekkelijker, wat onze opdrachtgevers erg waarderen. Daarnaast verkrijgen we meer inzicht in het ontwerp, waardoor we beter kunnen optimaliseren op het gebied van veiligheid. We kunnen nu bijvoorbeeld elke veiligheidssituatie per stortdag in 3D visualiseren.”

Hendrik Stalen Bekistingtechniek

Uitwisselen van informatie met bouwpartners

Naast de ingebruikname van Building Design Suite, is Hendriks stalen bekistingtechniek ook aan de slag gegaan met BIM. “We zien BIM als een hechte samenwerking met klanten en opdrachtgevers,” aldus Daniël. “Daarbij werken wij het liefst met dezelfde partners gedurende meerdere projecten.

Samenwerking gaat niet altijd de eerste keer goed, dus het toepassen van BIM zul je vaker moeten doen met dezelfde partner om maximaal winst te behalen. Hierbij hoort ook het uitwisselen van modellen. Bijvoorbeeld via IFC, maar liever ontvangen wij een Revit model. Wanneer wij 2D informatie ontvangen of een 3D model dat niet voldoet aan onze kwaliteitseisen, dan zetten wij alsnog het 3D model op. De tijd die we hiermee kwijt zijn, verdienen wij ruimschoots terug in het productieproces!”

Het uitwisselen van informatie vormt vaak nog een struikelblok bij BIM. Daniël: “BIM begint bij het maken van goede afspraken en vertrouwen. Wanneer wij een samenwerkingsverband aangaan proberen wij zo goed mogelijk afspraken vast te leggen in een contract. Hierin beschrijven we dan ook aan welke eisen aangeleverde modellen moeten voldoen.”

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat Cadac TheModus Suite voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?