Gemeente Harderwijk

De ingrediënten voor een succesvolle BGT transitie

Neem contact op Aanmelden nieuwsbrief

Transitie naar de BGT

Een schilderachtige stad
Gemeente Harderwijk telt ca. 45.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 48 km² waarvan een groot deel water. Jaarlijks wordt de stad Harderwijk door ruim 2,5 miljoen bezoekers bezocht. En dat is ook niet gek met de Veluwe als achtertuin, het Dolfinarium en meer dan 100 rijksmonumenten in de schilderachtige binnenstad.

Zelfregistrerende gemeente
Net als alle andere gemeente in Nederland moest ook Harderwijk in 2016 de informatie in de GBKN opgewaardeerd hebben naar de specificaties van de BGT. En dat was een flinke klus! Als zelfregistrerende gemeente wilde Harderwijk dit op eigen kracht uitvoeren, maar zocht toch al snel met Cadac Group de samenwerking op. Middels detachering hebben wij de gemeente kunnen helpen en inmiddels kunnen we van een succesvolle en complete transitie naar de BGT spreken.

Lees meer

Zonder de hulp van de goedopgeleide BGT medewerkers van Cadac Group hadden we de BGT nooit op tijd kunnen opleveren.

Johan Ruiter

GIS Specialist - Gemeente Harderwijk
Silhouet

BGT in 3 minuten

Van Grootschalige Basiskaart naar Grootschalige Topografie

De bestaande Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN) is een lijnenkaart met lijnen en punten. Deze is in begin tot stand gekomen om graafschades aan kabels en leidingen te voorkomen. In lijnenkaart worden de buitenkanten van gebouwen, wegen, water etc. aangegeven.

In Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) worden objecten zoals vlakken / lijnen /punten geregistreerd. Deze hebben extra informatie zoals het BAG-nummer bij de panden (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) of bij groenvlakken de attributen groenvoorziening, gras- en tuinachtig. Deze gegevens worden in het Beheer Openbare Ruimte (BOR) gebruikt.

Een hele klus

In 2014 startte Gemeente Harderwijk met de voorbereiding op de BGT transitie. Net als buurgemeenten Zeewolde en Ermelo koos Harderwijk voor de softwareoplossing van NedGraphics (TopoCAD i.c.m. met NGDW). Johan Ruiter, GIS Specialist bij gemeente Harderwijk: “Na een pilot konden we een inschatting maken van de klus. Zo berekenden wij dat er zo’n 730 uur nodig zou zijn om het voor elkaar te krijgen.

Geen probleem dachten we, dat kunnen we gemakkelijk zelf met onze eigen mensen doen. De realiteit bleek anders, want na enkele maanden ontdekten we dat het toch minstens 3 keer zoveel tijd ging kosten. Net op dat moment bood Cadac Group een BGT Trainee aan, die we voor een stageperiode van enkele maanden kosteloos konden inzetten.”

bgt-harderwijk.png

Gratis BGT Traineeship

Gedurende de BGT Transitie tussen 2013 en 2016 organiseerde Cadac Group enkele succesvolle BGT Traineeships. In totaal heeft Cadac Group maar liefst 32 werkzoekende CAD tekenaars kosteloos opgeleid tot BGT medewerker. Wij zijn er ook erg trots op dat het merendeel nu nog steeds aan de slag is bij de Gemeente die wij geholpen hebben met de BGT transitie.

nedobjectenbeheer-suite.jpg

Alleen mogelijk met extra hulp van Cadac Group

We hebben de klus opgedeeld in verschillende deelgebieden en zijn begonnen om vlakken te genereren in AutoCAD, later ondersteund door de NedGraphics oplossingen TopoCAD en NGDW. Zelfs met een Trainee erbij was de klus omvangrijker dan we dachten.

We hadden een aantal zaken over het hoofd gezien waar we gelukkig door onze (BGT voorloper) buurgemeente Zeewolde op gewezen werden. Niet meegenomen in de pilot, dus niet ingeschat. Conclusie: er moet nog iemand bij komen. En zo kwam begin 2015 Francois Burren bij ons terecht, even later vergezeld door Ed Tolboom ter vervanging van de Trainee. Omdat zij al enige tijd als ervaren tekenaars bij Cadac Group werkzaam waren ging de productie nu pas echt omhoog.

Monitoring van het proces

Johan Ruiter legt uit: Ik had een handige tool ingericht om de vorderingen te monitoren. In AutoCAD heb je niet echt overzicht, het zijn lijntjes en puntjes en geeft geen duidelijk beeld. Die tool kan objecten uit AutoCAD naar duidelijke GIS bestanden exporteren, inclusief de classificaties zodat daar in de gis-omgeving gekleurde vlakken van gemaakt konden worden. Dit moest ik eerst handmatig doen, maar toen alles in de NGDW database zat kon dit gelukkig volledig automatisch.

Via een webservice die elk uur ververst werd, kon het hele team de (zojuist) ingevoerde geometrie bekijken. Dit kon (dus bijna real-time), altijd en overal (zelf op de camping) via een web browser. Daarbij konden we nu ook BGT informatie, gehaald uit luchtfoto’s, ook eenvoudig toetsen aan de werkelijke situatie. Iedere week hebben zo wij de vorderingen in elkaars werkgebieden kritisch bekeken en konden we zo van elkaar leren.

Stadshistorie van Gemeente Harderwijk

bgt-harderwijk-2.png

Oplevering aan de landelijke voorziening

Het was nog een hele uitdaging om alle data uit AutoCAD om te zetten naar de BGT applicaties. Toen dat gelukt was konden alle attribuutgegevens correct worden toegevoegd aan de objecten. Ook kon de productie verder worden verhoogd.

In de eerste 3 kwartalen van 2015 hebben we bergen verzet, waardoor we het eerste deelgebied in september in de L(andelijke) V(oorziening)-BGT hadden staan. Een hoogtepunt van onze BGT transitie! Nu we het in de vingers hadden waren de volgende deelgebieden eind november succesvol in de LV-BGT opgenomen.

De LV-BGT is als het ware een puzzel waar je als Gemeente je puzzelstukjes (onze BGT deelgebieden) aan kunt leveren. Je moet daarbij de grenzen respecteren van de puzzelstukjes die er al liggen. Met andere woorden: levert je buurgemeente zijn stukje eerder in, dan zul je jouw stuk weer moeten aanpassen. Omdat wij de samenwerking opzoeken met onze buurtgemeenten Ermelo en Zeewolde konden we dit in goed overleg stroomlijnen zodat meerwerk door aanpassingen voor konden zijn.

Verwerking in beheerapplicatie

Het opleveren van de data voor de BGT zit er op, maar er ligt nog steeds genoeg werk. Ed kreeg al snel een mooie aanbieding om elders aan de slag te gaan. Francois kreeg ook een aanbieding, maar wilde graag blijven want er waren nog wat puntjes op de i te zetten. Gelukkig maar, want hij wil met zijn werk waarde aan ons team toevoegen.

Dankzij zijn training van Cadac Group en de opgedane ervaring in de praktijk zijn de software skills van hem inmiddels van hoog niveau. Afdeling BOR binnen onze Gemeente had meegelift binnen het hele traject en moest alle data verwerken in de beheerapplicatie (Gisib). Het was voor Francois een logische stap om hier ook bij te springen.

Lees meer over detachering
BGT_Banner2.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap