Een groot voordeel van het gebruik van NGdW is dat de regelgeving voldoet aan de verwachtingen.
André Weeink, Hoofd van de GIS-afdeling van de Gemeente Almelo, ziet vier onderwerpen die afstemming behoeven met de gemeentelijke organisatie. Ten eerste: het afdeling overstijgende karakter van geodata, ten tweede de processen en organisatie die veranderen bij wetswijzigingen zoals die van de BGT, ten derde de techniek, en tot slot de realisatie, gegevensopbouw en het beheer.
“Geo is leidend in verschillende processen. De BAG en de BGT zijn afdeling overstijgend. Dat betekent dat onze geo-afdeling multidisciplinair moet leveren, in plaats van ‘alweer zo’n wettelijke verplichting’ opvolgen. Bestuurders zien wel die kaarten, maar ze zien niet wat er precies gebeurt om ze op orde te krijgen. Om het bewustzijn te laten groeien, moet je echter wel ‘uit je hok’ komen en laten zien hoe en waarom het zo belangrijk is. De techneuten blijven te vaak hangen in de techniek. Neem de tijd!”

Langlopende visie
Wie het verhaal van Almelo in ogenschouw neemt, ziet direct dat er een langlopende visie schuilgaat achter de verschillende keuzes die zijn gemaakt. Al in 1999 werd door Almelo een WOZ-kaart gerealiseerd. De aanschaf van NGdW in 2005 zorgde voor een vroeg besef dat gegevensintegratie technisch gezien mogelijk was, en praktisch gezien nuttig. Er kwam een gegevenswoordenboek, de voorloper van de huidige objectencatalogus.
Vanaf de eerste geluiden over de komst van de Basisregistratie Grootschalige Topografie, verdiepte Almelo zich in de impact die deze verandering zou gaan hebben op de bestaande processen. Rond die tijd maakte Almelo deel uit van de eerste negentig gemeenten van Nederland die de integratie van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen in de Grootschalige Basiskaart hadden gerealiseerd.
3D zegt een bestuurder zoveel meer, maar uiteindelijk zal hij of zij vragen naar de beheerkosten en de mogelijke besparingen.” Het fundament voor die informatie komt uit het centrale beheersysteem voor de topografie van onze gemeente.
André Weeink
Hoofd GIS-afdeling

Teamopbouw
Weeink benadrukt de zorgvuldige teamopbouw in zijn gemeente. “We hebben hier een enthousiaste club en het is zaak om dat enthousiasme te behouden. Je kunt het niet alleen. Als er bij ons iemand ziek is, gaat het proces gewoon door. We hebben een goede BGT-beheerder en hetzelfde geldt voor de afdeling Openbare Ruimte.”
In de jaren negentig was er al de wens om de ICT-omgeving rondom Beheer Openbare Ruimte (BOR) te integreren met de geo-afdeling, maar, zo geeft Weeink aan: “De deur zat dicht. Om te beginnen waren ze bang dat ze hun werk zouden kwijt raken. BOR en Geo waren toen nog verschillende afdelingen: twee kantoren, twee werelden. De BOR-afdeling besloot twee jaar geleden de kaart af te nemen van geo. Dan moet je ze duidelijk maken dat hun focus weer naar ‘buiten’ gaat, terug naar de kern van hun vak. Met goede argumenten onderbouwen en gezamenlijk draagvlak creëren, daar gaat het om. Zo werd iedereen langzaam voorbereid op de BGT.

Stappenplan
Weeink: “Het is belangrijk dat je je stappenplan goed doorloopt. We beschikken dan over een landmeetkundige organisatie waarmee we alles met onze eigen mensen kunnen doen. En dus hebben we ook toegewerkt naar de realisatie van een objectgerichte kaart.”
Het toekomstscenario ziet er eenvoudig uit: het beheer zal een kwestie zijn van ‘bijhouden’. Massimiliano Bareman, Account Manager bij NedGraphics herkent dat: “Als je eenmaal de top van de berg hebt bereikt en je data is op orde, dan kom je uit op een plateau waar je rust krijgt.” De systemen staan in het centrum van de verspreiding van de kaartobjecten. De ‘regels’ bepalen of een mutatie wordt toegelaten en de signalen van de basisregistraties gaan de systemen in. Weeink is tevreden over de huidige gang van zaken: “Een groot voordeel van het gebruik van NGdW is dat de regelgeving voldoet aan de verwachtingen. Daar hoef je je niet druk over te maken.”

Samenwerking
De Gemeente Almelo werkt ook samen met andere bronhouders van de BGT, zoals met het omringende waterschap Regge en Dinkel. Weeink signaleert: “Ze hebben alles opnieuw laten inmeten door een extern ingenieursbureau, maar het is lastig voor ze om vlakken te genereren. Wij helpen ze daarbij en maken de gegevens BGT-proof.”
Uiteindelijk wil men de BGT in de regio Twente gezamenlijk opbouwen en beheren. “Op dit moment doen veertien gemeenten mee, er is een stuurgroep, een projectgroep en er zijn werkgroepen. Er wordt een gezamenlijk bestek opgesteld door betreffende gemeenten. Dit bestek komt binnenkort op de markt, waarna marktpartijen zich kunnen inschrijven. Weeink ziet het als volgt voor zich: “We denken aan een ‘gemeenschappelijke bak’ waar de BGT in gaat. Vanuit die centrale omgeving zal de regionale BGT aangeleverd worden aan het SVB-BGT. In Twente is de benodigde kennis en knowhow er gewoon.”
Meer weten over onze BGT-oplossingen?
Neem contact met ons op

De toekomst
Wie de huidige BGT-kaart beziet, waar waterlopen daadwerkelijk onder wegvakken doorlopen, ziet niet alleen een systeem waarmee beheerkosten op een efficiënte manier kunnen worden berekend. Een goede objectgerichte kaart staat ook aan de basis van een toekomstige 3D-kaart. Weeink denkt dat hiermee straks ook de faalkosten en het doorrekenen van ontwerpvarianten voor nieuwbouw, middels het Bouw Informatie Model (BIM), zijn uit te zetten.
Het nieuwe stadhuis van Almelo is al in varianten gepresenteerd in een 3D-omgeving, waarbij omliggende hoogbouw is meegewogen, het effect op de zon, schaduw en parkeren, maar ook de groene omgeving en de BOR-kosten. Weeink besluit met de woorden: “3D zegt een bestuurder zoveel meer, maar uiteindelijk zal hij of zij vragen naar de beheerkosten en de mogelijke besparingen.” Het fundament voor die informatie komt uit het centrale beheersysteem voor de topografie van onze gemeente.