Naar hoofdinhoud

De Meeuw

De gehele bouwketen in één bedrijf

Toonaangevend bouwer en full service dienstverlener

De Meeuw is een toonaangevende bouwer en full service dienstverlener op het gebied van tijdelijke en permanente gebouwen in diverse sectoren zoals zorg, onderwijs, bedrijfsleven, maatwerkprojecten en verhuur.

Met ruim 80 jaar ervaring en meer dan 400 medewerkers verzorgt de bouwspecialist het gehele huisvestingstraject van ontwerp tot exploitatie en onderhoud voor klanten in heel Europa. Het bedrijf onderscheidt zich door korte ontwikkelingstijd, hoge bouwsnelheid en flexibiliteit.

jos-van-zelst-de-meeuw

De gehele bouwketen in één bedrijf

De Meeuw is geen traditioneel bouwbedrijf, maar een industrieel bouwbedrijf. De specialist in tijdelijke en permanente gebouwen bouwt zoveel mogelijk prefab in een fabriek en minimaliseert zo het werk op de bouwplaats. Mede door deze aanpak en een gestandaardiseerde bouwmethode kan De Meeuw sneller leveren dan traditionele bouw.

Wanneer onze architecten iets bedenken, moeten zij er rekening mee houden dat we het zelf moeten realiseren.

Jos van Zelst

BIM Proces Manager - De Meeuw

de-meeuw-themodus-1280

Bouwprojecten

De Meeuw maakt bij haar bouwprojecten gebruik van een assortiment van units. Hiermee is veel variatie mogelijk, want zoals in de ‘normale’ bouw zijn projecten altijd uniek, met specifieke eisen en wensen van opdrachtgevers. Maar hoewel de uitvoering iedere keer weer uniek is, blijft de bouwmethode echter hetzelfde. “Met deze ‘LEGO-blokjes’ kunnen wij gebouwen van klein tot groot zeer snel leveren”, aldus Jos van Zelst, BIM Proces Manager.

“De gebouwen worden ook echt daadwerkelijk op de bouwplaats geleverd, kant-en-klaar met sanitair, leidingwerk, elektra en glas en deuren al voorgemonteerd, evenals een waterkerende laag. Onze monteurs hoeven de units slechts af te monteren en uit esthetisch oogpunt wordt er nog wel eens gekozen voor een mooie gevel van bijvoorbeeld steenstrips.”

de-meeuw-bim-1280

BIMmen voordat BIM bestond

De BIM problematiek rondom aansprakelijkheid en contracten met externe bouwpartners kent het bedrijf in veel mindere mate. “Waar normale bouwbedrijven te maken hebben met legio bouwpartners, hebben wij feitelijk de gehele bouwketen in één bedrijf verenigd. Wij hebben eigen architecten, ontwerpers, werkvoorbereiding, metaalbewerking, transportdienst, assemblage, monteurs en servicedienst.

Daarnaast hebben we enkele medewerkers van onze installatietechnische bouwpartner Cofely vast bij ons in house. Wanneer onze ontwerpers iets bedenken, moeten zij er dus rekening mee houden dat we het zelf moeten realiseren. Iedereen werkt dus samen met dezelfde visie en een gezamenlijk belang in zijn achterhoofd!” Doordat De Meeuw alle kennis en kunde in huis heeft van het gehele bouwproces met een sterke focus op samenwerken en informatie overdracht tussen de afdelingen, was het bedrijf al met een soort van BIMmen bezig nog voordat de term BIM verzonnen was.

Meer over Building Information Modelling

autodesk revit

Revit informatie voor de hele organisatie

“In 2002 hebben we samen met Cadac Group onze AutoCAD en ERP omgeving geïntegreerd om ontwerpinformatie dwars door de hele keten te transporteren. Met de door Cadac Group ontwikkelde tools voorzagen we toen al 2D AutoCAD tekeningen van extra informatie. Eenvoudige lijnen werden objecten. Tekenen werd slim tekenen. Na jaren liepen we echter tegen de beperkingen van de software aan.

In 2009 hebben we daartoe besloten om Revit in gebruik te nemen en direct te integreren in de gehele organisatie. Deze krachtige BIM tool sloot namelijk het best aan bij onze visie, de algehele BIM visie en objectgericht intelligent tekenen waar we in AutoCAD ook al mee bezig waren. Door in de ontwerpfase namelijk al gedetailleerd te tekenen en het 3D Revit model voortdurend te verrijken met informatie, kunnen wij die informatie in de hele organisatie gebruiken.”

Meer over Autodesk Revit

Behoefte aan extra Revit tools

“Een aantal programma’s die we destijds samen met Cadac Group ontwikkeld hadden voor AutoCAD, wilden wij ook in Revit hebben. Dit gaf eigenlijk de start van de ontwikkeling van een aantal tools die nu aanwezig zijn in TheModus en dus voor iedereen beschikbaar zijn.

Omdat wij niet zelf het wiel wilden uitvinden, hebben wij onze content voor Revit ook gebaseerd op de bestaande TheModus componenten en de TheModus werkmethodiek. Hierdoor kunnen we nu ook eenvoudig de krachtige TheModus tools gebruiken.”

Meer over TheModus

 

de-meeuw-oirschot-1280

Werkplaats aansturing via Revit

Dankzij de gedetailleerde bouwkundige Revit modellen kan De Meeuw hieruit ook werktuigbouwkundige informatie onttrekken om de assemblage en werkplaats aan te sturen.

“Voorheen moesten wij in AutoCAD ieder aanzicht handmatig tekenen, wat een enorm arbeidsintensieve klus was. In Revit is dit al iets gemakkelijker, maar nog steeds handmatig dus tijdrovend en foutgevoelig. Daarom gebruiken wij de TheModus View Generator die dit proces automatiseert."

cadac themodus suite

TheModus Center of Gravity (COG) tool

"Wanneer je deze tool hebt ingeregeld krijg je met een druk op de knop de gewenste views, van het gewenste onderdeel of family, op de gewenste plaats op het plot blad, inclusief legenda die aan je eisen voldoet. T.o.v. van de oude situatie levert dit gemakkelijk een tijdbesparing op van 50% en is er aanzienlijk minder kans op fouten.

Daarnaast besparen we ook veel tijd met de nieuwe TheModus Center of Gravity (COG) tool. De units worden met een kraan op onze vrachtwagens gehesen en vervolgens soms wel vijf hoog op een bouwplaats. De elementen moeten uiteraard recht in de kraan hangen. Het zwaartepunt is dus erg belangrijk. Het berekenen van dit zwaartepunt moest voorheen met de hand gebeuren. Omdat wij in het 3D-model gebruik maken van slimme TheModus content kunnen we met de COG tool automatisch de juiste hijspositie bepalen.”

Ontdek de Cadac TheModus Suite

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld