Damen Dredging Equipment

Tijdbesparing en betere samenwerking

Over Damen Dredging Equipment

Ontwikkeling van baggerapparatuur
Damen Dredging Equipment is een onderdeel van de bekende Damen groep, die actief is in scheepsbouw en -reparatie en aanverwante activiteiten. Damen Dredging Equipment ontwikkelt en bouwt baggerapparatuur. Daar is een grote verscheidenheid in, maar in alle gevallen moet losgemaakt materiaal door pompen verplaatst worden. Research Engineer en CAD-manager Ewout Van Duursen houdt zich onder andere bezig met ontwikkelingen op het gebied van het baggerproces en de benodigde pompen.

Op zoek naar oplossing voor meer controle ontwerpproces
Damen Dredging Equipment in Nijkerk was voor beheer en controle van het ontwerpproces op zoek naar een oplossing. Wanneer gekozen wordt voor nieuwe software, zoals een CAD- of PDMsysteem, is enige hulp welkom. Zeker wanneer het voor de gebruiker helemaal nieuw is. Omdat Cadac Group al veel van dergelijke trajecten heeft doorlopen, hebben is zo’n implementatie gestandaardiseerd met Cadac Organice Vault.

Lees meer

Sinds juni is de Autodesk PDM oplossing op basis van Cadac Organice Vault hier geïmplementeerd en daar hebben we geen moment spijt van gehad.

Ewout van Duursen

Research Engineer / CAD-manager - Damen Dredging Equipment
Silhouet

Damen Dredging Introduction

Eigen ontwikkeling

Van oudsher werd AutoCAD gebruikt voor al het tekenwerk, dat toen nog allemaal in 2D gebeurde. “Om alle bekende redenen zijn ook wij uiteindelijk in overgegaan op 3D”, vertelt Van Duursen. “Inmiddels beschikken we over twaalf werkplekken met Autodesk Inventor en zijn er nog vier AutoCAD-pakketten in gebruik.

Voor het beheer en controle over het ontwerpproces is een uitgebreid onderzoek gedaan naar een Product Data Management systeem ofwel PDM-systeem dat het bestaande 2D-beheersysteem zou kunnen vervangen dan wel aanvullen. Uiteindelijk is gekozen voor Autodesk PDM, waarvan we nu twaalf licenties hebben.

PDM Best Practice

Oorspronkelijk was het idee om de inrichting geheel zelf uit te voeren. Maar ik had daar uiteindelijk naast mijn research- en engineeringtaak de tijd niet voor. Op zoek naar hulp voor deze problemen werd uiteraard in overleg gedaan met Cadac Group, die hun oplossing Cadac Organice Vault voorstelden.”

Cadac Organice Vault is een eigen ontwikkeling van Cadac Group. Het is gestandaardiseerde PDM-functionaliteit gecombineerd met een ‘methode’, een manier om de software snel in te richten dankzij standaardconfiguraties. Deze standaardconfiguraties, de zogenaamde ‘best practices’, zijn met zorg samengesteld aan de hand van zeer uitgebreide ervaring die Cadac Group bij zijn klanten heeft opgedaan. Bijna alle klanten kunnen met de Cadac Organice Vault standaardconfiguratie direct aan de slag.

Damen RoRo Deep Dredge

Niet over één nacht ijs

Ewout Van Duursen vervolgt zijn verhaal: ”Eerst is er een zogeheten ‘awareness bijeenkomst’ geweest om de toekomstige gebruikers op de hoogte te brengen en kennis te laten maken met de basisbegrippen van Product Data Management en Cadac Organice Vault, zodat er begrip is voor de noodzaak en de voordelen die PDM met zich meebrengt. Vervolgens is er nog een ‘live experience’ ofwel hands-on sessie, zodat al kon worden gekeken hoe één en ander zal gaan werken. Daarbij werd ter plekke een server geconfigureerd. Let wel, op dat moment hadden we nog niet eens de softwarelicenties hoeven kopen! Er wordt dus bepaald niet over één nacht ijs gegaan.”

damen-dredging-equipment-inventor.jpg

Tijdbesparing en meer samenwerking

Damen Dredging Equipment heeft in februari 2009 bewust gekozen om als ‘early adopter’ te starten met Cadac Organice Vault. De eerste versie is gebouwd voor Inventor 2009 en AutoCAD 2009. Bij Damen Dredging Equipment is dat ook de versie die gebruikt wordt, maar binnenkort zal overgegaan worden naar Inventor 2010 samen met Cadac Organice Vault. In principe moet de huidige configuratie dan exact overgenomen worden en zal alles zonder enig handmatig ingrijpen weer exact zo moeten werken als daarvoor.

Van Duursen: “Autodesk PDM met Cadac Organice Vault heeft al voor de nodige tijdsbesparing gezorgd in de engineeringomgeving, maar ook bij ons zijn er vele anderen die inzage moeten hebben in de modellen of ontwerpstatus. Voor hen is een Office client beschikbaar of er kan gebruik gemaakt worden van een kostenloze webviewer, die alle vrijgegeven engineering informatie ontsluit en werkt met geïntegreerde viewers voor diverse ‘viewables’ waaronder 3D DWF.”

Pro-actief oplossen van problemen

Ewout van Duursen: ”In juni 2009 is Autodesk PDM op basis van Cadac Organice Vault hier geïmplementeerd en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Niet dat er nooit eens een probleem is geweest, of achteraf toch nog een wens ontstond, maar als er vlot en adequaat op je verzoek wordt gereageerd, is dat niet zo erg.

Bovendien maakt het gebruik van de standaardconfiguraties het voor Cadac Group ook heel eenvoudig om problemen, die bij een klant worden vastgesteld en opgelost, pro-actief bij andere klanten te voorkomen.

damen-dredging-equipment-1.jpg
damen-dredging-equipment.jpg

Meer focus op kerntaken

De conclusie die we kunnen trekken is dat Cadac Organice Vault een uitstekende manier is om CAD en PDM op een efficiënte wijze in te zetten en te beheren, inclusief de mogelijkheid om dit te koppelen met ERP.

Met de kennis en ervaring die de ontwikkelaars van Cadac Group in Cadac Organice Vault hebben gestopt, is er voor veel bedrijven een bruikbare oplossing ontstaan. Die zijn dan ook meteen ontlast van eindeloze implementaties en onderhoud, waardoor meer tijd vrijkomt voor de kerntaken. Het concept waarbij ruimte voor verdere uitbreiding van de mogelijkheden wordt opengelaten, zorgt ervoor dat de investering ook op langere termijn blijft renderen.”

Wilt u weten wat Cadac Organice Vault voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?