"Wij zijn de concurrentie een stap voor dankzij simulatie in Inventor"
De Crosby Group ontwikkelt en produceert toebehoren bij kettingen, kabels en hijsbanden (sluitingen, ringen, haken, etc.) voor een brede waaier van hijs- en sjortoepassingen. Door permanente focus op kwaliteit en veiligheid, gedreven productontwikkeling en de breedte van het assortiment, is Crosby dé referentie in haar branche.
CrosbyIP is onderdeel van de Crosby Group en is met haar range hijsklemmen, de CrosbyIP Lifting Clamps, dé innovatieve marktleider in Europa met tevens een vooraanstaande marktpositie in Noord-Amerika. Hijsklemmen worden toegepast bij verticaal en horizontaal transport van metalen platen, balken, vaten, etc. in diverse industrieën zoals scheepsbouw, offshore en vliegtuigbouw. De capaciteit van de verticale klemmen varieert van 0,5 tot en met 100 ton.
Ontwikkeling en productie van de hijsklemmen vinden plaats in Ede. CrosbyIP werkt met Autodesk Inventor voor het modelleren van de klemmen en het tekenen van de onderdelen. Daarnaast wordt Inventor ook ingezet voor FEM-sterkteberekeningen van de onderdelen en simulaties van de klemmechanismen.

Hijskracht wordt omgezet in klemkracht
Het principe van een hijsklem is dat de hijskracht wordt omgezet in een klemkracht. Het tandsegment is daartoe verbonden door een koppelgrendelplaat met het hijsoog. Het klemmen zelf geschiedt door een gehard tandsegment en een taats, die penetreren in het plaatoppervlak.
Met de grendelhefboom kan de klem geopend en gesloten worden. Deze is gekoppeld met een grendel die het tandsegment naar beneden duwt door middel van de koppelgrendelplaat om de klem te openen. Hierdoor spant ook de trekveer. De voorspanning van de veer is nodig om klemkracht te hebben op het tandsegment en de taats om de hijsklem in positie te houden na het plaatsen. Daarnaast is die voorspanning nodig om de tanden in het materiaal te laten grijpen wanneer een kracht op het hijsoog wordt uitgeoefend.
Dankzij Dynamic Simulation in Inventor kon Crosby het te bedienen koppel met maar liefst 40% reduceren en zo de meeste compacte hijsklemmen produceren.
Kees Gillesse
Manager Research & Development - CrosbyIP Lifting Clamps

Simulatie vereist om concurrerend te blijven
CrosbyIP maakt de compactste klemmen die in markt te koop zijn. Dat betekent dat ook de grendelhefboom, om de klem te open en te sluiten, ook compact (klein) moet zijn. Hiervoor moet het koppel voor de bedieningskracht zo laag mogelijk zijn om de klem gemakkelijk te openen en te sluiten, ook met bijvoorbeeld handschoenen.
Het grootste deel van het koppel gaat zitten in het spannen van de veer. Hier ligt voor CrosbyIP dan ook de grootste uitdaging. Wanneer de uittreklengte van de trekveer beperkt kan worden, wordt ook direct het te bedienen koppel gereduceerd. Dankzij Dynamic Simulation in Inventor heeft Crosby hier meer grip op, en kan het sneller innoveren om de concurrentie voor te blijven.
40% reductie in te bedienen koppel dankzij Dynamic Simulation
Als eerste stap is met Inventor Dynamic Simulation een simulatie gemaakt van de bestaande situatie. Hieruit is een verloop gekomen van de uittreklengte van de veer. Vervolgens werd de vorm van de koppelgrendelplaat zodanig gewijzigd dat de uittreklengte verminderd zou worden.
De voorspanning van de veer in gesloten toestand mocht echter niet gewijzigd worden. Dat beïnvloed namelijk de werking van hijsklem nadelig, de penetratie van het tandsegment in het plaatoppervlakt is niet optimaal en de klem blijft niet in positie wanneer deze is geplaatst.

Succesvolle digitale simulatie
Bij de nieuwe simulatie is de oude opgenomen, zodat het verschil in uittreklengte goed zichtbaar is. Door het verschil in uittreklengte kon het te bedienen koppel met maar liefst 40% gereduceerd worden. Ter controle hebben we dit in de praktijk nagemeten met een momentsleutel en het komt helemaal overeen met de digitale simulatie!