Colt International

Overstap 3D-CAD heeft grote impact; Betrokkenheid vanuit directie cruciaal

Over Colt International

Colt International is de zelfstandige werkmaatschappij van de Colt Group of Companies. Deze werd in 1931 in Groot-Brittannië opgericht en is wereldwijd vertegenwoordigd.  Colt creëert energie-efficiënte gebouwen met geïntegreerde technologieën die gebruik maken van de natuurlijke elementen. Colt doet dit door een holistische benadering waarbij de verschillende technieken samenwerken om de energievraag van een gebouw te verminderen. Bijvoorbeeld door het verlagen van de koellast met buitenzonwering of door gebruik te maken van de eigenschappen van lucht, aarde en water of door de facade te gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Lees meer

3D-modelleren geeft een explosie van data. Wil je modellen veelvuldig hergebruiken - en dat was nu juist voor ons een van de voornaamste drijfveren - dan moeten die wel goed worden beheerd in een PDM systeem.

Fokko Numan

Manager Engineering - Colt International
Silhouet
colt-international-2.jpg

Overstap van 2D naar 3D

De engineeringafdeling van Colt International wilde graag overstappen van 2D- naar 3D-CAD. Colt wilde het hele project -systeem, implementatie en training- graag bij één partij neerleggen. Maar een goede partner bleek moeilijk te vinden. En dan was er ook nog de koppeling met het erp-systeem van Baan. Betrokkenheid vanuit de directie was uiteindelijk één van de succesfactoren. “Maar betrokkenheid slijt”, constateert manager engineering Fokko Numan.

Na de eilandautomatisering van halverwege jaren negentig, ontstond het idee dat centrale automatisering hét antwoord was. Voortaan zouden alle systemen op elkaar kunnen aansluiten. Helaas bleek ook dit geen echte oplossing. Voor tal van afdelingen bleek de functionaliteit net niet toereikend, zodat er toch weer maatwerk aan te pas moest komen. Door dat maatwerk was de problematiek van eilandautomatisering via de achterdeur weer binnen gehaald.

Meer over Autodesk Inventor

Bottom-up

Sinds die tijd hebben bedrijven tal van strategieën geprobeerd om dit probleem op te lossen, maar het ei van Columbus is nog altijd niet gevonden. Inmiddels wordt er wel een stuk pragmatischer omgegaan met IT, waarbij afdelingen meer ruimte hebben om hun eigen systeem te kiezen. Zo worden de meeste it-projecten bottom-up geïnitieerd bij Colt International, leverancier van totaaloplossingen voor onder andere airconditioning, brandbeveiliging, geluidsbeheersing en warmteterugwinning.

Fokko Numan, manager engineering bij Colt International: “De meeste IT-projecten ontstaan vanuit de behoefte bij een afdeling. Daar wordt dan een projectplan opgesteld dat via de afdelingsdirecteur naar de financiële directeur gaat voor financiële goedkeuring. Daarna wordt er met de betreffende afdeling gewerkt aan de praktische invulling. Op die manier is gewaarborgd dat de functionaliteit aansluit op de behoefte, terwijl er toch ook oog is hoe het betreffende systeem in het totaal past.”

colt-international.jpg
colt-international-1.JPG

3D-CAD

Fokko Numan: “Een jaar geleden bestond een groot deel van de engineeringactiviteiten uit repeterende handelingen. Er werd niet erg efficiënt gewerkt: iedereen had zo zijn eigen werkwijze, waardoor er soms zaken dubbel werden gedaan. Ook de gegevensuitwisseling met andere afdelingen, zoals analyse, testen en productie, was niet optimaal. Voor productie werden met het 2D-CAD-systeem vaak standaardtekeningen uitgeprint, waarop dan handmatig de orderspecifieke maten werden geschreven. Voor de echte productontwikkeling bleef weinig tijd over.”

Een 3D-CAD-systeem zou veel van de repeterende handelingen kunnen automatiseren. In plaats van met standaardtekeningen, kan men werken met een parametrisch model, waarbij de parameters orderspecifiek worden ingevuld. Fokko Numan: “Een belangrijk voordeel van 3D is dat je vanuit een idee, een oplossingsrichting, kunt gaan werken naar een vorm. In 2D blijft je uitgangspunt de x- en y-coördinaten. De meeste producten zijn toch een variatie op een thema. Met een 3D-systeem kun je veel gemakkelijker een bestaand ontwerp aanpassen. Door gebruik te maken van wat je al hebt kun je veel sneller een nieuwe unieke oplossing realiseren.”

Standaard demo

Met zoveel goedkeuring op zak werd het dus een fluitje van een cent? Fokko Numan: “Niet helemaal. Als afdeling hadden we een vrij strak eisenpakket opgesteld, waarbij toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid één van de belangrijkste waren. Daarnaast moesten we onze bestaande tekeningen probleemloos kunnen importeren en parametrisch modelleren.

Een ander belangrijk punt was dat er een koppeling moest kunnen worden gelegd tussen het cad-systeem en ons erp-systeem van Baan.” Dat laatste was belangrijk omdat er bij de stuklijst-routing nogal wat gegevens opnieuw moesten worden ingevoerd wat niet alleen inefficiënt was, maar ook erg foutgevoelig.

Keuze voor Cadac en Inventor

Numan wilde het hele project - systeem, implementatie en training - graag bij één partij neerleggen. Maar een goede partner bleek moeilijk te vinden. Numan: “Op basis van ons eisenpakket hadden we drie pakketten op de shortlist: Pro/Engineer, Solid Edge en Autodesk Inventor. Vervolgens hebben we drie leveranciers gevraagd om een bedrijfsspecifieke demonstratie te geven op basis van één van onze belangrijkste ventilatoren. Slecht één leverancier, Cadac, kwam met de gevraagde demonstratie. De andere twee stuurden zonder enige uitleg alleen een standaard demo.”

Mede hierdoor is de uiteindelijke keuze gevallen op Inventor, met Cadac als leverancier en implementatiepartner. Fokko Numan: “Inventor is zeker niet het meest geavanceerde 3Dpakket, maar het sluit wel het beste aan bij wat wij nodig hebben. Als je als gebruiker van een 2D-pakket gaat kijken naar 3D-oplossingen gaat er een wereld van toepassingsmogelijkheden voor je open. Het ene pakket kan nog meer dan het andere. Uiteindelijk hebben we ook heel basaal gekeken naar wat we nodig hebben. En eerlijk is eerlijk; de meeste toeters en bellen zullen we nooit gebruiken.”

colt-international-6.jpg
colt-international-7.jpg

Configurator

En daarna is alles op rolletjes gelopen? Numan: “Eigenlijk wel. Althans: samen met Cadac hebben we ons projectvoorstel opnieuw tegen het licht gehouden. Een aspect daarvan was dat we het 3D-systeem als een soort model-configurator wilden gebruiken. Binnen ons erp-systeem werken we met een product-configurator, waarbij de verschillende standaardconfiguraties een eigen code hebben. Naar ons idee zou je die code kunnen gebruiken om het CAD-model aan te sturen. Op die manier hadden we dan ook direct een koppeling met Baan.”

De reactie van Cadac was kort en duidelijk: niet doen! Numan: “Hun argumenten waren eigenlijk heel logisch. Op deze manier zouden we twee configurators krijgen, die allebei onderhouden moeten worden. Maar sterker nog is hun argument dat we hiermee de engineering niet versterken, maar juist beperken. De vertaalslag van standaard naar special ligt bij engineering. Dan moet de constructeur ook alle vrijheid hebben. De beslissing en verantwoordelijkheid moet bij de engineeringafdeling liggen en blijven. En niet in het erp-systeem.” Hiermee werd echter wel een streep gehaald door de bedachte Baankoppeling.

3D modelleren vereist een goed PDM systeem

Tot dan toe werden alle tekeningen bij Colt International beheerd via Excel. Voor Inventor dacht men gebruik te gaan maken van het eenvoudige bestandsbeheersysteem van het pakket zelf. Ook hier kwam Cadac met een negatief advies. Fokko Numan: “Wat wij in eerste instantie over het hoofd hadden gezien is dat 3D-modelleren een explosie van gerelateerde bestanden geeft. Wil je modellen veelvuldig hergebruiken - en dat was nu juist voor ons een van de voornaamste drijfveren - dan moeten die wel goed worden beheerd.”

De oplossing waar Cadac mee kwam was een Autodesk PDM oplossing, een pdm-systeem (product data management). Hiermee werden twee vliegen in één klap gevangen: goed gestructureerd bestandbeheer en een goede erp-koppeling. Fokko Numan: “En dan blijkt hoe belangrijk management-commitment is, want met dit alles werd het hele project wel een stuk complexer en langduriger. Waren we in eerste instantie uitgegaan van 1 jaar, nu werd het twee jaar. Ging het in eerste instantie om 3D-CAD, nu hadden we het ook over een pdm-systeem, waarbij de erp-koppeling een stuk complexer lag.”

Meer over Product Data Management
colt-international-3.jpg

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?