Naar hoofdinhoud

Braden Europe

Zoektocht naar gekwalificeerde engineers

"De klik met Cadac Group was vanaf het eerste moment goed. Cadac Group heeft veel kennis op het gebied van werktuigbouwkunde"

Braden Europe B.V. is al 25 jaar wereldleider in het ontwerpen, fabriceren en installeren van componenten voor gasturbines ten behoeve van het opwekken van gasenergie. Braden Europe maakt geen turbines maar alle apparatuur voor én achter de turbine, zoals luchtaanzuigsystemen, inlaatluchtfilterhuizen, inlaatkanalen en uitlaatkanalen.

Het hoofdkantoor van Braden Europe heeft zich 25 jaar geleden gevestigd in Heerlen en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met ongeveer 80 werknemers. Op het kantoor in Heerlen vindt de engineering van componenten plaats, evenals de afdelingen Sales, Finance, HR, Project Management, Quality & Service en Procurement. De productie van de componenten wordt uitbesteed aan leveranciers, onder andere in Nordrhein Westfalen.

braden-onderdeel-gasturbine-1280

Groeiende vraag naar elektriciteit

De vraag naar elektriciteit is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Zeker in opkomende economieën in Azië en Afrika. Waar in Europese landen de vraag naar groene energie toeneemt, zijn er veel landen die op zoek zijn naar een snelle en eenvoudige manier van het opwekken van elektriciteit.

Een gasturbine voorziet in deze behoefte. Gasturbines zijn niet afhankelijk van de weersomstandigheden en zijn na oplevering meteen operationeel. De gasturbines worden vaak gebouwd als aparte energievoorziening bij grote industriegebieden, bij grote evenementen waar een nieuwe infrastructuur opgezet moet worden, zoals bij de Olympische Spelen of het WK voetbal, maar ook in conflictgebieden waar de energie infrastructuur is vernield.

Cadac Group heeft veel kennis op het gebied van werktuigbouwkunde. Indien nodig worden de engineers die bij ons geplaatst zijn eerst door Cadac opgeleid. Zo kunnen wij er van uitgaan dat de kennis van de software up-to-date is als ze bij ons aan de slag gaan"

Bert Nix

Bert Nix - Braden Europe

braden-gasturbines-hero-1280

Braden Europe zorgt voor effectieve stroomopwekking

Er zijn maar een paar partijen ter wereld die de gasturbines zelf produceren, zoals Siemens en GE. Bij iedere turbine horen echter ook standaard componenten die door Braden Europe ontworpen en geleverd worden. Een gasturbine gebruikt gas om stroom op te wekken. 15 jaar geleden leverde 100 procent gas ongeveer 30 procent stroom op.

Bert Nix, Managing Director bij Braden Europe: "Dit percentage was wat ons betreft veel te laag. We zijn toen gaan zoeken hoe we het opwekkingsproces effectiever konden laten verlopen". Om te zorgen voor een effectievere output heeft Braden Europe mede een zogeheten ‘diverter’ uitgevonden, een warmtewisselaar. Door het omzetten van de gegenereerde warmte uit de turbine in stoom is het nu mogelijk om het stroompercentage te verhogen naar 70 procent.

braden-1-1280

Engineeren met de elementen

De engineering van de componenten die Braden Europe levert vindt volledig plaats in Heerlen. Het team van engineers ontwerpt onderdelen die voor ieder gebied anders zijn. Zo moet een luchtinlaatsysteem voor een gasturbine in bijvoorbeeld Siberië aan heel andere eisen voldoen dan een systeem dat ontworpen wordt voor een gasturbine in de woestijn. Om deze complexe ontwerpen te maken gebruikt het engineering team van Braden Europe de Autodesk software van Cadac Group.

Bert Nix: "Het team werkt voornamelijk met Autodesk Inventor en gebruikt Vault voor het beheer van de ontwerpen. We hebben veel kennis en ervaring in het werken met de Autodesk producten. Cadac Group heeft ons hierin altijd goed geadviseerd. "

braden europe bert nix

Zoektocht naar gekwalificeerde engineers

Door de groei die Braden Europe de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is vaak behoefte aan goed gekwalificeerde engineers. Daarnaast bevindt Braden Europe zich in een markt die sterk afhankelijk is van externe factoren. De grootte van de engineering afdeling kan daardoor sterk verschillen. Bij de zoektocht naar goed gekwalificeerd personeel dat flexibel inzetbaar is, kwam Braden Europe al snel bij Cadac Creators (voormalig Cadac Group Professional Resources) uit.

Bert Nix: "De klik met Cadac Group was vanaf het eerste moment goed. Cadac Group heeft veel kennis op het gebied van werktuigbouwkunde. Indien nodig worden de engineers die bij ons geplaatst zijn eerst door Cadac opgeleid. Zo kunnen wij er van uitgaan dat de kennis van de software up-to-date is als ze bij ons aan de slag gaan." Ook bijscholing van de engineers is mogelijk bij Cadac Group. "Alles gaat in goed overleg en er wordt goed gekeken naar de match tussen de engineer en het bedrijf. Dat is heel belangrijk", aldus Bert.

Engineer Marcel Bos aan het woord

Een van de engineers die geplaatst is bij Braden Europe is Marcel Bos. Marcel heeft de studie Werktuigbouwkunde afgerond en is daarna direct aan de slag gegaan bij Cadac Group. Inmiddels is Marcel al bijna 20 jaar werkzaam als CAD-consultant voor veel verschillende bedrijven. "Het is nu eens goed om met de voeten in de klei te staan en zelf weer praktisch met Inventor en Vault aan de slag te gaan. Zo kan ik mijn gedane ervaring in het trainen van mensen nu omzetten in de praktijk" aldus Marcel.

De afgelopen twee maanden is Marcel werkzaam als engineer bij Braden Europe. "Ik ben in mijn dagelijkse werkzaamheden voornamelijk bezig met het tekenen en het aanpassen van bestaande ontwerpen van de luchtinlaten voor gasturbines." Hij werkt bij het ontwerpen van de luchtinlaten met Autodesk Inventor. "Ik ontwerp vooral de mechanische en constructieve delen van de luchtinlaten."

diensten computer cad verhuur

Engineer Paul Cuppens aan het woord

Ook engineer Paul Cuppens is op locatie aan het werk bij Braden Europe. Paul is na de studie Werktuigbouwkunde/Elektromechanica al snel aan de slag gegaan bij Cadac Group."Het fijne van het werken bij Cadac Group is dat je bij verschillende bedrijven terecht komt. Bij elk bedrijf steek je iets nieuws op en deze nieuwe dingen kun je weer gebruiken om andere bedrijven beter te helpen".

Het afgelopen anderhalf jaar is Paul werkzaam als project engineer bij Braden Europe. "Mijn werk bestaat uit het aanpassen van bestaande ontwerpen aan de hand van klantspecificaties. Soms moet ik zelfs een volledig nieuw ontwerp maken en van daaruit de productietekeningen klaarmaken". Sinds kort heeft Paul ook meer administratieve taken zoals transportdocumenten opstellen en de kwaliteitsdocumenten onderhouden.

services cadac diensten

De juiste ondersteuning

Marcel en Paul werken met veel plezier bij Braden Europe. "Het is erg prettig werken bij Braden Europe en ik kom regelmatig oud-collega’s tegen die ook ooit bij Cadac Group gewerkt hebben", vertelt Paul. "Er is een hele goede band tussen deze twee bedrijven". Het is belangrijk dat een engineer happy is bij het bedrijf waar hij geplaatst is. Een goede match zorgt voor een tevreden klant en een tevreden engineer.

Cadac Group biedt ook veel mogelijkheden voor het volgen van trainingen, zoals software en updatetrainingen, maar ook trainingen voor het bevorderen van je softskills. Marcel: "Ik word goed betrokken bij het engineeringsproces en er wordt vaker gebruik gemaakt van mijn ervaring in Inventor door de engineers van Braden Europe zelf." Als een bedrijf op een gegeven moment een engineer een vaste aanstelling wil geven, is dat uiteraard mogelijk. Cadac Group zal dan zorgen dat de transitie naar de ‘nieuwe’ werkgever zo soepel mogelijk verloopt.

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld