Naar hoofdinhoud

Bohez

Cadac bedient ook het kleine MKB in de maakindustrie

Prototyping binnen 24 uur

In het kantoor van hun woning in het Belgische Ronse ontwerpen vader Jean-Francois Bohez en zoon Laurent prototypes voor elektrische aandrijvingen. Door de installatie van Inventor Professional met Vault Basic en de implementatie van Inventor CAM, voorheen Inventor HSM, door consultants van de Cadac Group, samen met de aanschaf van een CNC-freesmachine is de doorlooptijd spectaculair verkort. “We kunnen indien nodig reageren binnen 24 uur.”

bohez-maatwerk-1280

Maatwerk

De mooiste pareltjes in de maakindustrie liggen vaak het best verscholen. In het Zuid-Vlaamse Heuvelland te Ronse. Hier, in de voormalige woning van zijn grootouders, bouwt Jean-Francois Bohez sinds 2007 een groothandel uit gespecialiseerd in kleine elektromotoren van 0,1 tot 350 watt.

“Na 15 jaar voor een baas gewerkt te hebben, dacht ik zelf genoeg verstand te hebben van motoren en aandrijftechnieken”, vertelt de ondernemer. “Dat was ook wel zo, maar naast het verkopen van standaard motoren voor diverse toepassingen, kreeg ik steeds vaker ingewikkelde vragen van klanten op mijn bord. Er zijn wereldwijd weliswaar 6000 verschillende motoraanbieders in het segment waarin ik opereer. De standaardoplossingen zijn vaak niet toereikend. Dan is de motorbehuizing net iets te groot, zitten de bevestigingsgaten niet op de juiste plek of moet een koppeling of verloopstuk naar de aandrijflijn ontworpen worden. Dan wordt maatwerk verlangd.”

De ontwikkelingen gaan heel snel. Zo’n Cadac Lab is dan ideaal, zeker voor kleine bedrijven zoals het onze.

Laurent Bohez

Projectingenieur - Bohez

bohez-familie-1280

Familie

Goede raad was duur. De oplossing diende zich aan binnen de familie. Zoon Laurent Bohez studeerde in 2016 af als technisch designer en wilde als ontwerper in de zaak van senior komen werken. Maar dan wel met de meest moderne software en faciliteiten om de prototypes fysiek te maken.

"Tijdens de opleiding had ik al kennisgemaakt met Cadac", vertelt Laurent. "We hebben aldus contact opgenomen met hen en toen is het balletje gaan rollen. Eerst is Inventor Professional geïnstalleerd, een perfect designprogramma, en midden 2017 hebben we een volgende grote stap gezet."

“Waar we vroeger weken moesten op wachten, kunnen we nu zelfs binnen een dag een tastbaar onderdeel uittesten.”

Junior doelt daarmee op de aanschaf van een CNC-gestuurde 5-assige freesmachine. “Waarmee we nu dus zelf de nodige onderdelen kunnen frezen”, zegt Jean-Francois trots als hij de machine van het topmerk Haas in de werkplaats demonstreert. “We kunnen direct reageren op een wens van de klant. Als er bijvoorbeeld een flens gemaakt moet worden om elektromotor en aandrijving te verbinden, dan ontwerpt Laurent die met het CAD-programma.

Vervolgens simuleert hij digitaal het hele maakproces en genereert de software de machinecode die rechtstreeks naar de machine gestuurd wordt. Na het inladen van het basismateriaal, nog één druk op de knop en de machine doet de rest. Waar we vroeger weken moesten op wachten, kunnen we nu zelfs binnen een dag een tastbaar onderdeel uittesten. Er zijn niet veel motorenbouwers die dat kunnen.”

Youtube thumbnail

In het Cadac Lab komen ontwerpen én produceren samen

Laurent knikt, maar wil toch kwijt dat de route zo simpel niet was. “Opeens is Bohez ook een metaalverwerkend bedrijf”, zegt hij. “Een specialisme op zich. Ik denk dat we het zonder de hulp van Cadac niet gered hadden. Zij hebben niet alleen de programma’s geïnstalleerd en de nodige instructies verzorgd, ik heb ook meerdere praktijkdagen gevolgd in het Cadac Lab in Heerlen.

Daar komt ontwerpen én produceren samen. Je kunt meteen je ontwerp frezen of printen met de 3D-printer. Zó’n verschil met de schoolopleiding waar geen faciliteiten waren om concrete tastbare producten te maken. Ook werkten we op school met achterhaalde software. Begrijpelijk, de ontwikkelingen gaan heel snel. Zo’n Cadac Lab is dan ideaal, zeker voor kleine bedrijven zoals het onze.”

hsm

Tijdswinst dankzij simulatie

Jean-Francois kan inmiddels al de nodige producten tonen, zelf gefabriceerd in de kelder. “We worden steeds beter. Afgelopen zomer hebben we door Cadac ook HSM-simul laten installeren, een simulatieprogramma waarmee men mogelijke botsingen en verstoringen binnen de freesmachine op voorhand kan detecteren.

Weer een stapje vooruit dus, want je wilt niet dat je gereedschappen kapotgaan of de kostbare machine schade oploopt. Om van het tijdverlies niet te spreken. Natuurlijk is dit weer een investering, maar we zijn ervan overtuigd dat we met deze opstelling nieuwe interessante opdrachten kunnen binnenhalen.”

video enabling digital

Enabling digital

“De relatie met Bohez is een prachtig voorbeeld van de werkwijze van Cadac”, zegt consultant Nicky Slootmans, accountmanager voor de Belgische manufactoring markt. ”We zijn enabling digital fabrication. We ondersteunen ondernemers, met onze producten en diensten, hun bedrijfsprocessen. Van ontwerp tot en met productie, maar ook vanuit de invalshoek van sales en service. Groot en klein. Er wordt nog wel eens gedacht dat Cadac er alleen is voor grotere bedrijven. Dat klopt dus niet helemaal. Juist de kleine MKB/KMO kunnen we extra ondersteunen door de kennis, kunde en oplossingen die we samen met de grotere bedrijven ontwikkelen, onder meer in ons eigen Cadac Lab in Heerlen.”

roadmap

Digitale roadmap

De kosten hoeven daarbij geen grote hinderpaal te zijn. Nicky Slootmans: “De tijd dat je voor vele duizenden euro’s softwarepakketten kocht, is voorbij. We verhuren nu alle relevante licenties, indien gewenst per maand. En wij bieden méér: we voegen waarde toe met onze kennis en expertise zodat bedrijven het maximale uit onze oplossingen halen. En we denken mee. Samen met de ondernemer maken we een digitale roadmap waarin we stap voor stap uittekenen hoe het bedrijf digitaal wordt. Dat hebben we bij Bohez ook gedaan.”

standaardisatie

Bibliotheek

Binnenkort is een ISO-certificatie een feit waarin alle deelprocessen zijn beschreven, inclusief een bibliotheek met alle gemaakte eigen producten en die uit de catalogussen van de motorenfabrikanten. “Stip aan de horizon”, zegt Laurent Bohez die inmiddels ook zijn ontwerpcapaciteiten aanbiedt onder de naam Vault Engineering, “is een product configurator waarmee we voor een opdrachtgever heel snel de juiste motorcombinatie uit al die data kunnen halen.

De juiste ontwerpmethodiek zorgt dat we snel en efficiënt de gewenste onderdelen kunnen ontwerpen en maken, standaardisaties kunnen doorvoeren en daardoor de volumes van onderdelen kunnen verschalen. Cadac helpt ons daarmee verder. We hebben in korte tijd een goede relatie opgebouwd. Gebaseerd op kennis, kunde én vertrouwen. Zelfs in de gedigitaliseerde wereld blijft de menselijk factor belangrijk. We hebben elkaar nodig.”

Werkt onze aanpak ook voor u?

Wij zijn er om u te helpen

Kies een locatie

Europa

Wereld