BAM Utiliteitsbouw

Cadac Organice in de praktijk

Over BAM Utiliteitsbouw

Huisvesting voor bedrijven en instellingen
BAM Utiliteitsbouw bv ontwikkelt en realiseert huisvesting voor bedrijven en instellingen in alle sectoren van de markt, waaronder ook grote projecten als stadions, kantorencomplexen en ziekenhuizen. Wilfred van Woudenberg is actief bij de afdeling Bouwinformatica van het ingenieursbureau BAM Advies & Engineering, Cees Rens is hoofd ICT en Jacco Elberse, van de vestiging grote projecten van BAM Utiliteitsbouw bv, fungeert als tolk/brug tussen ICT en de bouwactiviteiten.

Project Radboud ziekenhuis
BAM Utiliteitsbouw bv zet Cadac Organice documentbeheer in op het project Radboud ziekenhuis. Cadac Organice moet voor BAM Utiliteitsbouw de documentbeschikbaarheid vergroten, zowel intern als voor projectpartners, en het voor alle gebruikers eenvoudiger maken om de gewenste projectinformatie te ontsluiten.

Lees meer

De integratie met BIM diensten zien we met Sharepoint en Cadac Organice met vertrouwen tegemoet.

Wilfred van Woudenberg

Bouwinformatica - BAM Advies & Engineering
Silhouet

Voordelen van Cadac Organice voor BAM Utiliteitsbouw

USP Alles is benaderbaar

Alles is benaderbaar

Ook voor projectpartners.

USP Snel en eenvoudig

Snel en eenvoudig

Eenvoudig zoeken, sorteren, groeperen, filteren en selecteren op basis van metadata.

USP Visueel

Visueel

Visuele mappenstructuur geeft houvast aan gebruikers.

USP Vinden op metadata

Vinden op metadata

E-mails kunnen teruggevonden worden op de metadata en de inhoud.

USP Overzichtelijk

Overzichtelijk

Direct en overzichtelijke inzage in de status van documenten.

USP Bekijk en vergelijk tekeningen

Bekijk en vergelijk tekeningen

Via de viewer kunnen tekeningen makkelijk bekeken en vergeleken worden.

Fasering in de bouw

Jacco Elberse vertelt dat er als pilot eerst aan een ander project werd gedacht: “Toen dat niet doorging kwam het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in beeld. Een project dat drie jaar duurt en waarbij het ziekenhuis flink wordt uitgebreid. Om een indruk van de grootte te geven: er zijn zeven werkvoorbereiders en zeven uitvoerders bij betrokken en er worden twee ziekenhuisgebouwen bijgebouwd met een centrale verbindingsgang.”

Wat speciaal is aan het Radboudproject is ondermeer de fasering in de bouw. Dat komt voornamelijk doordat de nieuwbouw aan moet sluiten op bestaande gebouwen van het ziekenhuis waar doorgewerkt moet kunnen worden. Alle kabels en andere verbindingen moeten tijdens de bouw in stand blijven, of tijdelijk worden omgeleid.

Elberse: “Er is de laatste jaren een verschuiving van witdruk (papier) naar digitaal. Tot voor kort had witdruk nog de hoofdrol, nu worden digitale bestanden de leidraad. Voor het papier was er een Document Registratie Systeem, maar ook de digitale bestanden moeten centraal gearchiveerd en beheerd worden, want er wordt vaak met verschillende versies gewerkt, er is e-mailverkeer en er werken vaak veel mensen aan één project. Dan moet je voor archivering goede afspraken maken en regels opstellen.”

bam-hoofdkantoor.jpg
bam-utiliteitsbouw.JPG

Iedereen is enthousiast

Cadac Organice is gebaseerd op SharePoint van Microsoft. Doordat Microsoft al overal bij BAM gebruikt wordt, was de drempel lager bij het invoeren. Elberse: “BAM heeft er niet te lang op gestudeerd toen duidelijk was dat er een Document Management Systeem op projecten moest komen. Er is bewust gestart met een pilot in plaats van alles tot in detail door te spreken, met een pilot kom je juist tot het testen van de essentie van het pakket.”

Rens: “Het moest een project zijn met een bijzonder grote datastroom. Vanuit het projectteam Radboud moest de medewerking ook goed zijn, omdat je wel eens een hobbel tegen kunt komen bij een pilot, en dat gaat prima. Er is alle vertrouwen van hun kant en inmiddels is iedereen enthousiast.”

Zoeken, sorteren, filteren, groeperen & selecteren

“Cadac Organice werkt met metadata dat aan documenten is gekoppeld, op basis van die metadata kun je zoeken, sorteren, filteren, groeperen en selecteren. Door die zoekmogelijkheid is het heel flexibel. Met alleen een mapstructuur of boomstructuur, kun je vaak niet alles vinden omdat iedereen het toch op zijn eigen manier invult.” Rens: “Voor het pilotproject hebben we wel een echt en meteen groot project genomen om er een serieuze test van te maken. De mappenstructuur is er wel visueel aanwezig, wat houvast geeft aan de gebruikers, daar zijn ze aan gewend. Het zoeken gaat goed met Cadac Organice. Heb je een e-mail opgeslagen bij een project, dan is deze op basis van de metadata en op basis van de inhoud direct terug te vinden.”

Meer duidelijkheid over ontwerpfouten

Elberse: “Het Radboud-project liep al en er werd een Accessdatabase gebruikt voor de witdruk en verzendregistratie, maar de digitale data past daar niet in. Ook rapportages over de status van verschillende stukken, zoals ‘goedgekeurd’ en ‘reactie terug gehad’, is nu meteen overzichtelijk. Via de Cadac Organice viewer kunnen we tekeningen ook vergelijken, je weet direct wat er is aangepast en wat de verschillen zijn. Ook is goed te zien waar fouten in de tekening zitten en welke dit zijn.”

BAM Utiliteitsbouw ontleent zijn marktpositie aan de kennis, inzicht en ervaring in de gehele levenscyclus van een gebouw. Deze meerwaarde komt tot zijn recht wanneer BAM vroeg bij een project wordt ingeschakeld. ‘Vroeg’ is de essentie van de merkgedachte. Omdat een vroege bijdrage optimaal rendement oplevert voor de opdrachtgevers. Hoe vroeger de betrokkenheid, hoe groter de opbrengst die de combinatie van de manier van denken, de kennis van ontwikkelen en de expertise in bouwen oplevert. Vandaar hun slogan: denken, ontwikkelen, bouwen. Een ontwikkelende bouwer moet er vroeg bij zijn. En dat is BAM Utiliteitsbouw, ook bij de toepassing van Cadac Organice.

bam-utiliteitsbouw-toren.jpg
bam-utiliteitsbous-radboudziekenhuis-2.jpg

Samenwerking met andere partijen

Elberse: “Op volgende projecten gaan we de samenwerking met andere partijen oppakken. Het ondersteunen van de samenwerking met andere partners als de opdrachtgever, architect, constructeurs, aannemers en leveranciers, bepaalt voor een groot deel de waarde van je interne platform.” Van Woudenberg: “Deze stap en de integratie met BIM diensten zien we met Sharepoint en Cadac Organice met vertrouwen tegemoet.”

Gerelateerde cases

Meer cases

Wilt u weten wat Cadac Organice Suite voor uw organisatie kan betekenen?

Stel een vraag Maak een afspraak

Over Cadac Group

In de maakindustrie, de bouw en bij de overheid is digitalisering in volle gang. De manier waarop u ontwerpt, maakt en gebruikt verandert radicaal. Onze experts helpen u deze digitale transformatie te omarmen en stellen u in staat een nieuwe fase van groei in te gaan. Zodat u klaar bent voor de toekomst. Wat die ook brengt. 

Meer over Cadac Group

Onze locaties

worldmap
You are currently visiting the Dutch website, would you like to see this page in English?